Успокои ли се Биткойн лудостта след навлизането на големите играчи?

Успокои ли се Биткойн лудостта след навлизането на големите играчи?
След като скачаше, падаше и държеше инвеститорите на ръба, Биткойн може би навлиза в период на една сравнително скучна стабилност, смятат някои експерти, цитирани от Ройтерс.

След като скачаше, падаше и държеше инвеститорите на ръба, Биткойн може би навлиза в период на една сравнително скучна стабилност, смятат някои експерти, цитирани от Ройтерс.

Световната вълна от регулации доведе до срив на търгуваните обеми. Рекламите на криптовалути изчезнаха от сайтовете и Биткойн вече не доминира търсенията в Гугъл. Инвеститорите се опитват да разберат, какво всъщност иска да бъде Биткойн като се разрасне и най-известната криптовалута преминава през нещо като екзистенциална криза.

“Нуждаем се от нов разказ”, каза Никълъс Колас, основател на фирма за инвестиционни изследвания DataTrek, базирана в Ню Йорк. “Има всякакви възможности, ако има институционално участие, може да има и движение нагоре.”

Биткойн се повиши с 25% през април, след като се срина с 70% от най-високите стойности близо до $20 000 в края на миналата година. Това затвърди тенденцията, че април е средно най-добрият месец за Биткойн.

Пейзажът около криптовалутите наистина се промени. Малките инвеститори, които тласнаха цената в небесата през 2017, бяха изтласкани настрани от държавните ограничения. Те бяха заменени от криптофондове, богати индивидуалности и доказани финансови компании.

По-големите играчи могат да предизвикат по-големи движения, но сделките им често се скриват от извънборсови боркери и платформи. Те също така са по-малко склонни да преследват внезапни колебания в стойността на Биткойн, като по-скоро се интересуват от потенциала на обещаващата блокчейн технология.

Обем

Средните ежедневно търгувани обеми на криптоборсите спаднаха до $9,1 милиарда през март и до $7,4 милиарда през първата половина на април, в сравнение с почти $17 милиарда през декември, според данните, събрани от сайта за анализи CryptoCompare.

Няколко борси видяха как ежедневните им търговски обеми паднаха на половина между декември и март, включително Bitfinex, Poloniex, Coinbase и Bitstamp, показват данни. Най-големият търговски ден на криптовалутите е 22 декември, когато обемът достигна $30 млрд, според CryptoCompare.

На 8 април обемът се понижи до $4,6 милиарда, което е най-слабият ден от миналия октомври, според данните.

Промяна на пазара

Теорията, че по-големите институции ще направят криптопазара по-малко волатилен и по-ликвиден събира поддръжници с появата на нови извънборсови платформи като Circle, Octagon Strategy, Cumberland и Kraken.

Новият търговски продукт на на дигиталната борса Gemini дава възможност за по-големи по обем сделки, които са невидими за останалите трейдъри, докато не бъдат изпълнени.

Gatecoin, базирана в Хонконг криптоборса, видя как обемите на дребно се потопиха от върхове от $100 млн. на ден през миналия септември, съобщи Аурелиън Менан, основател и главен изпълнителен директор. Но, тъй като институционалните играчи навлизат на пазара, извънборсовите сделки са повишили общите обеми по начин, който не се отразява в данните, заяви той.

Малко институции оповестяват публично плановете си за търговия с криптовалути и много мениджъри на активи твърдят, че все още не са сигурни, че цифровите валути е нещо повече от мода.

Но проучване на Thomson Reuters тази седмица показа, че една от пет финансови институции обмисля да търгува с криптовалути през следващите 12 месеца. От тях 70% заявиха, че планират да започнат търговия през следващите три до шест месеца.

В същото време цената на Биткойн може би се стабилизира, поне на хартия. Фючърсният пазар BTCc1 показва, че Биткойн ще остане почти без промяна до септември – между $8 900 и $9 050.

Менан, от Gatecoin, обаче е значително по-бичо настроен. Той смята, че валутата може да приключи годината над $100 000, но признава, че това е хазарт.

Основна стойност

Джо Дънкан, от сингапурската финтех компания Duncan Capital, очаква дребните инвеститори да се върнат към търговията, тъй като правителствата бавно разхлабват своите правила за криптовалутите. “Но Биткойн може да загуби част о пазарната си доминация”, каза Дънкан.

Томас Лий, управляващ съдружник и съосновател на Fundstrat Global Advisors в Ню Йорк, заяви, че Биткойн пазарът е потънал във фаза “на изчистване” някъде между мечи и бичи пазар. Той прогнозира, че тя може да продължи поне до септември.

Един от проблемите е, че въпреки, че много от големите институции са любопитни за това как базовата технология на Биткойн може да революционизира финансовия сектор, най-голямата криптовалута не е широко приета като валута и няма вътрешна стойност.

Това, както и интензивната волатилност на валутата, са сериозно предизвикателство пред инвеститорите при прогнозиране на цените.

Някои анализатори смятат, че Биткойн ще запази премията си като актив, подобен на злато в дигиталния свят, докато другите криптовалути ще се използват за търговия.

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.