Златото поведе акциите нагоре през 2008! Ще ги поведе ли отново?

Злато и акции

Златото отбеляза най-големия си процентен ръст за един ден от повече от десетилетие. Ценният метал продължи ралито си започнато в в понеделник (23 март), на фона анонсираните от ФЕД нови мерки за изкупуване активи и гласуваната от американското правителство спасителна програма на стойност $2 трилиона.

В същото време, според информация на Ройтерс, три от най-големите световни рафинерии на злато – Valcambi, Argor-Heraeus и PAMP – спряха производството в Швейцария поне за седмица. Причината е задължителното закриване на несъществена промишленост в страната, за да се предотврати разпространението на Коронавирус.

Така се стигна до яростно рали на златото на 23 и 24 март. Само за тези два дни ценният метал успя да добави почти $150 към стойността си, което е ръст от приблизително 10%. По този начин златото отскочи мощно от 4-месечното дъно достигнато по време на разпродажбата поради Коронавирус.

След това, до края на седмицата, цената на ценния метал се задържа близо до най-високите стойности достигнати по време на тези два дни като отбеляза най-силното си седмично представяне за последните близо 12 години.

Admiral Markets, MetaTrader 5, Злато, Дневна графика
Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5, Злато, Дневна графика

Златото – убежище по време на криза

По време на буря Вие вероятно трескаво търсите убежище, в което да се подслоните. Абсолютно същото се случва и на пазарите – когато настане буря инвеститорите търсят активи, които се представят стабилно в такива моменти. Това са т.нар. активи убежища.

Може би най-популярния актив убежище е златото. От години ценният метал се смята за възможност за съхраняване на стойност. Тъй като е физическа суровина златото не може да бъде печатано като пари и неговата стойност не винаги се влияе от решенията на правителствата.

На практика ценният метал служи като един вид застраховка по време на буря на пазарите. Именно затова споменатият скок в цената на златото не изглежда като изненада, особено в сегашния момент.

Ниски лихви, печатане на пари, несигурност на пазарите, отслабване на щатския долар са част от факторите, които подкрепиха търсенето на злато в този труден период за пазарите, икономиките и човечеството като цяло.

Може би най-добрия пример за статута на златото като актив убежище е периода след Глобалната финансова криза от 2008 г. Макар първоначално да бележи известно отстъпление, потокът от инвестиции към злато предизвика скок от 24% в цената на ценния метал само през 2009 г. А ралито продължи до 2011 година.

Admiral Markets, MetaTrader 5, Злато, Седмична графика
Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5, Злато, Седмична графика

Кога е точния момент за покупка на злато?

Въпреки че знаете, че може да печелившо да купувате злато по време на криза, все пак е добре да подберете точния момент за Вашите покупки.

За сигнал може да използвате индексът на страха VIX, който представлява пазарните очаквания за волатилността в следващите 30 дни. Неговата стойност произлиза от цените на опциите върху широкия щатски индекс S&P 500, които се търгуват на Chicago Board Options Exchange (CBOE)

Макар по пътя на логиката, колкото по-високо е VIX толкова по-резони да изглеждат покупките на злато, това може да не е точно така. Поне не докато сме в окото на бурята – най-тежките кризисни моменти.

Често се случва, когато инвеститорите са най-притеснени и паниката на пазарите е най-голяма, да се стига до режим “продавай всичко” (sell everything). В такива моменти може би най-добрия актив убежище е USD, тъй като паричните потоци са насочени към пари в брой, a дори и златото може да пострада.

Нека да наложим месечните графики на златото и VIX индекс, за да видим дали можем да намерим известна връзка между двете:

Trading View, Злато и Vix, Месечни графики
Източник: Trading View, Злато и Vix, Месечни графики

Ясно се вижда, че в пиковите моменти на Глобалната финансова криза от 2008 и дълговата криза в еврозоната през 2011 (отбелязани със сини вертикални линии), когато VIX достига своите най-високи стойности, златото отстъпва.

Следователно, ако вземем предвид тези примери, то най-добрия момент за покупка на злато в моменти на несигурност е, когато индексът VIX премине своя пик и започне да се понижава. Изглежда това е точния момент, в който златото поема във възходяща посока след период на несигурност на пазарите.

Примерите за поскъпване на златото в моменти на несигурност в миналото не са един или и два. Но има ли връзка между поскъпването на златото и подновяването на възходящия тренд при акциите?

Златото води акциите нагоре?

Всеки, който има дори и базови познания за финансовите пазари знае, че рисковите активи като акциите на компании, са в обратна корелация с цената на златото. Когато акциите поскъпват, златото поевтинява и обратното.

Все пак може ли да видим изключения на това иначе фундаментално правило на финансовите пазари?

Нека да разгледаме споменатият по-горе пример с движението на цената на златото след Глобалната финансова криза от 2008 година, в контекста на цените на щатския широк борсов индекс S&P 500 и да видим дали може да намерим корелация между тях?

Trading View, Злато и S&P 500, Месечна графика
Източник: Trading View, Злато и S&P 500, Месечна графика

На горната графика лесно може да види, че златото ударя дъно през октомври 2008 година и потегля нагоре през ноември същата година. Малко след това S&P 500, който е съставен от 500 най-големи компании в САЩ също започва своето възходящо движение.

Правата корелация между двата иначе коренно различни актива продължава почти до края на 2011 година. Така приблизително 3 години имаме едновременен ръст на златото и на акциите на финансовите пазари.

Следователно изглежда, че златото може да бъде водещ индикатор за възстановяването на акциите, поне след Глобалната финансова криза от 2008/09 година!

Може ли да станем свидетели на същия феномен и сега, когато Коронавирус разболя финансовите пазари и обърна глобалните икономики с главата надолу?

Trading View, Злато и S&P 500, Дневна графика
Източник: Trading View, Злато и S&P 500, Дневна графика

От горната графика може да установим, че към момента изглежда се заражда подобна тенденция и сега, но все още е прекалено рано да твърдим със сигурност, че ще видим повторение на сценария от 2008/09 година.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.