Високочестотна търговия: Как да се възползваме от нея?

Високочестотна търговия: Как да се възползваме от нея?

Какво е високочестотна търговия?

Те са програмирани да търсят хора трейдъри и да унищожават. Често тяхната цел е да всяват паника, докато улавят парите, които редовите инвеститори оставят зад себе си. Те процъфтяват при грешките, които само хората могат да направят и рядко губят пари.

Да, познахте! Това са роботите за високочестотна търговия.

Те са алгоритмични програми за търговия на финансовите пазари създадени от най-големите умове и могат да търгуват на пазарите вместо Вас. Те са се превърнали в маркет мейкъри, тъй като произвеждат над 80% от активно търгувания всеки ден обем.

Високочестотната търговия (HFT) е автоматизирана платформа за търговия, използвана от големи инвестиционни банки, хедж фондове и институционални инвеститори, които употребяват мощни компютри, за да извършват влязат в голям брой сделки за малък период от време.

Тази високочестотна търговия позволява на трейдърите и инвеститорите да изпълнят множество поръчки и да сканират многобройни пазари само за секунди. По този начин тези, които използват роботи за високочестотна търговия получат известно предимство пред останалите пазарни участници.

Системите за високочестотна търговия залагат на употребата на сложни алгоритми за анализиране на финансовите пазари. Те са в състояние да идентифицират новоизлюпени трендове за части от секундата.

Днешната високочестотна търговия стана обичайна практика на финансовите пазари, особено след въвеждането на стимули предлагани от борсите на институционалните участници, с цел да увеличат ликвидността на пазарите. Чрез предлагането на малки стимули на тези маркет мейкъри, борсите печелят допълнителна ликвидност, а институциите увеличават своите печалби.

Въпреки че спредовете и стимулите възлизат на част от цената на транзакция, умножавайки ги с голям брой сделки на ден, това е значителна печалба за високочестотните търговци.

Високочестотна търговия на финансовите пазари

Как да се възползваме от високочестотна търговия?

Автоматизираната високочестотна търговия е отнесла много критики и за нея са написани доста жалби до държавни и регулаторни органи. Въпреки това, роботите за високочестотна търговия са тук, за да останат и да доминират на финансовите пазари.

Но не унивайте, все още има надежда за тези, които търсят печалби на пазарите. Роботите за високочестотна търговия оставят след себе си модели под формата на графики. Също така те трудно могат да пренебрегват фундаментите на една икономика или компания. Въпреки, че компютрите могат да бъдат безмилостни, те дават сигнали на по-опитните трейдъри, от които те могат да извлекат печалби.

В последното десетилетие тези роботи за високочестотна търговия стават все повече и все по-добри. В същото време има някои стъпки, които трейдърите могат да предприемат, за да “ловуват” ходовете на тези компютри. Тези модели се появяват почти всеки ден, но трябва да знаете какво точно търсите, за получите идеалната цена за вход.

Нека да разгледаме три стъпки, които могат да ни помогнат в “ловуването” на роботи за високочестотна търговия.

Капанът

Много трейдъри и инвеститори са попадали в капана на високочестотни търговци и дори не са разбрали затова. Например, те притежават акция, която публикува положителен отчет или има други положителни новини за нея и първоначално акцията поскъпва.

Но след това цената и започва да се срива. На пръв поглед няма купувачи наоколо и няма подкрепа за тази акция, тъй като се понижава с 5%, 7% или дори 10%. Тогава инвеститора започва да се чуди:

Защо цената на акциите ми се понижава въпреки положителните новини за компанията, а останалата част от фондовите пазари се покачва?

Бърз лесен отговор от страна на финансовите медии е, че пазарните участници продават мислейки, че пазарът е по-интелигентен и трябва да знае нещо, което те не. Много по-смислено е да бъдеш от другата страна на тази сделка. Когато се случи този спад да купуваш паниката вместо да я продаваш.

Но в този момент повечето инвеститори нямат представа какво точно се случва. Те се нуждаят от подходящ ценови модел, който да им даде увереност, че тази сделка ще се получи.

Моделът

Ключът е да знаете точно кога да купите. В тази игра нивата на вход в сделка са много важни и изчакването на потвърждение може да доведе до няколко процента разлика в доходността на инвеститора. Често една акция присъства няколко дни в листа за наблюдение на даден инвеститор, преди да влезе в сделка. След потвърждение на модела могат да бъдат определени и стоп лос и тейк профит поръчките и да се измери какво е отношението риск/печалба на дадената сделка.

Повечето трейдъри и инвеститори очакват това отношение да е поне 1:1, но много от тях търсят 1:2, дори 1:3, а в някой случаи и повече.

Печалбата

В света на дирижираната от компютри търговия, волатилността създава възможности за търговия и инвеститорите могат да се възползват от някои подозрителни и нерационални движения на пазарите, но трябва да действат бързо. Като използвате опита си може да откриете някои движения на цените, които са предизвикани от високочестотни търговци и да спечелите от моделите, които създава високочестотната търговия.

Можете да купите качествен финансови активи (акция, валута, ETF и тн), на който се цената се е сринала и в същото време да отваряте къси позиции в акции, които фундаментално не оправдават цената си. Когато цената на тези акции се движи в посоката на сделката може да бъде прибрана печалбата и да се потърси следващата възможност.

Високочестотна търговия – заключение

Много трейдъри считат сегашната високочестотна търговия за неетична. Те смятат, че дава несправедливо предимство на големите пазарни участници за сметка на малки институции и индивидуалните трейдъри. Предполага се, че финансовите пазари трябва да са справедливи и да има сравнителна равнопоставеност, но високочестотните търговци изглежда изкривяват това.

Те се възползват от всякакъв вид дисбаланс между търсене и предлагане и използват много краткосрочни стратегии с цел извличане на печалби. Бързината е едно от техните най-големи предимства. Този тип търговия не се основава на фундамента на дадена акция или валута, нито на перспективите и за ръст.

Макар че високочестотната търговия не е насочена конкретно към никой пазарен участник, тя може да причини щети на по-малките трейдъри и инвеститори, както и на институционални инвеститори като взаимните фондове.

Въпреки всичко посочено по-горе, по-опитните трейдъри могат да извлекат печалби от моделите, които остават след високочестотна търговия. А и много от тях вече го правят.

Можете да тествате различни роботи за високочестотна търговия без да рискувате собствен капитал с безплатна демо сметка от Admiral Markets.

Демо сметка за високочестотна търговия от Admiral Markets
About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.