Тръмп подписа митата за китайските стоки, Китай отговори незабавно

Тръмп подписа митата за китайските стоки, Китай отговори незабавно
В четвъртък вечерта президентът на САЩ Доналд Тръмп изглежда запали фитила, след като подписа обещаните мита за Китай, но действията му изглеждат по-скоро като предупредителен изстрел, отколкото начaло на пълна търговска война с Пекин.

В четвъртък вечерта президентът на САЩ Доналд Тръмп изглежда запали фитила, след като подписа обещаните мита за Китай, но действията му изглеждат по-скоро като предупредителен изстрел, отколкото начaло на пълна търговска война с Пекин.

Президентският меморандум подписан от Тръмп, ще постави под прицела на новите мита, китайски стоки на стойност $60 милиарда, поради това, което администрацията му твърди, че е злоупотреба с интелектуална собственост на САЩ. Все пак новите тарифи ще влязат в сила само след 30-дневен период на консултации, който започва след публикуването на списъка.

Тръмп даде на Министерството на финансите 60 дни, за да разработи инвестиционни ограничения, целящи да попречат на контролираните от Китай компании и фондове да придобиват американски фирми с чувствителни технологии.

Периодът на изчакване ще даде възможност на лобистите в отрасъла и на американските законодатели да свият предлагания списък, който достига 1300 продукта, много от които в технологичния сектор. Той също така ще създаде среда за евентуални преговори с Пекин за разглеждане на твърденията на Тръмп за интелектуалната собственост, което ще забави на началото на ответни мерки срещу щатски продукти от самолети до соя.

“Аз гледам на тях като на приятели”, заяви Тръмп в началото на обявяването. “Говорихме с Китай и сме в процес на преговори.”

Борба до края

Но действията му провокираха войнствен отговор от посолството на Китай във Вашингтон, откъдето обещаха, че Пекин ще се “бори до края” във всяка търговска война със САЩ. “Ние ще отмъстим. Ако те искат да играем твърдо, ще играем твърдо и ще видим кой ще издържи повече “, каза китайският посланик Чуи Тианкай във клип, публикуван на Facebook страницата на посолството.

Ето и цялото официално изявление на китайското посолство:

“САЩ продължиха да провеждат  разследването 301″ и обявиха съответните търговски мерки, като пренебрегнаха рационалните гласове и взаимноизгодния характер търговските отношения между Китай и САЩ, както и постигнатия от двете страни консенсус за конструктивно управление на различията чрез консултации. Това е типично едностранно протекционистко действие. Китай е силно разочарован и твърдо се противопоставя на подобно действие.

Имайки предвид принципите на взаимно уважение и печелившо сътрудничество, Китай демонстрира искреност при внасянето на разумни предложения пред САЩ и полага големи усилия за преодоляване на текущия търговски дисбаланс между Китай и САЩ. Китай не иска търговска война с никого. Но Китай не се страхува и няма да се отдръпне от търговска война. Китай е уверен и способен да се изправи пред всяко предизвикателство. Ако търговската война е била инициирана от САЩ, Китай ще се бори докрай, за да защити собствените си законни интереси с всички необходими мерки.

Действията, предприети от САЩ, са самоунищожителни. Те пряко ще навредят на интересите на потребителите, компаниите и финансовите пазари в САЩ. Те също застрашават международния търговски ред и световната икономическа стабилност.

Настояваме действията на САЩ да престанат и да вземат предпазливи решения, така че да избегнат поставянето на търговските отношения между Китай и САЩ в опасност, с цел да навредят на други, в ущърб, на които ще се окажат в крайна сметка.”

Китай заплаши, че ще се насочи към износа на селскостопански стоки от САЩ, по-специално към износа на соя на стойност от $14 милиарда .

Пазарна реакция

Акциите се сринаха след съобщението на Тръмп, като Dow Jones Industrial Average падна с близо 3%. Основните индустрии, които биха могли да станат цел на китайския търговски отговор, се понижиха, а производителят на въздухоплавателни средства Boeing спадна с 5,2%, а компанията за изкопни машини Caterpillar спадна с 5,7%.

Индексът MSCI Asia Pacific загуби над 2,5%. В същото време, японските акции претърпяха най-лошите загуби в азиатската търговия, изострени от силната JPY, като Nikkei 225 Stock Average се понижи с повече от 4%, а индексът Topix спадна с около 3,5%.

Докато траеше разпродажбата на акциите, щатските облигации поскъпнаха, а доходността има падна до 2,8%.

Изключения

В изявление от Белия дом заявиха, че митата за вноса на стомана и алуминий от Аржентина, Австралия, Бразилия, Канада, Мексико, Южна Корея и страните членки на ЕС се преустановяват до 1 май 2018 г. Докато се проведат дискусии за задоволителни дългосрочни алтернативни средства за справяне със заплахата за националната сигурност на САЩ.

До 1 май 2018 г. президентът ще реши дали да продължи да освобождава тези страни от тарифите въз основа на статута на дискусиите. Европейският съюз ще преговаря от името на своите държави-членки.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.