Топ 5 урока за търговия на всичко (от Биткойн до акции)

forex-trader-trading-desk

В настоящата статия ще ви представим 5 важни съвета, които се надяваме да ви помогнат да търгувате все по-успешно.

#1. Съобразявайте се с тренда.

Никой не е по-голям от пазара. Ако влезете по-рано от колкото трябва в позиция, е равнозначно на това да сте отворили погрешна сделка. Не шортете новите върхове и не купувайте на нови дъна. Не купувайте или продавайте само на предчувствие.

Това може и да са клишета, но са съвсем верни. Когато търгувате не трябва да тръгвате с нагласата, че сте най-мъдрият участник на пазара. Някой винаги знае нещо повече от вас и е доста вероятно да търгува на база информацията, която има в повече.

Това е особено валидно при криптовалутите. При тях никога няма да сте първият трейдър, който знае нещо ново.

#2. Първо планирайте търговията си и след това търгувайте плана си.

Особено полезно ще е, ако първо документирате всичко, което мислите, ще е важно преди да отворите сделка. Съобразявайте се с катализатори като изявления, отчети, презентации на мениджмънта и други, които могат да променят съществено цената на даден актив.

Тук може да дадем за пример пускането на фючърси върху биткойн. Много хора твърдят, че това ще е благоприятно за цената му и като имаме предвид „бясното“ рали последните дни може би са прави. Дали обаче трендът ще остане непроменен, когато започнат да се търгуват тези инструменти? Силно се съмняваме, че някой знае отговора на този въпрос.

#3. Поставяте целеви нива, стопове и тейк-профити на различни времеви рамки преди да отворите сделка.

Това звучи съвсем просто, но е изключително полезно. Целта е да комбинирате очакваните катализатори с ценовите нива и времеви интервали.

Никога няма да знаете дали сте прави или грешите преди дадено събитие да се случи. Понякога ще сте много прави и тогава е хубаво да добавяте към позицията си вместо само да затваряте печалбите.

 #4. Никога не превръщайте дадена сделка в дългосрочна инвестиция.

Това важи дори и за съвсем малките позиции – ако сте сгрешили и губите, затворете позицията. Веднъж след като сте излезли от позиция няма да се налага да се притеснявате повече дали тя ще продължи да ви носи загуби.

#5. Познавайте добре себе си.

Всеки има различна толерантност към риска и затова никога няма да има две абсолютно еднакви търговски стратегии. Някои трейдъри могат да държат едновременно десет отворени позиции използвайки всичките си свободни средства без това да ги притеснява. Други предпочитат да търгуват само с част от наличните средства като се презастраховат срещу евентуални неуспехи.

В заключение можем да кажем, че трейдингът е израз на това как вземаме решения като цяло. Този процес е функция от нашия личен характер, риск-толерантност и опит.

 

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.