Търсенето на физическо злато пада, инвестициите в ETF-и нарастват

Инвестиции в злато

Търсенето на физическо злато падна до 4355,7 тона през 2019.

През 2019 година търсенето на физическо злато се понижи с 1%. В същото време големият ръст на инвестиционни потоци към ETF-и и подобни продукти, успя да отговори на водения от високите цени спад на потребителското търсене, според доклада на Световния златен съвет за четвъртото тримесечие на 2019 година.

Физическо злато срещу ETF за злато
Източник: Световен златен съвет

За златото 2019 като цяло без разделена на две половини. Растеж сред повечето сектори през първата половина на годината, който контрастира с широкоразпространен спад на годишна база през втората половина.

Глобалното търсене през втората половина на годината се понижи с 10% спрямо 12 месеца по-рано, тъй като спада на годишна база през четвъртото тримесечие, допълни този през третото. Най-засегнато бе търсенето на бижута и инвестициите в кюлчета и монети.

Търсенето на физическо злато от страна на централните банки също се забавя – 38% надолу, в сравнение с 65% ръст през първите 6 месеца на 2019 година. Тук трябва да отбележим, че в предходните тримесечие покупките бяха солидни и на годишна база достигаха 650,3 тона – второто най-високо ниво за последните 50 години.

Именно покупките на борсово търгувани фондове (ETF-и) успяха да прекъснат генералния тренд при покупките на физическо злато. Инвестициите в тези продукти се представиха много сериозно в първите 9 месеца на годината, достигайки солидните 256,3 тона. През четвъртото тримесечие инерцията леко се забави до 26,8 тона.

Търсенето от технологичния сектор регистрира слаби понижения през цялата година, въпреки че търсенето на злато за електроника отбеляза леко възстановяване през последните три месеца на годината.

Годишното предлагане на злато се увеличи с 2% до 4776,1 тона. Този растеж идва основно от рециклиране и хеджиране, тъй като златото от миннодобивна индустрия се понижи с 1% до 3346,7, според данните на Световния златен съвет.

Основни моменти от доклада на Световния златен съвет:

 • Общото търсене на физическо злато през четвъртото тримесечие падна с 19% на годишна база до 1,045,2 тона. Двата основни фактора зад този спад бяха търсенето от бижутерията и за кюлчета.
 • Потоците към глобалните златни ETF-и тласнаха общото притежавано количество до рекордните 2885,5 тона. Притежанията нараснаха с цели 401,1 тона през година, при 26,8 тона прибавени през последното тримесечие.
 • Централните банки са нетни купувачи за 10-та поредни година поред: глобалните резерви нараснаха с 650,3 тона (-1% г/г). Вторият най-голям ръст за последния половин век.
 • Китай и Индия доминират глобалното потребителско търсене. Заедно двата гиганта са отговорни за 80% от годишния спад на бижутерската индустрия през четвъртото тримесечие.
 • Средната цена на златото през четвъртото тримесечие бе $1481 за тройунция. Това е най-високата средна цена от първото тримесечие на 2013 година. Въпреки това остава под средната за третото тримесечие.

През 2019 година цената на златото достигна рекордни стойности срещу валути като евро, японска йена, британски паунд, канадски долар, австралийски долар, индийска рупия, турска лира и тн. Ценният метал поскъпна и срещу USD и CHF, но без да удари рекордни стойности.

Поскъпването на златото срещу повечето валути показва намаляващата стойност на фиатните пари. Те извличат своята стойност от пълната вяра и доверие в правителствата и банките, които печатат банкноти и монети.

В среда, в която стойността на парите намалява посоката с най-малко съпротивление е към по-високи цени на повечето суровини.

Инвестиция в злато

Златото винаги е било уважавано в целия свят заради своята рядкост, стойност и богата история. В сравнение с фиатните пари, монети или други видове активи, златото е запазило стойността си през годините и често е използвано като начин за предаване на богатството от едно поколение на друго.

