Технически анализ за 21 декември: Изобилие от данни от САЩ и Канада

Началото на днешната американска сесия ще ни предложи изобилие от данни от САЩ като БВП, личните потребителски разходи и молбите от безработни.

Форекс пазарът днес стана свидетел на унилата предколедна търговия, характеризираща се с ниски обеми и липса на макроикономически новини. Докладът за БВП на Нова Зеландия показа възходяща ревизия на данните за растежа през третото тримесечие, но NZD не успя да удължи ралито след него над 0.7020. Междувременно, „озито“ срещна съпротива близо до 0.7675, въпреки последните информации, че Китай може да вдигне ограниченията си за внос на въглища. Възстановяването на JPY срещу USD загуби почва под краката си, след решението на ЯЦБ да запази политиката си непроменена.

Японската централна банка остави монетарната си политика непроменена.

Курода: Ще коригираме политиката, за да запазим инерцията към целта от 2%.

Сред другите свързани пазари азиатските акции се търгуваха слабо, тъй като оптимизмът от американското данъчно облекчение намалява. И двата сурови петрола се стабилизират, тъй като нарастващата американска продукция продължава да компенсира влиянието на намаляващите запаси. Цените на златото останаха добре подкрепени, въпреки режима на възстановяване, наблюдаван при USD срещу основните му конкуренти.

С навлизане в европейската сесия ще бъдем посрещнати от икономически календар, който изглежда вече е в коледна ваканция. За сметка на това американската сесия остава изпълнена със събития. Очакват ни финалния прочит на данните за БВП на САЩ, базовият индекс на личните потребителски разходи(core PCE), първоначалните молби от безработни и производственият индекс на ФЕД  Филаделфия. От другата страна на границата, канадското бюро по статистика ще публикува данните за потребителската инфлация и продажбите на дребно. Още по-забавното е, че всички тези новини ще излязат в 15:30.

 

EUR/USD

След като не успя да продължи ралито над 1,19, EUR/USD разшири корекцията си в Азия и се върна до нива от 1,1860/70. След като достигна най-високата си стойност от 1 декември насам(1,1901), двойката тества максимума от миналата седмица 1,1862. Слизане под него ще открие пътя към фигурата 1,18. Първата цел пред биковете е вчерашния пик 1,1901, след него цената може да се насочи към тримесечните върхове 1,1940/61.

GBP/USD

Купувачите на GBP/USD продължават да дебнат около 1.3350 и това задържа двойката в консолидация. Ако успеят да изкачат двойката над 1,34, биковете ще си поставят за цел горната граница на диапазона 1,3445/63. В обратна посока, подкрепа може да се очаква от почти едномесечните дъна 1,3318/00.

 

USD/JPY

Опитът за възстановяване на USD / JPY изглежда получи нов тласък, тъй като JPY бе подкопана от непроменената позиция на паричната политика, обявена днес от ЯЦБ. Двойката в момента се търгува на нива от 113,50(+0,11%) и се е насочила към едномесечния максимум 113,72. Пробив над него ще постави на дневен ред фигурата 114,00. Най-близката подкрепа се очертава в зоната около 113,00, където се намират няколко екстремума от последните месеци, както и 200-часовата пълзяща средна(112,93).

 

EUR/JPY

Вчера EUR/JPY нарасна с повече от 100 пипа за втори пореден ден и достигна двегодишен връх 134,78. Днес кросът успя дори да надхвърли тези нива и в момента се разменя на 134,81(+0,15%). Следващата цел пред цената са психологическите 135,00 и поради липса на значителни нива – 136,00. В низходяща посока, подкрепа може да търсим от пробитите максимуми 134,38/49 и около върховете за тази седмица 134,87/91.

 

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.