Венецуела стартира криптовалута с петролно покритие

venezuela-cryptocurrency

Венецуелският президент Николас Мадуро погледна към света на дигиталните валута, за да заобиколи финансовите санкции, ръководени от САЩ.

Венецуела ще стартира проект за криптовалута подкрепена от петролните резерви на страната, с цел да се справи с колапса на икономиката си.

Валутата на южноамериканската страна е в свободно падане. Докато криптовалутите като Биткойн се движат в точно обратната посока. Именно в тях, президентът Николас Мадуро вижда изход от икономическите страдания на своята страна.

В неделно телевизионно шоу Maduro обяви, че страната ще създаде собствена “петролна валута”, подкрепена от резерви в нефт, газ, злато и диаманти.  Това ще позволи на Венецуела да “напредва в паричния суверенитет и да осъществява финансовите си транзакции, за да преодолее финансовата блокада”, каза Мадуро.

“Това ще ни позволи да се развиваме към нови форми на международно финансиране за социално-икономическото развитие на страната”, смята той.

В петък курсът на черня пазар отслабва до 103 000 боливара за долар, в сравнение с 10 000 в края на юли, според dolartoday.com – уебсайт, който проследява данните. Международният валутен фонд смята, че икономиката на Венецуела ще се свие с 12% тази година и годишната инфлация ще се увеличи с над 2300% през 2018 г.

Биткойнът поскъпна в петък, след като CME Group Inc. и Cboe Global Markets Inc. обявиха, че ще предлагат фючърсни договори още този месец, като записа рекордна седмица. Най-голямата дигитална валута в света се повиши с около 30% миналата седмица, достигайки рекордните $11,434 на 29 ноември.

Биткойн скочи над $10 500 след като щатския регулатор одобри фючърсите.

 

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.