Кой актив защитава най-добре от инфлация?

Злато срещу инфлация

Ако пазарните участници са прави по-високите цени са все по-близо, тъй като инфлационните очаквания нарастват до най-високите си нива за последните 12 години.

Поне това показват данните за 5-годишните равни инфлационни нива в САЩ, които се изчисляват като вземе 5-годишната доходност на облигациите и се извади 5-годината реална доходност на защитените от инфлация ценни книжа.

5-годишни инфлационни очаквания
Източник: Compoundadvisors.com

Когато повечето инвеститори чуят думата „инфлация“, веднага се сещат за златото, тъй като конвенционалната мъдрост гласи, че няма по-добро хеджиране срещу нарастващите цени от жълтия метал.

Но това наистина ли е вярно?

От 1975 година (когато фючърсите за злато започнаха да се търгуват), златото е поскъпнало с 846% спрямо 407% увеличение на индекса на потребителските цени (ИПЦ).

Злато срещу инфлация
Източник: Compoundadvisors.com

Следователно всичко е ясно. Просто купувате злато, за да се защитите от инфлация?

Но не е задължително. Златото не единственият актив, който има подобно възможности. Ето как би изглеждала същата графика ако включим корпоративни облигации инвестиционен клас, инвестиционни тръстове за недвижими имоти (REITs) и разбира се, акции:

Други класове активи срещу инфлация
Източник: Compoundadvisors.com

Трябва да отбележим, че представянето на облигациите инвестиционен клас се измерва с ICE Bofa US Corporate Total return Index, на тръстовете за недвижими имоти с FTSE Nareit All REIT Index (Total Rreturn), а на акциите с S&P 500.

Оказа се, че облигациите, инвестиционните тръстове за недвижими имоти и акциите са далеч по-добри w хеджирането срещу инфлация от златото. И всички те са го направили с по-ниска волатилност от златото.

Възвръщаемост срещу инфлация
Източник: Compoundadvisors.com

Ако погледнем реалната доходност, то S&P 500 е с повече от 6 пъти по-добра защита от нарастващи цени от при по-ниска годишна волатилност.

От гледна точка на последователност, златото губи и на този фронт. То изпреварва инфлацията само в 46% от текущите 5-годишни периоди, докато облигациите с инвестиционен клас надвишават инфлацията в 86% от случаите.

Злато срещу 5-годишни облигации
Източник: Compoundadvisors.com

И да не забравяме за 20-годишния период от януари 1981 до декември 2000 години, когато инфлацията в САЩ нарасна със 102%, докато златото спадна с 54%.

Злато срещу инфлация 1981-2000
Източник: Compoundadvisors.com

Това не означава, че няма моменти, когато златото изпреварва инфлацията и то с голяма разлика. Със сигурност има такива, като най-добрият пример е стагфлационната среда от края на 70-те години.

Злато срещу инфлация 1976 - 2000
Източник: Compoundadvisors.com

Но е мит да се каже, че златото е нещо, което е близо до „най-добрия“ хедж срещу инфлация в дългосрочен план. Доказателствата сочат съвсем друго.

Открийте още интересни статии:

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.