UBS: Четири причини за поскъпване на златото

xau-usd1-copy

Според анализаторите от UBS перспективите пред златото може да бъдат по-добри сега, отколкото през последните няколко месеца.

Ето и четири причини, които изтъкват в подкрепа на това мнение от швейцарската банка.

  1. Повишението на лихвите в САЩ

От графиката на злато срещу доходността по 10-годишните облигации на САЩ се вижда ясно, че при ценният метал има тенденция да се продава слуха за повишаване на лихвите, и да се купува факта. Всеки път, когато доходността се насочи на север до 2,5% през последните пет години, златото бързо незабавно поскъпва. Икономистите прогнозират, че бариерата на доходността трябва да бъде пробита по някое време през първото тримесечие на 2018 г.

Goldman Sachs: Третото повишение на лихвите от ФЕД за 2017 е почти сигурно.

  1. Сезонност

Януари, февруари, юли и август са средно най-добрите месеци за закупуване на злато през последните 10 години.

  1. Глобалната икономика може да се изправи пред по-трудни времена

Индексът на Citi за положителните икономически изненади в големите икономики е на необичайно високи нива. Очакванията в крайна сметка включват поредица от положителни изненади, което води до разочарование.

  1. Срив на криптопазарите

Ако очакваме катастрофа на криптопазарите, много от фиатните пари, които напомпаха цените на Биткойн и други негови колеги, ще се прехвърлят бързо обратно към кеш, както и към възприеманото като актив убежище злато.

Към момента една тройунция злато се търгува за $1245.51.

 

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.