Ройтерс: Китайският юан и индийската рупия ще поевтинеят през следващата година

Ройтерс: Китайският юан и индийската рупия ще поевтинеят през следващата година
Резултатите от последното проучване на Ройтерс показаха, че китайският юан и индийската рупия вероятно ще поевтинеят в следващите 12 месеца.

Резултатите от последното проучване на Ройтерс показаха, че китайският юан и индийската рупия вероятно ще поевтинеят в следващите 12 месеца.

Юанът и рупията ще загубят част от печалбите си ако от Федералния Резерв повишат лихвите, както и се очаква.

В сряда CNY достигна най-високите си нива за последната половин година и в момента се търгува за около 6.75 спрямо USD. Китайската валута спечели почти 2% през тази година като половината от тези печалби дойдоха през последния  месец.

Това движение дойде след по-бързия от очакванията растеж на китайската икономика от 6.9% през първото тримесечие. Но той до голяма степен се дължи на фискалните стимули. Социалното финансиране на страната достигна рекордни нива от 6.93 трилиона юана през същия период.

Една от причините за притеснение е, че от Moody’s понижиха кредитния рейтинг на Китай за първи път от 30 години, тъй като дългът продължава да расте.

Според анкета проведена през тази седмица, сред 50 валутни анализатора, юанът ще отслабне до 7.05 за долар през следващите 12 месеца. Въпреки объркването на пазарите, тъй като Китай смята да промени калкулацията на средната стойност на валутата си за втори път през тази година.

Резултатите от допитването са сходни с тези от предходния месец и са базирани на две или повече повишения на лихвите от страна на ФЕД до края на годината.

„Движещите сили на валутите на развиващите се пазари предполагат малко по-силно представяне в краткосрочен план и обезценяване при 12-месечен хоризонт“, отбеляза Дирк Уилър, главен стратег по развиващите се пазари в Citi.

„Това означава само умерено укрепване на USD, което ще допринесе за стабилността при CNY и в последствие при останалите валути на развиващите се пазари. Това би трябвало да се случи на фона на малко по-високи лихвени нива в САЩ“, добавя Уилър.

Относно индийската рупия, очакванията са, че ще отслабне до 66 за долар през следващата година и повече от 2% от нивата, на които се търгуваше в сряда, след като спечели повече от 5% през тази година.

Официалните данни от сряда показаха, че през първите три месеца индийският икономически  растеж се забавя неочаквано до най-ниските си нива за последните две години, което накърнява статута на страната като най-бързо нарастващата икономика в света.

Според допитване на Ройтерс, на срещата си на 7 юни централните банкери на Индия няма да предприемат действия, но тонът им ще е по-малко агресивен.

 

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.