ГДБОП и прокуратурата с удар по брокерите измамници

Повдигнати са обвинения на трима души. Те са с постоянна мярка „задържане под стража”.

ГДБОП и Специализираната прокуратура разбиха организирана престъпна група, точила сметки на лица, подмамвани да участват в търговия с финансови инструменти в интернет. 17 души са станали жертва на схемата. Не е изключено да има и още измамени, обясни на пресконференция заместник главният прокурор Иван Гешев, предаде Nova.

„Има лица, изгорели с над 100 000 евро. Извършени са претърсвания на офиси и жилища. Лицата са били старателно въвеждани в заблуждение, че се търгува на борсата с тези финансови инструменти и те са правили редица преводи, като обратната връзка е била невъзможно да бъде осъществена”, поясни наблюдаващият прокурор по делото Ваня Христева.

Разкритата организирана престъпна група е извършвала измами чрез кол центрове и интернет платформи, които са хит в Европа и в последно време набират популярност и у нас. Лидерът на групата е 50-годишен израелски гражданин, а организатори на схемата заедно с него са сръбски гражданин и 28-годишен българин. Израелецът всеки месец идвал в България да наглежда „бизнеса“ и при последното му пристигане бил арестуван.

На 2 ноември, по искане на спецпрокуратурата на тримата заподозряни е наложена най-тежката мярка “задържане под стража”.

Механизмът на схемата

Разследващите обясниха, че подробно е изяснен механизмът на измамата-в София били създадени 2 кол центъра с множество служители. Работата им била да предлагат търговия с финансови инструменти, инвестиции на фондовите борси, покупки на петрол и злато. Т.нар. брокери били обучени при комуникацията да не се представят с истинските си имена, а с фалшива самоличност.

Освен това, са създадени 7 интернет сайта с хостинг в Естония. Те нямат разрешение от Комисията по финансов надзор в България, нито от регулаторните органи на други европейски държави. Логото им било на лиценз на частна новозеландска компания, чиято абревиатура е сходна с тази на един от регулаторните органи на ЕС.

Брокерите обещавали на жертвите си огромни печалби с малки инвестиции като оставяли впечатление, че се намират във Великобритания в сериозна инвестиционна компания и техните инвестиции са абсолютно защитени, разказа Явор Колев. След като човекът бил убеден, той започвал да превежда пари по платформите. Имало е финансови отдели в кол центровете и централа в Украйна, чрез която средствата били разпределяни по различни банкови сметки в целия свят, за да се загубят следите.

Най-ниската еднократна инвестиция била в размер на 300 евро. В първите дни у клиента била създавана представа, че печели, чрез манипулации на платформата. Имало случай, когато му било обяснявано, че борсата се е сринала за определен продукт, но трябва да преведе още пари, за да бъде направена нова инвестиция, която ще е печеливша.

Има жертви, които са направили над 10 парични превода. Когато обаче клиентът искал да се откаже или да изтегли парите от печалбата, на акаунтът му било изписвано, че е загубил всичко и връзката с него прекъсвала. Връзката е била едностранна само от брокерите към “клиентите”, чрез интернет телефония.

Забрана от КФН

Трябва да напомним, че съвсем наскоро, по инициатива на Комисия по финансов надзор (КФН), председателят на Софийски районен съд (СРС) разпореди на всички предприятия, предоставящи електронни съобщителни мрежи и/или услуги в срок до 24 часа от публикуване на разпореждането на интернет страницата на КФН, да спрат достъпа от територията на Република България до 40-те изрично посочени в искането на КФН интернет страници.

Списък с интернет страниците, достъпът до които следва да бъде преустановен, може да намерите в статията: КФН и СРС забраниха достъпа до 40 сайта за инвестиционни услуги.

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.