Учебната година започва! Кои акции може да се възползват?

Акции за начало на учебната година

Пандемията от Коронавирус направи така, че работата и ученето от вкъщи се превърнаха в новото нормално. Културата на работа и учене от разстояние подкрепи множество технологични компании, които печелят от кризата. Така се стигна до рекордни стойности при технологичния индекс Nasdaq 100.

Тенденциите за работа от вкъщи и дистанционно обучение, породени от пандемията от Covid-19, дадоха тласък на продажбите на персонални компютри и периферни устройства, лаптопи, приложения за видеоподписване и други мрежови решения през първата половина на 2020 година.

Сега много от тези компании може да се възползват отново, този път от пазаруването за началото на учебната година, тъй като на много места по света учениците ще продължат да се обучават у дома.

Учебната година ще подкрепи технологичните компании

Въпреки, че част от търговците на дребно се оплакват от бавен старт на втората половина на годината, когато става въпрос за продажби на вещи за училище, някои технологични компании могат да получат допълнителен тласък.

Причината е, че все повече ученици и студенти вероятно ще изберат дистанционното обучение, на фона на страха от заразяване с Коронавирус.

Според данни на S&P Global събрани от вноса на продукти, влизащи в САЩ, продажбите на детски облекла не са успели да отскочат след спада през второто тримесечие.

В сравнение с миналата година вносът на детски обувки в Съединените щати е намалял с 44% през юли, докато вносът на облекло е намалял с 29%. Междувременно вносът на раници е спаднал с 23% през второто тримесечие, като се е повишил с едва 5% през юли.

Въпреки това, лаптопите отбелязаха солиден отскок като през второто тримесечие вносът в САЩ се е увеличил с 14% и 6% през юли.

Също така, според данни на Education Week, 17 от 20-те най-големите училищни области в САЩ планират дистанционното обучение да бъде техния основен модел на връщане към учебния процес. Това ще засегне над 4 милиона ученици.

Освен това много от училищните райони, които планират да отворят отново, биха приели хибриден модел от присъствени и отдалечени класове, които да позволят физическо дистанциране.

Това е ясна индикация, че технологията ще бъде гръбнакът на образованието в идните месеци или поне докато страховете от разпространение на Covid-19 отшумят.

Вижте: Кои акции се представиха най-добре и най-зле по време на пандемията от Коронавирус?

Търсенето на лаптопи и персонални компютри ще нарасне

Продажбите на персонални компютри, лаптопи и периферни устройства се увеличават, тъй като дистанционната работа и обучение станаха “новото нормално”.

Но има един нов проблем, с който се сблъскват училищата в Съединените щати и това е недостигът или дългите забавяния (до няколко месеца), при получаването на най-важните за тази година консумативи за училище, като лаптопи и друго оборудване, необходимо за онлайн обучение.

Това още веднъж показва огромното търсене на тези инструменти, които спомагат за работа и учене от дистанция. Продажбите на компютри и свързаното с тях оборудване допълнително нарастват през второто тримесечие.

Въпреки че търсенето на компютри, лаптопи и други периферни устройства, необходими за работа и учене от разстояние, набира скорост след Коронавирус, все пак бе трудно да се закупят такива, на фона на блокирането, наложено от страните и спирането на доставките.

Все пак, когато страните започнаха да премахват блокадите, продажбите отново скочиха.

Според Международната корпорация за данни (IDC), доставките на компютри нарастват през второто тримесечие, въпреки икономическото забавяне. Последният доклад показва, че глобалните доставки са нараснали с 11,2% спрямо предходната година, достигайки общо 72,3 милиона бройки.

Най-големите компании за персонални компютри
Източник: IDC

Традиционните доставки на персонални компютри отбелязаха двуцифрен ръст през второто тримесечие на 2020 г. в сравнение с година по-рано. Докато първото тримесечие беше рекордно слабо за доставките на компютри за повече от десетилетие, вторите три месеца бяха рекордни, но по обратната причина.

IDC прогнозира също, че се очаква обемът да надмине 21 милиона бройки тази година, най-високият от края на 2009 година.

Кои може да са печелившите?

След като няма много признаци, че пандемията отслабва, възможността все повече ученици да са адаптират към дистанционното обучение нараства. Търсенето на компютри, лаптопи, таблети и други периферни устройства само ще се увеличава при тази ситуация, помагайки на следните акции да спечелят.

Logitech International

LOGI е световен лидер в периферните устройства за персонални компютри и други дигитални платформи, които разработват, освен това предлагат на пазара иновативни продукти в компютърната навигация, интернет комуникациите, цифровата музика, домашни развлечения, видео сигурност, интерактивни игри и безжични устройства.

Очакваният ръст на печалбите на компанията за текущата година е 16,3%. Консенсусната оценка на Zacks за печалбите през тази година се е подобрила с 10,6% през последните 60 дни. Logitech притежава Zacks Рейтинг 2 (Покупка).

Lenovo Group

LNVGY е посветен на изграждането на компютри и мобилни интернет устройства. Бизнесът на Lenovo е изграден върху иновации на продуктите, високоефективна глобална верига за доставки и силно стратегическо изпълнение.

Очакваният ръст на печалбите на компанията за текущата година е 37.6%. Консенсусната оценка на Zacks за печалбите през тази година се е подобрила с 4,2% през последните 60 дни. Lenovo притежава Zacks Рейтинг 2 (Покупка).

Apple Inc

AAPL проектира, произвежда и предлага смартфони, персонални компютри, таблети и аксесоари по целия свят. Основните продукти включват iPhone, Mac и iPad.

Тук трябва да отбележим, че сплитът 4:1 на акциите на Apple вероятно ще ги направи още по-привлекателни, особено за индивидуалните инвеститори.

Очакваният ръст на печалбите на компанията за текущата година е 8,7%. Консенсусната оценка на Zacks за печалбите през тази година се е подобрила с 4,9% през последните 60 дни. Apple притежава Zacks Рейтинг 1 (Силна Покупка).

Digi International Inc

DGII е водещ световен доставчик на бизнес и ключови услуги за Интернет на Нещата (IoT). Те помагат на своите клиенти да създават свързани продукти от ново поколение и да разгръщат и управляват критични комуникационни инфраструктури във взискателни среди с високи нива на сигурност.

Очакваният ръст на печалбите на компанията за текущата година е 77,3%. Консенсусната оценка на Zacks за печалбите през тази година се е подобрила със 100% през последните 60 дни. Digi International притежава Zacks Рейтинг 2 (Покупка).

Тук може да отбележим и други големи производители на персонални компютри и лаптопи, които могат да се възползват от дистанционното обучениe са HP и Dell.

В същото време компании като Boxlight Corporation, компания за образователни технологии, която купува и продава интерактивни решения за класна стая по целия свят, също може да се оформи като един от победителите.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.