Еуфорията около Тесла: Сигнал за връх на пазара?

Акции на Тесла

Акциите на Тесла скочиха 5 пъти само за 8 месеца!

В последните дни едва ли ще сте много оригинални ако кажете, че волатилните акции на Тесла са балон. На практика това е най-обсъжданата тема във всяка една група или мрежа свързана с финансови пазари. И това изглежда съвсем нормално.

В края на краищата цената на акциите на Тесла скочи над 5 пъти от юни 2019 до февруари 2020 и натрупа около 130% само за около месец през 2020 година (до 4 февруари).

Подобно поведение все повече прилича на Биткойн манията през 2017 и “дот-ком” балона в края на миналото и началото на това хилядолетие. Но дали Тесла наистина е балон и дали достигна своя пик (поне засега)?

Бясното рали на Тесла

Акциите на Тесла се изстреляха в космоса в последните дни, седмици и месеци. Ето само част от постиженията на акциите на производителя на автомобили, след като удари 4-годишно дъно от $177 на 3 юни 2019 (данните са до 4 февруари):

  • 444% ръст за 8 месеца
  • 130% ръст от началото на 2020
  • 40% за 5 работни дни

Подобно ценово движение няма как да не провокира дискусии за финансов балон.

Все пак трябва да споменем, че всички тези постижения бяха последвани от най-тежкия ден за акциите на Тесла, откакто компанията стана публична. На 5 февруари 2020 Тесла се срина с 23%, което едва ли бе сериозна изненада, на фона на бясното рали напоследък.

Пазарна капитализация

Тесла добави около $60 милиарда към пазарната си капитализация само за около седмица. Това е повече от стойността на компании като Micron, AMD, General Motors, Biogen и Charles Schwab.

Капитализацията на Тесла надхвърли тази на Oracle. Компания, която има нетен приход от $10 милиарда само за последната година. В същото време за цялата си история, компанията на Илон Мъск има негативен нетен приход от -$6,5 милиарда.

Пазарната капитализация на Тесла и Oracle
Източник: Twitter

Пазарната капитализация на Тесла подгони тази на Тойота – най-големият производител на автомобили в света. Общата стойност на акциите на Тесла достигна $141 милиарда, при $198 милиарда за Тойота.

Разликата при продажбите на двете марки обаче е огромна. За 2019 година Тесла продаде 367 500 автомобили, докато японския гигант пласира цели 10,74 милиона.

В същото време капитализацията на производителят на електромобили надхвърли пазарната капитализация GM, Ford и Chrysler (Големите 3). Общата капитализация на трите автомобилни производителя е около $110 милиарда.

Меджувременно, приходите на Тесла са $25 милиарда, а общо на Големите 3 – $425 милиарда.

Пазарна капитализация на Тесла и "Големите 3"
Източник: Twitter

Ранният инвеститор в Тесла Рон Барън обаче заяви, че за момента не може да се очаква от Тесла да влезе в клуба на трилионните компании (Alphabet, Amazon, Apple, Microsoft). Според него компанията на Илон Мъск ще успее да генерира приход от $1 трилион след 10 години.

Балон ли е Тесла?

Коментирайки свръхскоростния възход на Тесла, Гордън Джонсън от GLJ Research обяви скока на акциите за балон, който “реално е Биткойн на колела”.

Хипербола? Не. По един технически индикатор скоростта на ралито на Тесла надхвърля скоростта на криптовалутите в своя пик.

14-дневният индекс на относителната сила (RSI), който измерва размера и устойчивостта на ценовите движения удари нива от 93 във вторник. През декември 2017, когато Биткойн, когато се търгуваше близо до $20 000, 14-дневния RSI едва надхвръли 90.

Въпреки това, в други случаи в миналото, Биткойн е бил технически повече свръхкупен, отколкото е Тесла в момента.

Даден актив се смята за свръхкупен, когато RSI се намира над 70 и за свръхпродаден ако е под 30.

MetaTrader 5, BTC/USD, Седмична графика
Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5, BTC/USD, Седмична графика

Харвардски модел за балон

Според модел, публикуван миналата година в Journal of Financial Economics от Робин Грийууд, професор по банки и финанси в Harvard Business School, и Андрей Шлайфер, професор по икономика в Университета в Харвард, Тесла изпълнява обективните критерии за балон. Вероятността за срив, според този модел, е над 80%.

Според изследователите от Харвард, балон е рязко покачване на цените в рамките на 2 години, последвано от спад от поне 40% през следващите две години.

Вероятността за спад от 40% или повече нараства като функция от величината на предишната двегодишна възвръщаемост.

