Топ 5 на грешките на начинаещият трейдър

Кои са най-големите грешки на начинаещият трейдър?
Често неопитния трейдър си мисли, че няма нищо трудно в търговията. Всичко, от което се нуждае е да избере няколко любими инструменти, ливъриджа и да натиска бутоните "Купи" и "Продай".

Кои са най-големите грешки на начинаещият трейдър?

Често неопитния трейдър си мисли, че няма нищо трудно в търговията. Всичко, от което се нуждае е да избере няколко любими инструменти, ливъриджа и да натиска бутоните “Купи” и “Продай”. Така този трейдър вероятно ще допусне грешка. Някои често срещани грешки и капани създават проблеми на почти всеки трейдър в даден етап от неговата кариера .

Тук ще обсъдим топ 5 на грешките, които са най-често допускани от начинаещия трейдър.

1. Неопитният трейдър купува скъпо и продава евтино.

Най-добрите моменти за влизане и излизане от сделка изглеждат очевидни…когато става въпрос за миналото. Реалността обаче е много по-сложна. Това, което изглежда като добър момент за обръщане на пръв поглед, много често се оказва малка пауза в средата на тенденцията.

Съвет: Осцилаторите (технически индикатори) помагат на начинаещия трейдър да определи моментите за влизане/излизане и за оценка на силата на текущата ценова тенденция. Тази индикатори се предлагат на платформите за търговия. Освен тях, трейдърът може да използва и анализ на самите графики, за да определи точните параметри на сделката, но в повечето пъти това се случа на по-късен етап от кариерата му.

Топ 5 на грешките на начинаещият трейдър

2. Начинаещият трейдър трудно разпознава грешките си.

Тази често срещана грешка е свързана с прекомерното доверие в оценките на трейдъра за ситуацията. Пазарът се променя, може да се появи ново важно обстоятелство, но за новаците изглежда, че се нуждаят от малко, за да останат спокойни и да изчакат, докато загубата изчезне и тогава ще дойде награда.

Съвет: Техниката и прогнозите могат да бъдат подходящи, но начинаещия трейдър не трябва да ги използва като сценарий за бъдещето. Дори най-големите инвестиционни банки и международни организации променят своите очаквания и прогнози. Няма нищо лошо в това: в днешно време светът се развива много бързо и е трудно да бъде предсказуем. Вероятно винаги е било така, но сега това се споменава все по-често.

3. Трейдър без план за търговия.

Липсата на ясен план за търговия при начинаещия трейдър се дължи на неговата неопитност. Той все още не знае кое е важно и кое не. По-опитните трейдъри обаче понякога правят същата грешка, която оправдават с желанието да останат гъвкави в сделката.

Съвет: Трейдърът следва да определи точно параметрите на влизане и излизане от сделка и да ги следва възможно най-точно. Отдалечаването от плана е допустимо изключение в периоди на повишена волатилност на пазара, за да се затвори позицията и да се намалят търговските рискове. В дългосрочен план тази тактика е в състояние да донесе добри резултати, макар че на пръв поглед може да изглежда преувеличена.

Топ 5 на грешките на начинаещият трейдър

4. Прекалена самоувереност за начинаещ трейдър

Обратната страна на добрата търговска стратегия е прекомерното доверие в нея. След като трейдърът я е тествал за много дълги исторически данни и ако успешно е работила няколко поредни месеца, е трудно да се погледне критично на недостатъците и. Серия от загуби на пръв поглед изглежда само черна поредица, която предстои да приключи.

Съвет: Начинаещият трейдър, а и не само той, винаги трябва да има предвид, че пазарите могат да се променят драстично. Икономиката може да навлезе в следващ макроикономически цикъл, политиката и други икономически условия също могат да се променят. Уместността на всички Форекс стратегии трябва периодично да се подлага на критичен преглед.

5. Емоциите на неопитния трейдър

Заслужава да се отбележи, че емоциите са неразделна част от търговията за повечето трейдъри. Те биха могли да донесат здравословно вълнение и конкурентен дух на тези, които търгуват. Те обаче имат и обратна страна, тъй като начинаещият трейдър може да изпадне в еуфория от печалби или дълбока скръб причинена от загуби.

Джеси Ливърмор каза: “Човешката страна на всеки човек е най-големият враг на средния инвеститор или спекулант.” Алчността и страхът водят до грешки.

Съвет: Трейдърът е добре да постави целите си за деня и да настрои стратегията си за търговия. Те ще му позволят да намали нивото на емоция и да сведе до минимум броя на спонтанните решения.

Топ 5 на грешките на начинаещият трейдър

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.