Златото с 20-месечно дъно, останалите метали също се стопяват

Колебливата цена на златото продължи резкия спад и падна до 20-месечно дъно.
Нестихващият натиск на мечките от последните дни потопи и без това крехката цена на златото до най-ниската и стойност от началото на януари 2017 насам.

Колебливата цена на златото продължи резкия спад и падна до 20-месечно дъно.

Нестихващият натиск на мечките от последните дни потопи и без това крехката цена на златото до най-ниската и стойност от началото на януари 2017 насам. В сряда тройунция от ценния метал падна до 1175 долара, което означава понижение от около 20 долара или близо 1,50% само за ден.

Трябва да се отбележи, че видяхме широка разпродажба при суровините. Те бе водена от петрола. Именно тази разпродажба не позволява златото да се възползва от нискорисковите настроения на пазарите. Така въпреки статутът на убежище на жълтия метал, колебливата цена на златото продължава низходящото си движение.

Към влошените настроения на пазара на суровини трябва да прибавим и силния щатски долар. Индексът на американския долар запазва бичата си инерция след пробива на 95,50 и в сряда отбеляза 13-месечен връх около 97,00. Силата на “зелените пари” рефлектира върху деноминираните в долари суровини и притиска понижаващата се цена на златото.

Трейдърите наблюдават отблизо развитите пазари, за да видят дали ефектът от финансовата криза в Турция и търговската война между САЩ и Китай се разпространява. Заразяването на повечето развиващи се пазари понижава настроенията на пазарите на всички метали.

Неблагородните метали се потопиха в сряда като повечето от тях се понижиха с повече от 2% в Лондон. Широкият индекс на цените на неблагородните метали е с 4% надолу и е на ръба на мечи пазар.

Цена на златото и неблагородните метали

Всички компоненти се представят ужасно: медта потъна с 2,3% до 5903 долара за метричен тон, най-ниската стойност от юли 2017 и се очаква да навлезе на мечи пазар. Алуминият се понижи с 2,1% до 2,027 долара за тон, докато паладият загуби с цели 5%. Минният индекс FTSE 350 падна до четиримесечен минимум, докато цинкът е на две годишно дъно от 2377 долара за тон.

Ако погледнем към днешния спад ще видим, че шестте неблагородни метала, който се търгуват на London Metal Exchange загубиха общо повече от 25%. Това е най-голяната колективна загуба от 2011 година насам.

Проблеми за цената на златото и останалите метали

Суровините бяха засегнати от нарастващия страх, че проблемите в Китай и Турция ще доведат до по-слаб глобален икономически растеж, който в крайна сметка ще навреди на търсенето на сурови материали. Загубите в сряда бяха предизвикани от широко отстъпление в Китай, тъй като китайският юан отслабна и последните данни показаха, че икономиката изглежда удря на камък.

По-рано тази седмица Пекин съобщи за пропуски при данните за всички ключови икономически категории: индустриално производство, инвестиции във фиксирани активи и продажби на дребно.

Данните за Китай и цената на златото

На фона на забавянето, медта отново се очерта като истинския барометър за китайската икономика. Цената й, проследи подхлъзването на офшорния юан, почти тик по тик. Цената на медта също бе засегната от спекулации, че преговорите за заплатите в най-голямата медна мина в света ще приключат без стачка.

Трябва да се отбележи и че според данните на Комисията за търговия на фючтрси върху суровини (CFTC) паричните мениджъри имат къси позиции от над 83 000 фючърси и опции, което е близо до исторически връх.

Мечите настроения се засилват и от признаците, че развиващите се пазари започват да се паникьосват от опасенията, че икономическата криза в Турция ще се разпространи. През изминалата нощ централната банка на Индонезия изненада пазарите с повишение на лихвите с 25 базисни пункта. Това е четвърто повишение за последните три месеца в опит да се задържи волатилността и овладее спада на валутата.

Цена на медта и китайския юан

Цените на суровините и акциите на минните компании

И докато акции на минните компании се също се понижиха, те не бяха засегнати толкова, колкото основните метали. Цените на акциите със сигурност не са близо до ниските стойности, на които станахме свидетели по време на кризите при суровините през последните няколко години. Индексът на минните компании FTSE 350 е повече от два пъти над нивата от началото на 2015 година.

Индекс на минните компании

Мнения за слабостта в цената на златото

Главния валутен анализатор на Commerzbank Алекс Рудолф отбеляза, че понижаващата се цена на златото може да продължи до района 1184/23/1180,04.

“След като златото направи седмично затваряне под възходящата тренд линия 2005-18, която се намира на 1214,90, виждаме краткосрочни мечи настроения. Това позволи да бъдат достигнати дъната от април и октомври 2013 118,43/1180,04.”

Рудолф поддържа сценария за достигане на следващите дъна 1131,85/1122,98 от октомври 2014 и 2016. “Запазваме мечата си прогноза, докато цената на златото остава под 1217,61 (върха от 9 август). Поне докато не видим дневно затваряне над това ниво”, завърши анализаторът на Commerzbank.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.