Пригответе се за волатилност на пазара на криптовалути

Волатилността на пазара на криптовалути се завръща!

В понеделник Биткойн и целия пазар на криптовалути се срина отново. Биткойн се потопи под $5000 и падна до едногодишно дъно, след което преодоля и бариерата от $4500. Това, което притеснява притежателите на Биткойн и алткойни, всъщност е добра възможност за CFD (договори за разлика) трейдърите, които могат да отварят и да печелят, и от къси позиции. Сметките за търговия на CFD трейдърите трябва да са готови, когато отново дойде време за големите движения.

В неделя и понеделник, 18-19 ноември, капитализацията на пазара на криптовалути загуби нови повече от 14 милиарда. На следващия ден Биткойн се срина до най-ниската си стойност за последната година. Всичко това се случва само седмица след предходния срив, който изтри повече от $26 милиарда от пазара на криптовалути. Тогава Биткойн проби ключовата подкрепа от $6000.

Останалите криптовалути от топ 20 последваха Биткойн. Вече третата най-голяма криптовалута – Етериум падна до $133, което е 16-месечно дъно на Етера.

Преди средната на ноември нивото от $6000 при Биткойн изглеждаше много трудно за пробиване. Биковете го защитава повече от половин година. Както виждате бързо след като Биткойн проби под $6000, пазарът падна на практика тества $4000. А общата пазарна капитализация на всички криптовалути се гмурна до $152 милиарда, което е най-ниското и ниво от октомври 2017.

Срив на пазара на криптовалути
Източник: coinmarketcap.com

Какво срина пазара на криптовалути?

Някои анализатори коментираха, че най-накрая волатилността се е завърнала на пазара на криптовалути. Скорошната разпродажба най-вероятно бе предизвикана от няколко събития. Първото е нарастващите притеснения за бичия пазар, след дълготрайната търговия в диапазон. Второто е несигурността и разделението сред лидерите и разработчиците на криптовалути. Вилицата на Биткойн Кеш от миналата седмица вероятно също допринесе за бъркотията.

Мрежата, разделена на конкурентни групи за разработка на софтуер, не успя да постигне споразумение за това как да се подобри Биткойн Кеш. Това доведе до някаква студена война с компютърна мощ, вместо ядрена енергия, надпревара за въоръжение.

Вторият срив на пазара  на криптовалути започна след решението на щатската Комисия за ценни книжа и борси (SEC) да наложи първите си глоби на две компании, които не са регистрирали своите ICO-та като ценни книжа. Двете компании са Airfox и Paragon Coin като всяка от тях трябва да плати глоба от $250 000, за да компенсира инвеститорите си. Информацията е на Bloomberg, която цитира доклада на Комисията.

Биткойн Кеш раздели пазара на криптовалути

След създаването си, което дойде след вражда между фракции на оригиналния Биткойн, Биткойн Кеш трябваше да изпълнява планиран ъпгрейд на протокола два пъти годишно. Винаги се приемаше, че е “hard fork” (твърдо разклонение), това е промяна на протокола, при която разклоненията работещи при предишни версии, вече няма да работят с новите.

Най-новото “твърдо разклонение” трябваше да се случи на 15 ноември, но бе саботирано от конкурентни групи. В резултат, Биткойн Кеш се раздели на три групи. Първата е консервативна – Биткойн ABC, водена от Роджър Вер, който вярва, че Биткойн Кеш работи добре. Втората е прогресивна – Биткойн SV, водена от Крейг Райт, който обявява, че той е създателя на Биткойн Сатоши Накамото. Третата е неутралната фракция – Биткойн Ulimited.

Ето какво се случи с Биткойн кеш след конфликта сред разработчиците.

Срив на пазара на криптовалути
Източник: Admiral Markets MetaTrader 5

Пригответе се за буря пазара на криптовалути

В момента най-агресивните крипто бикове преразглеждат своите прогнози. Управляващият партньор на Fundstrat Global Advisors Томас Дж. Лий съкрати целта си за BTCUSD за края на 2018  от $25000 на $15000. Неговото обяснение е съвсем ясно: “Специфични крипто събития доведоха до по-голяма несигурност на пазара на криптовалути, включително и спорното твърдо разклонение на Биткойн Кеш”, каза Лий, цитиран от Bloomberg.

Убедете се, че сте подготвени за предстояща волатилност на пазара на криптовалути. Ако вече имате експозиция на криптопазара, може да е добра идея да я хеджирате чрез къса позиция в CFD-та върху криптовалути. Ако просто искате да се възползвате от евентуален нов спад на пазара също можете да използвате договори за разлика.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.