Три приемливи резултата от Биткойн аферата на CME

Три приемливи резултата от Биткойн аферата на CME
CME оповести плановете си да пусне фючърсни контракти върху Биткойн до края на годината. Какво може да са резултатите от Биткойн аферата на CME.

CME оповести плановете си да пусне фючърсни контракти върху Биткойн до края на годината. Какво може да са резултатите от Биткойн аферата на CME.

Тези новини идват малко след като от Cboe Global Markets анонсираха подобни планове през август. Както и две седмици след като от LedgerX стартираха и търговия с опции и еднодневни суапове върху Биткойн.

Събития от този род са много важни стъпки в процеса на интеграция на Биткойн в глобалната финансова система. Нека разгледаме няколко възможни сценария, ако това се случи.

И трите горепосочени борси са регулирани от CFTC, която най-вероятно ще третира Биткойн като стока, както при пшеницата, петрола. От SEC(Securities and Exchange Commission) обаче за момента не са толкова позитивно настроени, което кара институциите да са скептични към инвестициите в Биткойн-деривати.

Притеснения

Най-голямото притеснение на скептиците е, че Биткойн може да се окаже Понци схема. Също така се смята, че ако Биткойн успее да се интегрира в глобалната финансова система, то той ще изгуби стойността си. От друга страна от CFTC се фокусират върху това дали клиринговите къщи, които се занимават с фючърсни контракти, могат да доставят това, което са обещали на трейдърите.

Притесненията на SEC са свързани с това доколко сетълмент цените ще са адекватни. Те отбелязват, че ликвидността на Биткойн, която се определя главно на нерегулирани борси, може да е обект на манипулация, търговия на вътрешна информация или друг вид злоупотреби.

Ако регулаторите все пак позволят търговията с подобен вид продукти и клиринговите къщи успеят да осъществяват дейността си безпрепятствено, ще разберем какво ще случи с Биткойн, когато се сблъска с реалните пари. Към момента пазарната капитализация на всички криптовалути е 182 милиарда долара, но най-вероятно реалните инвестиции се равняват само на няколко милиарда.

Ето няколко възможни сценария относно бъдещето на Биткойн-дериватите:

  1. Ако SEC не одобри Биткойн-дериватите, то самият Биткойн ще стане по-ценен като останалите криптовалути ще останат неликвидни и високоволатилни.
  2. Ако SEC одобри подобни инструменти и глобалните регулатори започнат да ги третират като стоки, но няма интерес от страна на дългосрочните инвеститори. Тогава Биткойн ще се третира като “penny stock”, но CME и CBOE най-вероятно ще загубят интерес.
  3. Ако SEC одобри Биткойн-дериватите и дългосрочните инвеститори започнат да влагат средства в тях – цената на критовалута ще се покачи или понижи, но ще е съвсем реална. Това ще доведе до по-голяма ликвидност и стабилност и Биткойн ще стане стандартна финансова стока.
About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.