USD загуби 99% от стойността си срещу златото за 100 години!

Злато срещу долар

Предполага се, че световната резервна валута американския долар е добра при съхранението на стойността, но чрез безграничното печатане на пари USD не успява да се конкурира със златото, особено в дългосрочен план.

През 1932 година цената на златото е била $20,67, докато в началото на август тя премина $2067 за тройунция и дори достигна нива от $2074, което е и най-високата стойност на ценния метал в историята.

Следователно, простата аритметика ни показва, че американският долар е загубил 99% от своята стойност срещу златото. Други резервни валути като британски паунд и японска йена се представят дори по-зле от американския си конкурент.

  • JPY загуби 99,98% от стойността си в злато за последните 100 години

На следващата графика ще може да видите представянето на някои от основните резервни валути срещу злато.

Злато срещу резервни валути
Източник: voimagold.com

Златото не предлага възможности за доходност като дивиденти или лихви, а само капиталови печалби. От друга страна жълтият метал е единствения глобално приет финансов актив без риск, произлизащ от контрагента.

Поради своите неизменни свойства златото поддържаше ролята си на слънцето в нашия паричен космос, след като златният стандарт беше изоставен през 1971 година. Централните банки по света продължиха да държат на златото си, дори докато цената му не достигаше всевъзможни нови максимуми като сега.

Това се дължи на закона на Грешам, който гласи, че “лошите пари изгонват добри.” Ако цената на златото се повиши, централните банки са по-склонни да съхраняват злато (добри пари) и харчат валута, която намалява в стойността си (лоши пари).

Злато и покупателна способност

На следващата графика ще можете да видите, че покупателната способност на златото е забележително стабилна. Докато цената на златото се увеличаваше във времето, фиатните валути се обезценяваха с течение на времето. С други думи, цената на златото се увеличава със същата сума, с която се повишават потребителските цени.

Златото дори показва тенденция към увеличаване на покупателната способност, което може да разкрие, че публикуваните от правителствата инфлационни числа са твърде ниски.

Друга теория гласи, че здравите пари, като златото, трябва да повишат покупателната способност, тъй като технологичното развитие прави стоките все по-евтини.

Злато и покупателна способност
Източник: voimagold.com

Може би си мислите, че доларите с лихва, например държавни облигации на САЩ, биха надминали златото, тъй като златният стандарт беше изоставен през 1971 година? Но това не е вярно. Златото се представя по-силно от държавните облигации на САЩ, както е видно от следващото изображение.

Представяне на златото спрямо други финансови активи
Източник: voimagold.com

Какво да очакваме от цената на златото?

Ако се вгледаме в последните насоки за политиката на основните централни банки като ФЕД, ЕЦБ, ЯЦБ и тн, то лесно може да стигнем до извода, че цената на златото вероятно ще се повишава, на фона ниските (в някои случаи) нулеви лихви и програмите за стимулиране на икономиката като количествените улеснения, например.

Златото дори може да бъде включено в нова международна монетарна система. Настоящата най-висока стойност на ценният метал спрямо еврото и долара е само номинална мярка.

Когато вземем предвид инфлацията, златото не е на най-високите си стойности в историята, по-важното е, че може да се очаква централните банки да девалвират валутите си много повече през следващите години, защото светът никога не е имал толкова много дълг.

Тук може да припомним и изказването на създателят на най-големия хедж фонд в света Bridgewater Рей Далио, който сподели пред CNBC от Международния икономически форум в Давос 2020: “„Парите са боклук. Махнете се от парите. Все още има много пари в брой. “

Нивата на дълга по света са напълно неустойчиви и могат да бъдат понижени само чрез облекчаване на дълга или инфлация.

ФЕД и много други централни банки по света съобщиха, че избират пътя на инфлацията, както е видно от изявлението на централните банкери на САЩ от 4 август, публикувано по-долу.

Преди няколко месеца президентът на Европейската централна банка Кристина Лагард пък заяви: “Трябва да сме по-щастливи от това да имаме работа, отколкото да защитаваме спестяванията си.” Това е ясно признание, че спестяванията в евро (в този случаи) вероятно ще бъдат заличени.

Вероятно нищо по-различно не очаква и спестяванията в български лева и много други фиатни валути.

Намаляването на дълговата тежест чрез инфлация е „най-целесъобразният, най-малко разбиран и най-често срещаният сериозен начин за преструктуриране на дълговете“. Това е правено много пъти преди в историята (виж таблицата по-долу) и ще бъде направено отново.

Реални лихвени проценти в САЩ
Източник: voimagold.com

Инвестициите в злато могат да предложат защита на Вашата покупателна способност и да заместят депозитите Ви във валута например.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.