Търговия с пълзящи средни

Търговия с пълзящи средни
Целта на тази статия е да ви запознае с пълзящите средни(МА) – един от най-често ползваните технически индикатори при търговията на финансовите пазари.

Целта на тази статия е да ви запознае с пълзящите средни(МА) – един от най-често ползваните технически индикатори при търговията на финансовите пазари.

Всички технически индикатори целят чрез обработката на ценовото движение в миналото да предвидят бъдещото й такова. Пълзящата средна цели да „изглади“ ценовото движение. Разбира се има различни разновидности на пълзящите средни. Колкото по голям период обхваща този индикатор, толкова по „изгладена“ е пълзящата средна, но това означава и че сигналите за търговия, който дава, ще са по забавени.

Най опростенета разновидност на този идикатор, проста пълзяща средна, се изгражда като се вземат определен брой цени назад във времето и след това се разделят на броя им.

Например:  Пълзяща средна за три периода= (Цена на затваряне А + Цена на затваряне В + Цена на затваряне С)/3.

Видове прости пълзящи средни и тяхното приложение

В практиката се позват много разновидности на простата пълзяща средна. Най-популярните периоди са 5, 10, 50 и 200. Всяка пълзяща средна се ползва за различен вид стратегия. Както споменахме по-рано колкото е по-дълъг периодът, толкова е по-изгладена средната, но също така и сигналът й е по-забавен във времето.

Нека разгледаме няколко от най-често ползвани пълзящи средни:

Пълзяща средна с период 5 – Дава изключително бързи сигнали, но и обхваща изключително къс период – само 5 търговски сесии.

Пълзяща средна с период 10 – ползва се главно от дейтрейдъри (трейдъри, които отварят и затварят дадена позиция в рамките на деня), поради относително късия период, който обхваща.

Пълзяща средна с перид 20 – периодът става малко-дълъг в сравнение с предходните две. Може да помогне за откриването на зараждащ се по-дългосрочен тренд.

Пълзяща средна с перид 50 – Периодът вече е сравнително по-дългъл и следователно може да се ползва на графики при дългосрочните трендове.

Пълзяща средна с перид 200 – Много трейдъри ползват тази средна, за да предвидят промяна в посоката на основния дългосрочен тренд. Например, ако цената пробие тази средна отдолу нагоре, то най-вероятно става въпрос за заражденето на бичи тренд.

Това какъв период ще бъде избран е въпрос главно на лични предпочитания и това до това каква стратегия ще бъде ползвана. Най-големият плюс на пълзящите средни е, че те могат да бъдат пригодени за различни времеви интервали и различни финансови инструменти. Също така те могат се комбинират и с други технически индикатори за още по-голяма надеждност на сигналите за търговия.

 

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.