Стоп лос – как да намалим размера на загубите в трейдинга?

Стоп лос - как да намалим размера на загубите в трейдинга?
С поставянето на стоп лос ще успеете да излезете от пазара ако сделката ви тръгне срещу вас.

С поставянето на стоп лос можем да лесно да управляваме риска в трейдинга.

Управлението на риска е ключово умение в трейдинга и добрата цена на влизане в сделка ще ви позволи да намалите размера на вашия стоп лос (stop loss). С поставянето на стоп лос ще успеете да излезете от пазара ако сделката ви тръгне срещу вас. Винаги трябва да поставяте стоп лос възможно най-скоро още с влизането в сделка. А търговски платформи като MetaTrader 4 и MetaTrader 5 ви предлагат да настроите вашия стоп лос още преди да отворите позиция.

Ползата от използването на стоп лос е, че с него можете да излезете от пазара, в момента в който искате. На финансовите пазари има изненадващи събития, които да предизвикат шок и движение от стотици пипса в определени ситуации. Едва ли искате да влезете в сделка без стоп лос при такава ситуация ако искате да продължите да търгувате. Следователно бъдете готови да поставите стоп лос поръчка веднага след отварянето на сделката или дори в момента, в който влизате на пазара.

Как да определите размера на вашата стоп лос поръчка?

Размера на вашият стоп лос (stop loss) зависи от много променливи. Дали сте суинг трейдър? Или очаквате да излезете от сделката в рамките на 1 ден? Взели сте решение за сделката на базата на анализ на седмична графика?

Все пак има някои груби насоки. Например ако сте дей трейдър вероятно ще искате да обмислите стоп лос с размер около 25%-50% от дневния търговски диапазон. Средният диапазон на графиката, на която търгувате може да ви даде приблизителни насоки, затова какъв стоп лос трябва да използвате.

Разбира се има и други методи за определяне на стоп pпоръчката като например точен процент от капитала. Тук вече вашият стоп лос ще зависи от вашата толерантност към риск.

За поставяне на стоп лос може да бъдат използвани и последните максимуми/минимуми на цената на инструмента, който сте решили да търгувате. като в този случаи е добре да обмислите и каква печалба очаквате от сделката. В повечето случаи трейдърите очакват отношението печалба към риск (стоп лос) да е поне 1:2, дори 1:3, а в някои случаи и повече.

Форекс стоп лос

Как входната цена влияе на размера на вашия стоп лос?

След като сте извършили правилно анализа си за вашата търговия (тази статия предполага, че имате добър анализ и чувство за пазарните настроения), тогава трябва да намерите точното място за вход. Нека вземем един пример.

Около 23 октомври покупките на злато изглежда имаха потенциал. Фондовите пазари се сриваха, кризата с италианския бюджет бе в разгара си, а търговската война между САЩ и Китай продължаваше. Тези фактори караха все повече инвеститори да погледнат към активи убежища като златото. Много трейдъри можеше да сметнат, че това е добра възможност за покупка на ценния метал.

Някои трейдъри може да идентифицират 100 часовата експоненциална средна (EMA) на 24 октомври като добра възможност за вход. След като цената падна до 100-часовата ЕМА ние искаме да видим как тя ще реагира и отскока от нея потвърждава нашия анализ. Следователно искаме да влезем в дълга позиция и след втория отскок отваряме от EMA можем да купим с много малък стоп лос.  В този момент нивото на вход е правилно и ако цената падне под 100-часовата EMA анализът е грешен.

Фондовите пазари продължават да се сриват като в този момент S&P 500 пада. Следователно ние уверено можете да влезете в дълга позиция при златото и да очаквате, че печалбата от тази сделка ще е повече от два пъти по-голяма от риска.

При тази сделка размерът на стоп поръчката е малък, тъй като цената на вход е на точното техническо ниво. По-конкретно, където цената достига ниво на подкрепа като 100-часовата EMA. По-този начин, когато изчислявате точно нивото на вход можете да си гарантирате възможно най-малък размер на стоп лос поръчката.

Очевидно е, че колкото по-малък стоп лос можете да използвате, толкова по-добре. Поставете стоп поръчката си на място, за което смятате, че цената не би трябвало да достигне, ако анализа ви в правилен.

Покупка на злато със стоп лос
Източник: Admiral Markets MetaTrader 5

Преместване на стоп лос на нивото на вход

След като цената се движи в посоката на Вашата сделка, можете да започнете да намалявате риска си. В примера по-горе, след като цената достига последният максимум около $1233 е добре да обмисляте преместване на стоп лос поръчката на нивото на вход. Така ще управлявате и ограничите риска. В някои ситуации е по-добре да проследявате цената с Вашата стоп поръчка, когато сделката Ви е на печалба.

Как добрият изход от сделка ще Ви запази печеливш?

Едва ли ще има значение колкото добре поставяте Вашия стоп лос ако не можете да приберете печалбите си. Уверете се, че действително се възползвате от печалбите си. Използвайте за цели зони точно преди ключовите технически нива. В сделката по-горе имаше очевидно място да се реализира печалба и това бе над върха от 23 октомври. Когато отворите отново платформата си и видите цената около тези нива приберете печалбата си.

Както виждате на примерната графика ако го не го направите, в най-добрия случай щяхте да излезете на 0. Следователно управлението на Вашите сделки е умение, което трябва да развиете. Тази статия ви показа, че като изберете разумно нивото за влизане, можете да ограничите и намалите риска си, за да увеличите максимално печалбите си.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.