Ценният метал се използва и в индустрии като бижутерия, технология и фармацевтика. Разбира се златото се използва и с цел инвестиция и спекулация.

Всъщност търсенето на злато нараства сериозно в периоди на икономическа и политическа несигурност или рецесия. Ценният метал има статут на убежище и именно това е причината цената да му се повишава по време на трудни времена.

От какво се влияе цената на златото?

Съществуват множество фактори, които могат да повлияят на цената на златото и голяма част от тях могат рязко да се променят във времето. Да разгледаме основните от тях:

 1. Геополитическа несигурност – поради статута си на убежище инвеститорите купуват злато по време на икономически и политически вълнения.
 2. Лихвени проценти – при високи лихвени проценти блясъкът на златото се губи за сметка на на други класове активи, но при ниски лихви търсенето му може да се увеличи сериозно.
 3. Американски долар – след като цената на златото се котира в американски долари, промените в цената на USD ще се отразят и на цената на златото.

Изброените по-горе фактори трябва задължително да се имат предвид при вземането на решение за инвестиция в злато. Нека сега да разгледаме какви са различните възможности за инвестиция в злато.

Физическо злато

Под инвестиция в злато много често се разбира покупката на физическо злато. Въпреки това, има и други възможности, които определено има своите предимства пред покупката на физическо злато.

Ето част от недостатъците на покупката на физическо злато:

 • Високи комисионни за покупка и продажба на злато (често между 3% и 5%на сделка или между 6% и 10% на покупко-продажба в България)
 • Рискове при транспортиране и съхранение
 • Невъзможност за избиране на точен размер на инвестицията (трябва да закупите теглото на кюлчето или монетата)

Голяма част от тези недостатъци могат да бъдат избегнати с покупка на ETF, инвестиращ в злато или акции на миннодобивни компании.

Златен ETF

Една, набираща сериозна популярност възможност за инвестиция в злато е чрез златен борсово търгуван фонд. Тези ETF-и инвестират във физическо злато и по този начин позволяват на инвеститорите да получат директна експозиция в ценния метал.

На практика тези фондове отразяват много точно цената на златото, но предлагат много по-ниски разходи и възможности за по-ниска първоначална инвестиция от покупката на физическо злато.

Ето и три от най-големите борсово търгувано фондове инвестиращи във физическо злато:

ETF-ите, инвестиращи във физическо злато се стремят да проследят възможно най-точно цената на златото. Те правят това като физически държат кюлчета, слитъци и монети в определени трезори от името на инвеститорите. Цената на фондовете се колебае спрямо стойността на златото в трезора.

Най-големият златен ETF – SPDR Gold Shares скочи с почти 34% от средата на юли 2019 до 31 януари 2020 и понастоящем се търгува близо до най-високите си стойности от април 2013 насам.

Admiral Markets, MetaTrader 5, #GLDAR, Седмична графика
Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5, #GLDAR, Седмична графика

Акции на компании за добив на злато

Покупката на акции на компании добиващи злато е много интересна възможност за инвестиция в злато. Тези компании печелят при повишаването на цената на ценния метал, следователно, при покупката им и инвеститорите може да се възползват от поскъпването на златото.

Акциите на миннодобивни компании за добив на злато могат да предоставят на своите инвеститори поток от пасивна доходност под формата на дивиденти.

Акциите са далеч по-ликвиден инструмент от физическото злато, а дори и от ETF-ите, което Ви осигурява възможност да получите добра цена при покупката и продажбата им.

Още едно преимущество на покупката на акции е, че в повечето случаи те изискват по-малка първоначална инвестиция, отколкото физическата покупката на злато.

Да видим кои са най-големите компании в света за добив на злато:

Тук можем да отбележим, че акциите на Barrick Gold успяха да нараснат със 100% за по-малко от година (септември 2018 – август 2019) и достигнаха $20,02 за брой. Понастоящем втората най-голяма златна компания се търгува на нива от $18,45 на акция.

Admiral Markets, MetaTrader 5, Barrick Gold, Седмична графика
Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5, Barrick Gold, Седмична графика
About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.