7 съвета за търговия на финансови пазари през лятото

Търговия на финансови пазари през лятото - как да се възползваме?
Тази статия ще ви даде 7 съвета, които ще ви помогнат да се ориентирате в летните финансови пазари. Важно е да не бъдете неприятно изненадани, особено през август, който често е доста бавен.

Търговия на финансови пазари през лятото – как да се възползваме?

Ела Фиджералд е изпълнителката на песента “Summertime”. В началото на известната песен се пее: “Летни времена и животът е лесен”. Е, животът може да е по-лесен през летните месеци, но търговията на летните финансови пазари често може да бъде по-предизвикателна.

Повечето финансови пазари губят част от участниците си през лятото на фона на ваканционните месеци. Липсата на пазарни участници обичайно води до спад на обемите, стесняване на диапазоните, а в някои случаи и ръст на волатилността поради периодите на ниска ликвидност. Това може да доведе до разочароващи търговски преживявания и някои странни пазарни движения.

Търговията може да бъде разочароваща и поради затруднения в постигане на целевите печалби, тъй като диапазоните са по-тесни.

Тази статия ще ви даде 7 съвета, които ще ви помогнат да се ориентирате в летните финансови пазари. Важно е да не бъдете неприятно изненадани, особено през август, който често е доста бавен. Те могат дори да се смятат за правила за търговия на ваканционни пазари.

Поставяйте си по-малки цели при бавни финансови пазари

През летните месеци може да обмислите намаляване на целите си. Диапазоните може да бъдат ограничени, затова прибирайте печалбите си по-рано от нормалното. Например ако обикновено прибирате печалбите си на около 60% от средния истински диапазон за деня, може да помислите да затваряте при 40% от него, при търговия на финансовите пазари през лятото.

Цели на финансови пазари през лятото

Слагайте по-големи дневни стопове през летните финансови пазари

Това може да звучи контринтуитивно, тъй като ако диапазоните са по-тесни, не трябва ли да използвате и по-малки стопове? Проблемът е, че ниската ликвидност може да доведе до по-резки скокове в цените, които се случват по-често на ниско ликвидни финансови пазари. Липсата на поръчки означава, че цената може да се движи много по-диво и без видима причина.

Добър пример за такъв тип пазари може да се види всяка седмица при отварянето в понеделник, когато цената може да се върти бързо на неликвидния пазар. Същите феномени могат да се появят и на летните финансови пазари. Чрез поставянето на по-широки стопове в рамките на деня можете да сте сигурни, че няма да бъдете отстранени ненужно от неликвидно движение, само за да видите връщането на цената в желаната посока.

Разбира се, ако поставяте по-широки стопове, уверете се, че сте намалили размера на позицията си. Така ще избегнете по-големи загуби.

Не се изключвайте по време на летните финансови пазари

Пазарът все още е активен и макар и типично по-тих, все още има много възможности за изненади. В момента Великобритания е в разгара на продължителни преговори за Брекзит с Европейския съюз. Британският премиер Тереза Мей е изправена и пред потенциална вътрешнополитическа борба. Мей може да срещне предизвикателства към лидерската си позиция от отбора на недоволните от “мекия” и подход в преговорите с ЕС.

В резултат британският паунд ще остане чувствителен към политическото развитие и много участници на пазара няма да са склонни да се ангажират с британската лира при толкова голяма Брекзит несигурност. Оставайки “включен”, за да реагира бързо на всяка голяма промяна в развитието, може да се изплати на внимателния трейдър. Така че, обърнете внимание на новините, които имат потенциал да преместят бавните летни финансови пазари.

Обърнете внимание на техническите нива

Пазарите все още се държат по същия технически начин. При търговията на финансови пазари трейдърите се стремят да определят и ограничат риска чрез ключовите технически нива. Трябва да се обръща внимание на важните пълзящи средни от 100 и 200 периода. На дневната графика на GBP/USD по-горе, можете да видите как цената получава подкрепа от 100 и 200-дневните пълзящи средни от края на август 2017 година.

GBP/USD - финансови пазар през лятото
Източник: Admiral Markets MetaTrader 5

Внимавайте за фалшиви пробиви на търговските диапазони

Графиката на EUR/USD по-долу показва, че цената се е задържала в диапазон досега през лятото. Диапазоните са по-малко склонни да бъдат пробивани през този период от годината и липсата на много участници в тези спокойни времена означава, че трябва да се гледа с подозрение на всякакви пробиви. Фалшивите пробиви са по-вероятни по време на търговия на финансовите пазари през лятото. Именно те може да бъдат използвани като добри възможности за влизане в сделки.

EUR/USD - Търговия на финансови пазари през лятото
Източник: Admiral Markets MetaTrader 5

Подгответе за нормализация през предстоящите години

Една от най-големите иновация в модерната търговия на финансовите пазари в последните години е появата на алгоритмичната търговия. Тези компютри работят през цялата година и имат последователна възвръщаемост месец след месец. Промяната, която ще донесат те на финансовите пазари е, че ликвидността ще бъде там, дори и в по-тихите периоди.

Големите институции могат да са в почивка, но алгоритмичната търговия остава включена и може да реализира печалба. Бизнес моделът на високо-честотната търговия е краткосрочен и включва улавяне на печалба ден след ден, затова има смисъл да работи през цялата година. В епохата на нарастваща автоматизация, особено в търговията с активи и валути, без съмнение това ще има все по-голям ефект и ще изглади някои сезонни колебания в бъдещите финансови пазари.

Отидете на почивка

Летните месеци предлагат най-доброто време. Училищата са в почивка и финансовите пазари винаги ще бъдат там, когато се върнете. Така че едно решение за по-тихите месеци е да си вземете почивка.

Лятна търговия на финансови пазари

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.