Венецуела създава национална криптовалута – „Петро“

 Венецуела, чиято икономика е осакатена от високия дълг и санкциите на САЩ, се насочва към криптовалутите, за да оправи своята икономика.

Президентът на страната Николас Мадуро наскоро обяви създаването на национална криптовалута, наречена Петро. Криптовалутата, която ще бъде пусната в близките дни ще бъде подкрепена от петролните, газовите, златните и диамантните резерви на Венецуела и ще й помaга да “напредва по въпросите на паричния суверенитет, да осъществява финансови трансакции и да преодолее финансовата блокада”, казва Мадуро в телевизионно предаване. Петте милиарда барела петролни резерви на Венецуела могат да поддържат финансови инструменти на стойност 267 млрд. долара, според нефтеното министерство. Ново министерство, наречено “Уникален регистър на дигиталната минна дейност”, набира „копачи“ на криптовалути. Мадуро казва, че вече 860 800 души са се регистрирали в министерството.

 

Дали това е изходът от кризата за Венецуела? 

Част от привлекателността на криптовалутите е, че технологията им помага да се заобиколи световната финансова система. Това би могло да бъде повод за възход венецуелския боливар, който бързо се обезцени през последните две години.

Например щатският долар, който най-често се използва в международната търговия, е поскъпнал с 10,768% спрямо боливара от ноември 2017. Русия, друга държава, която е обект на санкции от страна на САЩ, и обмисля създаването на национална криптовалута, е основен търговски партньор на Венецуела. Предполага се, че Русия е предложила щедри опрощения на дълг на Венецуела в замяна на дял от държавните петролни фирми.

Реакцията към изявлението на Мадуро се състои главно в подигравки и недоверие. Опозиционните партии в страната са заявили, че новата криптовалута изисква одобрението на Конгреса и също така поставя под въпрос спосбостта на дигиталната валута при решаването на проблемите на икономика на Венецуела. При липсата на подробности около спецификите на Петро, ​​коментаторите са също скептични към идеята.

Сътрудникът на “Форбс” Стив Ханке пише, че конвертируемостта може да се окаже проблем, като се имат предвид икономическите проблеми на Венецуела. “Единственият начин една валута, издадена от Венецуела, да събере доверие е валутата да има стабилен актив, който да стои зад нея”, пише той.

 

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.