Инвестиции в злато: Идва ли нова златна треска?

Инвестиции в злато: Да очакваме ли нова златна треска?

В последните месеци цените на редица суровини се покачиха сериозно. От друга страна цените на ценните метали изостават, което поставя въпросите може ли златото да последва примера на повечето суровини и да се изстреля нагоре?

Фундаменталните фактори, както и някои сезонните тенденции могат да дадат отговор на този въпрос.

Фундаментални фактори

Цената на златото може да се влияе от множество фундаментални фактори, но някои от най-ключовите от тях в момента са по-скоро позитивни за златото, отколкото негативни. Ето ги и тях:

  • Очакванията за икономическо възстановяване през 2021 се влошиха в последните месеци, а прогнозите за растежа бяха занижени в САЩ, Китай и Европа. Освен това данните вече показват забавяне на икономиките по света. Както знаете златото обикновено се представя солидно във времена на икономическа несигурност.
  • Инфлацията продължава да се задържа на високи нива и няма признаци да отслабне в следващите месеци, дори обратно. Вече и доста от централните банкери като Джером Пауъл, които бяха убедени, че ръста на потребителските цени е временен отстъпват от тезите си. Разберете повече във видеото.
  • Доларът се засили в последните месеци на фона на очакванията за свиване на стимулите и вдигане на лихвите през 2022 г. Тези фактори обаче вече са включени в цената, а ФЕД за момента не показва никакви признаци за по-бързо затягане на монетарната политика от очакванията. Така USD може да изпусне парата.

Според инструмента FedWatch Tool на CME Group пазарите вече включват в цената две повишения на лихвите от страна на ФЕД през 2022 година.

На следващата графика виждате, че най-вероятните лихвени нива през декември 2022 са диапазона 0,50%-0,75% (зелената линия), при настоящи 0,00%-0,25%. Вторият най-вероятен лихвен диапазон е дори по-висок 0,75%-1,00% (лилавата линия).

Очаквания за лихвите на ФЕД през 2022
Източник: Cmegroup.com

Едва ли ФЕД може да изпрати по-бичо послание, което да надхвърли тези очаквания в следващите месеци.

Всъщност, според мен изглежда по-вероятно тези пазарни очаквания да не бъдат оправдани, а през следващата година да видим приключване на програмите за стимулиране на икономиката и само едно повишение на лихвите.

Подобен сценарии може да се отрази негативно на щатския долар и съответно позитивно на златото. А високата инфлация вероятно ще налее допълнително масло в огъня на търсенето на злато.

Технически анализ

От техническа гледна точка, в последните месеци златото се търгува в диапазон, който се стеснява, след като ценният метал удари най-висока стойност в историята от около $2070 за тройунция през август 2020 година.

Колкото повече наближава точката на свързване на низходящата тренд линия (черна) и хоризонталната подкрепа (зелена), толкова по-вероятно става да видим пробив на цената в една от двете посоки.

Ето и основните нива, за които да следите:

  • Нива на подкрепа: $1680 – ключова подкрепа, около която се намират няколко предходни минимума и 38,2% Фибоначи корекция. Пробив под тази подкрепа може да означава бъдещо понижение на цената.
  • Нива на съпротива: Зоната около $1790, където се намират 100 и 200-дневните пълзящи средни; $1835 – низходяща тренд линия; $1915 – предходен максимум
Дневна графика на цената на златото
Източник: Koyfin.com

Златен тренд

Златото подобно на много други суровини има своите типични сезонни трендове. Сега ще разгледаме най-силния златен сезонен тренд.

53 години

Следващата графика показва сезонния ход на цената на златото. За разлика от по-типичните графики, тя не показва цената за определен период от време, а средната възвръщаемост в зависимост от сезона.

Хоризонталната ос представя периода от годината, докато вертикалната ос показва информация за цената. Това означава, че можете да видите сезонната тенденция с един поглед.

Графиката започва от юли, а не както обикновено от януари, което Ви позволява да видите по-лесно модела, който се простира отвъд края на годината.

Сезонна графика на цената на златото за 53 години
Източник: Seasonax.com

От горната графика може да се направи заключението, че златото поскъпва от средата на ноември почти до края на февруари. Сезонната тенденция, която виждате е определена за последните 53 години като ценният метал е поскъпнал в 33 от тях, при средна възвръщаемост от 5,28%.

На пръв поглед процентът на успеваемост е сравнително нисък – над 62%. Въпреки това, трябва да имате предвид, че златото бе в мечи пазар от 80-те до началото на хилядолетието, което също е отразено в статистиката на модела. Това не променя основната сила на модела.

15 години

Ако погледнем в малко по-краткосрочен план, например последните 15 години, ще видим, че в 13 от тях същият период (20 ноември – 22 февруари) е бил силен за златото. Средната печалба на златото за периода е била 7,24%.

Освен това жълтият метал е поскъпнал в този период във всяка от последните 7 години.

Сезонна графика на цената на златото за последните 15 години
Източник: Seasonax.com

Така, според сезонните трендове при златото най-подходящото време за покупка на ценния метал е в средата на ноември. Има втора възможност за вход в по-стръмната фаза на тази тенденция, която е в средата на декември. Фундаменталните фактори също подкрепят подобна сделка.

В последния около месец златото успя да повиши цената си с почти 3%, но дали златната есен ще се превърне в златна зима? Има редица предпоставки това да се случи, но следващите месеци ще ни покажат най-добре дали потенциалната златна зима ще се превърне в нова златна треска.

Открийте още интересни статии:

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.