WSJ: Доналд Тръмп одобри мита за китайски стоки на стойност $50 милиарда

WSJ: Доналд Тръмп одобри мита за китайски стоки на стойност $50 милиарда
Президентът на САЩ Доналд Тръмп е одобрил мита за китайски стоки на стойност 50 милиарда долара, а от щатското министерство на финансите се очаква да одобри тарифите утре, отбеляза Wall Street Journal.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е одобрил мита за китайски стоки на стойност 50 милиарда долара, а от щатското министерство на финансите се очаква да одобри тарифите утре, отбеляза Wall Street Journal.

Предвижданията са министерството да разкрие конкретните мита по някое време в петък, а стоките, които ще бъде подложени на обмитяване вероятно ще бъдат същите като в първоначалния списък, който финансовото министерство обяви в началото на април. Предварителният списък претърпя промени в последно време, а Китай и САЩ внезапно стигат до охладняване на търговските преговори.

Очакванията са, че Китай ще отвърне много бързо, а обявяването на 25% вносни мита за китайски стоки в размер на 50 милиарда щатски долара ще бъде посрещната с твърда опозиция от страна на китайските власти.

Одобрението бе последвано от 90-минутна среща в четвъртък на висши служители на Белия дом, служители по националната сигурност и висши представители на Министерството на финансите, Търговския отдел, Службата на търговския представител на САЩ. Не беше ясно кога тарифите ще влязат в сила. Пекин заяви, че възнамерява да отговори с мита за същото количество стоки от Съединените щати, пише WSJ.

Какво смята за Китай за митата?

“В четвъртък китайският външен министър Уанг Йи каза, че Китай и САЩ са изправени пред избор между сътрудничество и взаимна изгода от една страна и конфронтация и взаимна загуба от друга. “Китай избира първия избор,” каза г-н Уанг на съвместна пресконференция след разговори с държавния секретар на САЩ Майк Помпео в Пекин. “Надяваме се, че САЩ също може да направи същия мъдър избор”, каза Уанг. “Разбира се, ние се подготвихме да отговорим на втория избор.”

Споразумение за ZTE

Налагането на мита за китайски стоки на стойност 50 милиарда долара изглежда слага край на спокойния период на преговори между двете най-големи икономики в света, по време, на който Американският министър на търговията Уилбър Рос заяви, че правителството е сключило споразумение с ZTE Corp, което отменя забраната да купува части от доставчици в САЩ. Това позволи на втория най-голям китайски производител на телекомуникационно оборудване да се върне в бизнеса.

В края на май от Белия дом заявиха, че все още има заплаха за налагане на мита върху вноса от Китай на стойност $50 милиарда и ще я използват ако Пекин не се занимава с въпроса за кражбата на американска интелектуална собственост.

През миналия месец китайските държавни медии похвалиха значителното намаляване на търговското напрежение със САЩ, заявявайки, че Китай е запазил позиции, а двете страни имат огромен потенциал за печелившо бизнес сътрудничество. Търговската война е “задържана”, обявиха тогава медиите в Китай.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.