Когато покачването на цената е 100% или повече, те установяват, че вероятността от срив става 50%. Когато покачването на цените е най-малко 150%, тази вероятност нараства до 80%, а когато покачването на цените стане още по-голямо, сривът става „почти сигурен“.

Тези вероятности с обощени в таблицата по-долу. За да ги поставим в контекста на Тесла – производителят на електромобили е предоставил възвръщаемост от 162% за последните две години.

Шансове за балон при Тесла
Източник: MarketWatch

Нещата могат да изглеждат дори по-зле, отколкото тази тазблица предполага, когато добавим други фактори, които според харвардските анализатори, увеличават шансовете за срив.

Първият е ускорението, което показва колко голяма част от двегодишната възвръщаемост е дошла наскоро. Това е очевидно в случая на Тесла. Акциите на производителя на електромобили набраха сериозна скорост именно в последните седмици.

Друг фактор е завишеното съотношение цена/печалба. Той също важи и за Тесла, тъй като компанията няма такова отношение, на фона на загубите през последните 12 месеца.

Бъдещеото съотношение цена/печалба на Тесла, базирано на очакваната печалба на акция през следващите 12 месеца, е 85,7, според FactSet. Това е над четири пъти по-голямо, отколкото същото отношение на широкия индекс на S&P 500.

Какво мислят анализаторите?

В последните дни и седмици станахме свидетели на масово вдигане на целевата цена на акциите на Тесла от различни анализатори и инвестиционни компании. Една от прогнозите обаче се открои сериозно от останалите. Това бе тази на ARK Invest.

От инвестиционната компания, фокусирана върху иновациите обявиха, че според техния основен сценарии цената на акциите на Тесла ще достигне $7000 през 2024 година! Но нека дада видим и техния бичи сценарии:

“Ние вярваме, че има 25% вероятност Тесла да струва $15000 за акция или повече през 2024 година”

ARK Invest

Мечият сценарии на компанията предвижда цена на Тесла от “скромните” $1500 за брой след 5 години. Това е повече от два пъти над цената на затваряне на 5 февруари 2020 г – $736.

Повечето от останалите анализатори бяха далеч по-скромни в оценките си. Например, Бил Селески от Argus Research вдигна целевата си цена на производителят на електромобили до $808 от $556. Освен това запази рейтинга за покупка.

След като скочи над $900, New Street Research понижиха рейтинга на акциите на Тесла до неутрален от покупка. От анализаторската компания подчертаха, че през следващата година източниците на бъдещо поскъпване са ограничени.

S&P Global Ratings оценява Tesla на B-, шест стъпки под инвестиционния клас, с положителна перспектива. През ноември от S&P казаха, че може да вдигнат рейтинга на компанията, ако, наред с други фактори, свободният паричен поток е поне около нулата и паричните средства са минимум $2,5 милиарда. Moody’s Investors Service очерта подобни критерии за надграждане.

Инвеститорите

Междувременно, на 4 февруари, Фондът за публични инвестиции на Саудитска Арабия намали своя дял в производителя на електрически автомобили до 39 151 акции от 8,3 милиона през четвъртото тримесечие, според данни на регулаторите.

В същият ден интересът към акции на Тесла от къси продавачи се оценяваше на около $16 милиарда, след като 24,28 милиона акции са скъсени или са цели 18% от наличните акции. Това е най-голямата къса позиция е американски акции като на второ място е Apple с 0,9% от наличните акции.

Технически анализ

Admiral Markets, MetaTrader 5, Tesla, Дневна графика
Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5, Tesla, Дневна графика

На горната графика на цената на акциите на Тесла ясно може да види силната възходяща тенденция в последните месеци. Тя бе предхождана от движение в диапазон между $240 и $390 в продължение на около 30 месеца.

Пробива над най-високата стойност в историята от $390, достигната през септември 2019, доведе до сериозна инерция на цената. Само месец и половина след прбива това ниво, акциите на Тесла удариха $964 за брой.

След това, съвсем естествено, последва рязка корекция от над 20% за един ден, която свали цената на акциите на Тесла до $736 при затварянето на сесията на 5 февруари.

Следователно, за да сме сигурни, че имаме подновяване на възходящия тренд, то трябва да видим пробив над достигнатия максимум от $964 и дори психологическите $1 000.

От друга страна, при такова изстрелване на цената в една псока, то една по-сериозна корекция не е изключена. Подкрепа може да се очаква в зоната $650-$663 (предходен връх и 50% Фибоначи корекция). Спад под тези нива ще отвори вратите към района около $500.

Коя страна ще изберете Вие? На биковете или на мечките?

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.