Тръмп ще наложи мита върху китайски стоки на стойност $50 милиарда. Означава ли това търговска война?

Тръмп ще наложи мита върху китайки стоки на стойност $50 милиарда.
В четвъртък президентът Доналд Тръмп трябва да обяви такси от $50 милиарда срещу Китай за нарушения на интелектуалната собственост, съобщи източник на Блумбърг запознат с въпроса.

В четвъртък президентът Доналд Тръмп трябва да обяви такси от $50 милиарда срещу Китай за нарушения на интелектуалната собственост, съобщи източник на Блумбърг запознат с въпроса.

Под прицелът на президента са попаднали повече от 100  различни китайски стоки, според лицето, което говори при условие за анонимност. Стойността на тарифите се основава на оценките на САЩ за икономически щети, причинени от кражби на интелектуална собственост от страна на Китай.

“Утре президентът ще обяви действията, които е решил да предприеме, въз основа на разследването на USTR 301 срещу Китай за пазарни нарушения и и кражби на американските технологии и интелектуална собственост”, каза официалният представител на Белия дом Радж Шах в изявление по имейл в сряда.

Това ще бъде първото търговско действие на Тръмп, насочено директно срещу Китай. Той обвинява “поднебесната империя” за увехването на американския производствен сектор и загубата на работни места в САЩ. Решението идва след като политици, включително директора на МВФ Кристин Лагард предупреждават за глобален търговски конфликт, който може да подкопае широкото възстановяване в световен мащаб през последните години.

В четвъртък, китайското министерство на търговията предупреди САЩ да не предприемат мерки “вредни и за двете страни”. Нацията решително се противопоставя на такива едностранни и протекционистки действия и ще предприеме “всички необходими мерки”, за да защити  своите интереси, заявиха от министерството в изявление на своя уебсайт.

Обявяване на война

“Ако Тръмп наистина подпише заповедта, това е декларация за търговска война с Китай”, каза Вей Джиангуо, бивш търговски заместник-министър и сега изпълнителен заместник-директор на Китайския център за международни икономически борси, правителствен мозъчен тръст.

“Китай не се страхува, нито ще се отдръпне от търговска война”, каза Вей. “Имаме много мерки, с които да отговорим в областта на автомобилния внос, соята, самолетите и чиповете. От друга страна, Тръмп трябва да знае, че това е много лоша идея, няма да има победител, нито добър резултат и за двата народа. ”

“Може ли Тръмп да каже на Китай какво наистина иска” каза Ту Ксинкуан, декан на Китайския институт за проучвания на СТО в Университета за международен бизнес и икономика в Пекин. “Китай може да направи отстъпки за подобряване на интелектуалната защита, но това няма да реши проблема с дисбаланса в търговията, ако това иска Тръмп.

Търговският представител Робърт Лайтизер потвърди в сряда, че администрацията обмисля както тарифите, така и намаляване на китайските инвестиции, сред другите опции. Американските компании от Walmart до Amazon предупредиха, че големите санкции срещу Китай могат да повишат потребителските цени и да ударят фондовия пазар.

Отговорът

Тарифите от страна на САЩ ще проверят решителността на китайския президент Си Дзипин, чието правителство досега реагира по доста умерен начин на повтарящите оплаквания на “Тръмп” за дефицита от $375 млрд. с Китай. Министърът на външните работи на страната заяви по-рано този месец, в отговор на решението на Тръмп да наложи тарифи за стомана и алуминий, че Китай ще има “оправдан и необходим отговор” на всякакви усилия за подбуждане на търговска война.

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.