От всички китайски статистики тази е най-странната

Често правителствените статистики са спорни и Китай далеч не е изключение.
Трябва да отбележим, че манипулацията на публичните статистики е широко използвано от правителствата по света от векове. Просто методите на различните власти са различни.

Често правителствените статистики са спорни и Китай далеч не е изключение.

През последните 17 години брутният вътрешен продукт на Китай е нараснал цели 9 пъти. Такова представяне на икономиката на “Поднебесната империя” определено е впечатляващо.

Това обаче, което е меко казано странно е, че ако бяхте купили борсовият индекс Shanghai Composite преди 17 години и го забравите до днес, може да се окаже една от най-лошите инвестиции, която сте правили. От 2000 досега година популярният китайски бенчмарк е нараснал с 78%. И дори и това да ви звучи задоволително, то не е.

Това е съставна лихва от 3,2% годишно. Подобна доходност бихте получили ако бяхте държали пари в брой. Те е по-малка и от възвръщаемостта на почти всички облигации.

Shanghai Composite

Разминаването между ръста на БВП на Китай и може би най-популярният местен борсов индекс е огромно, което е меко казано странно.

Трябва да отбележим, че манипулацията на публичните статистики е широко използвано от правителствата по света от векове. Просто методите на различните власти са различни. Тоталитарните правителства ги манипулират по директен начин: чрез фабрикуване на желаната от правителството стойност. От друга страна методите на т.нар. демократични правителства са по-завоалирани и в някои случаи дори “научно-обосновани”.

Тръмп и Китай

Що се отнася за последния спад на фондовите пазари в САЩ и по света, който се пренесе и по целия свят, интересното е, че то започна 4 октомври. Едва ли е съвпадение, че сериозната разпродажба започна малко след изказването на Майк Пенс, който атакува Китай по няколко въпроса.

Пенс обвини Пекин, че е използвал всеки инструмент, с който разполага, за да подкопае американската политическа система и предупреди американските компании, включително техническия гигант Alphabet , която е собственик на Google, да се оттеглят от Китай, докато страната прекрати действията си за подкопаване на ” най-ценните идеали “. Той обвини властите в Пекин, че се опитват да се намесят в междинните избори в САЩ през ноември тази година.

“Както президентът Доналд Тръмп каза, ние изградихме Китай през последните 25 години”, заяви вицепрезидентът на САЩ.

Майк Пенс и разпродажбата на фондовите пазари

Въпреки, че определено щатски компании инвестираха сериозно в Китай през последните десетилетия, изказването на Пенс звучи много егоистично. Ако не друго, Китай инвестира в САЩ, тъй като Пекин натрупа огромен брой щатски държавни ценни книжа. Разбира се, това беше използвано, за да се опази китайския юан от поскъпване и за манипулиране на валутата, но в този момент е трудно да се намери аргумент, че китайската валута е надценена.

Съвсем очаквано, изказването на вицепрезидентът Пенс бе бурно атакувано от повечето китайски медии, особено правителствените. Официалната новинарска агенция Xinhau представи поне 8 становища, които опровергаха речта. People’s Daily пък нарече думите на Пенс “огромна шега”.

Ясно е, че коментарите показват още по-сериозен разрив в отношенията между двете най-големи икономики в света и преход от тих егоизъм към открита враждебност.

About Борис Петров 2985 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.