Ще видим ли глобална “студена” валутна война?

Ще видим ли глобална "студена" валутна война?

От Pimco виждат рискове от ескалация на валутна война.

Напълно разгоряла се валутна война, в която основните централни банки и правителства, включително това на САЩ, умишлено отслабват своите валути, вече не може да бъде изключена, пише в последния доклад на Йоаким Фелс, глобален икономически съветник в Pimco Investment Management.

Това мнение съвпада с нарастващите очаквания на много пазарни анализатори от ING и CIBC, до Goldman Sachs, които смятат че президентът на САЩ Доналд Тръмп няма да остане само на думи исканията си за по-слаб долар. Рискът от валутна интервенция за отслабване на щатския долар нараства.

Тези прогнози станаха все по-популярни след продължаващата критика на Доналд Тръмп срещу ФЕД, поради високите лихви и валутните практики на останалите страни, които умишлено свалят стойността на валутата си.

Фелс описа сегашните условия на валутния пазар като “студена война, трети рунд” и сподели, че според него има рискове за ескалация.

„След паузата от началото на 2018 година, студената валутна война, която се води между най-големите търговски блокове в света повече от пет години, отново се разпалва”, пише Фелс. “Нещо повече, дори ескалация до пълна валутна война с пряка намеса на САЩ и други големи правителства/централни банки за отслабване на техните валути, макар и не в краткосрочен план, вече не може да бъде изключена.”

Валутна интервенция

Призивите на Тръмп към Федералния резерв за намаляване на лихвените проценти, както и сигналите от Европейската централна банка, Китайската народна банка и Японската централна банка, които намекват за по-нататъшни мерки за облекчаване, разпалиха напрежението в световния валутен пазар, пише Фелс.

“Завесата е дръпната за третия кръг от студената валутна война”, каза той.

Макар намесата на правителството на САЩ за отслабване на долара остава малко вероятна в краткосрочен план като се имат предвид нерешените въпроси, като например дали държавната хазна има адекватна огнева мощ, то “зелените пари” все още могат да бъдат отслабени от сигналите за насоките на монетарната политика.

Източник: Bloomberg.com

Последната интервенция на американското правителство на Форекс пазара бе през 2011 година, когато навлезе на валутния пазар заедно със свои партньори, след като японската йена поскъпна. Скока при йената тогава се дължеше на опустошителното земетресение в Япония същата година.

Основните централни банки може би няма да са единствените участници в студената валутна война, смята Фелс. Той отбеляза очакванията за понижение на лихвените нива в Южна Корея, Индонезия, Чили и Южна Африка още тази седмица (15-19 юли).

„Макар че в тази бележка се фокусирах върху студената валутна война сред основните централни банки, много други централни банки също са ангажирани с нея“, пише Фелс.

Към споменатите от Йоким Фелс централни банки трябва да добавим и двете съседни Резервна банка на Австралия и Резервна банка на Нова Зеландия. Първата вече понижи лихвите два пъти поред на срещите си през юни и през юли като обяви готовността си отново да коригира политиката си “ако е необходимо”, за да подкрепи растежа.

В същото време, РБНЗ бе първата централна банка, която поднови цикъла по разхлабване на политика тази година и това стана още през май. Пазарите очакват още едно понижение на лихвите в Нова Зеландия през август.

Възползвайте се от движенията на валутния пазар, породени от централните банки като търгувате Форекс 24 часа в денонощието, 5 дни в седмицата с брокер номер 1 в Германия за 2019 година – Admiral Markets. Всичко, което трябва да направите, за да започнете сега е да кликнете на банера отдолу!

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.