Как да използвате волатилността като възможност?

Как да използвате волатилността като възможност?

Много инвеститори смятат волатилността за нещо неприятно, но това не е точно така. Волатилността означава риск, а рискът често е свързан с по-висока доходност. Ето защо волатилността всъщност може да бъде добра възможност за по-проницателните инвеститори.

В тази статия ще разгледаме:

  • Как да измерите волатилността?
  • Защо имате усещането, че пазарите никога не са били по-волатилни?
  • За какво да следите?

Да не губим повече време и да започваме!

“Индекс на страха”

CBOE S&P 500 Volatility Index (VIX) отдавна служи като измерител на волатилността за инвеститорите и често е наричан „индекс на страха“. VIX влезе в светлината на прожекторите, за пореден път, през март 2020, когато скочи до най-високите си нива досега.

С падащите акции, нарастващата инфлация и обръщането на кривите на доходността на облигациите, задаващата се рецесия и изкачването на VIX карат инвеститорите отново да се възползват от инстинкта си за борба или бягство.

И ако се изкушите да се пробвате, то ще трябва да се борите с волатилността. Но преди това да си припомним какво е VIX?

VIX измерва подразбиращата се волатилност на S&P 500, но не се изчислява с помощта на цените на акциите, които съставляват индекса. Нивото на VIX всъщност се определя от броя купени и продадени опции на тези ценни книжа, което може да означава хеджиране и мечи настроения, но не непременно разпродажба.

Графиката по-долу показва слабо представяне на основните индекси, докато VIX се покачва през 2022 г. Но също така показва силното възстановяване след срива от Коронавирус през 2020, илюстрирайки, че високата волатилност всъщност може да предостави възможност за покупка.

VIX и основните американски борсови индекси
Източник: Koyfin

Както се казва “риба най-добре се лови в мътни води”.

Поради рекордно високата възвръщаемост и рекордно ниските нива на VIX по време на историческия бичи пазар от 2009-2020 година, инвеститорите сложиха розови очила.

В действителност средното ниво на VIX за всички времена от въвеждането през 1993 г. е 19,6 пункта. След рязък скок до исторически връх от 82,7 през март 2020 г., средната му стойност през тази календарна година беше 29,1.

В момента VIX се намира на нива от 23,86 пункта.

Графика на VIX от създаването му
Източник: Koyfin

Въпреки че настоящата волатилност е висока в сравнение с годините преди Коронавирус, VIX се успокои значително след скока си в началото на 2020 г. Но защо изглежда, че пазарите никога не са били по-волатилни?

Започнете своята успешна кариера на инвеститор в акции с този курс за начинаещи и получете безплатна консултация като кликнете на линка отдолу и се регистрирате:

Защо е усещането, че пазарите никога не са били по-волатилни?

Факторите, водещи до днешната волатилност, са добре познати на този етап:

  1. Нарастващите лихвени проценти оказват натиск върху акциите. При инфлация от над 9%, ФЕД почти гарантира по-агресивни повишения на лихвите през 2022 г, което удари сериозно акциите, особено тези с по-високи оценки.
  2. Продължаващите странични ефекти от Коронавирус възпрепятстват растежа в повечето сектори.

От друга страна, оценките на акциите намаляват след резкия скок през втората половина на 2020 година.

Графика на S&P 500 и P/E на S&P 500
Източник: Ycharts

Когато акциите паднаха до рекордно ниски нива в началото на 2020 година, новите инвеститори откриха възможност за евтин вход на пазара, което отчасти доведе и до бързото му възстановяване. Разбира се тези инвеститори получиха сериозна подкрепа от политиката на ФЕД и правителството на САЩ.

Възможно ли е загубите през 2022 година да се ускоряват от същите тези сили? Това изглежда по-скоро като реторичен въпрос!

За какво да следите?

Графиката по-долу показва пет години на бичи пазар, преди срива причинен от Коронавирус, и увеличеното колебание на VIX след Коронавирус.

Въпреки че има ясна връзка между спадовете на пазара и скоковете на VIX, наблюдавайте дали VIX ще започне да се отдръпва – това е момента, в който цените на акциите може да обърнат посоката си нагоре.

Графика на S&P 500 и VIX за 5 години
Източник: Koyfin

Така можем да заключим, че като промените гледната си точка за волатилността, може да гледате на нарастващия VIX като възможност да се потопите дълбоко в акциите и да идентифицирате тези със солидни фундаменти и са разпродадени.

Все пак внимавайте и анализирайте. Както казахме, в последните години инвеститорите сложиха розовите очила и с охота купуваха всяка акция, чиято цена се е понижила, но с промяната в политиката на ФЕД този подход може би се изчерпа.

Фундаменталният анализ и следенето на пазара отблизо в моменти на ръст на волатилността може да са от ключово значение затова дали сте взели правилно или грешно инвестиционно решение. Важно е купите спада в цената на правилната акция, а не всеки спад!

Открийте още интересни статии:

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.