Ще продължат ли сривовете на валутния пазар в Азия?

Ставаме ли свидетели на нервен валутен пазар през нощта?

Ставаме ли свидетели на нервен валутен пазар през нощта?

Моментните сривове (т.нар. flash crash) се превръщат в обичайна част от търговията на среднощния валутен пазар, пише Financial Times. Докато регулаторите все още се опитват да разберат какво точно се крие зад тези спадове, банкерите смятат, че променената структура на индустрията означава, че бъдещи моментни сривове са неизбежни.

През последните години т.нар “час на вещиците”, в началото на азиатската търговия на валутния пазар, доведе до брутални резки ценови колебания на Форекс. Такива видяхме при новозеландския долар, японската йена, британския паунд, южноафриканския ранд и в по-лек вариант при швейцарския франк. Този нарастващ списък привлича все повече вниманието на властимащите.

Централната банка на Австралия отбеляза, че най-големият неотдавнашен срив, който удари йената в първия ден от търговията за тази година, остави отпечатък върху собствената и валута. Този спад изпрати за кратко австралийския долар до 10-годишно дъно спрямо щатския долар.

В същото време, внезапният спад на паунда с 10% само за 40 секунди, през октомври 2016, предизвика внимателно разследване от страна на Английската централна банка.

Един от основните проблеми е, че обменните курсове в тези периоди не се премахват от търговските системи. Те остават, което означава, че контрактите за хеджиране на някои компании и инвеститори могат да бъдат задействани, понякога в тяхна вреда. В най-лошия сценарий подобни действия могат да застрашат финансовата стабилност. Но малцина предлагат някакво решение.

“Те се случват докато ние спим и когато се събудим вече всичко е наред”, заяви един служител на европейска централна банка.

Международен валутен пазар

Разходи за търговия на валутен пазар в Азия
Източник: Financial Times

Настоящият международен валутен пазар не затваря по време на петте работни дни в седмицата. Вместо това, Форекс пазара работи от понеделник до петък 24/5. При това дълго работно време, в началото на глобалната търговия винаги е много спокойно.

Слабо активният период през нощта се отразява и на разходите за Форекс търговия. Анализът от компанията за данни New Change FX показва, че ако се съди по спредовете между цените, където валутите се купуват и продават, то е три пъти по-скъпо за търговия в ранните азиатски часове, отколкото когато двата най-големи търговски центъра – Лондон и Ню Йорк са активни едновременно.

Все по-ясно става, че след като машините започнаха да изземват част от работата на хората, този сънлив период от денонощието се превърна в доста опасен. Трейдърите, анализаторите и пазарните посредници посочват редица фактори, които предизвикват тези моментни пазарни сривове.

Все по-малкото трейдъри, които са обучени да откриват и противодействат на подобни инциденти определено играе роля. Но и естеството на техните заместници също със сигурност има значение.

Трейдинг фирмите управлявани от компютри, търсят възможност да излязат от пазара, когато волатилността нарасне рязко, смятат трейдърите. Банките също често изключват компютрите си, което изоставя цените в тези пазарни условия. В своя анализ на срива на йената от началото на януари, от Резервната банка на Австралия заявиха, че този тип отдръпване засилва подобни движения.

Сривове, ликвидност и световен валутен пазар

Източник: Financial Times

“По време на прехода от Ню Йорк към Азия има много малко хора трейдъри на техните бюра и съотношението на електронни участници спрямо хора е по-високо, отколкото в останалата част на деня”, заяви Антъни Ричардс, ръководител на европейска валутна търговия в HSBC.

Тази тенденция вероятно е необратима. Особено като се има предвид натискът върху банките да намалят хората трейдъри след вълна от скандали, свързани с валутните курсове по-рано през това десетилетие.

Някои пазарни особености също засилват натиска. Точно, когато пазарните мощности намаляват след края на търговската сесия в Ню Йорк, японските брокери оценяват залозите на дребните клиенти и затварят всички позиции, които застрашават да ги тласнат към негативен баланс.

Ордерите в резултат на този процес може да достигнат до над 46% от търговските обеми в Токио, отбелязаха от банките и регулаторите. Тъй като залозите може да са в една и съща посока, търсенето на японската йена може да надвиши предлагането.

Някои обвиняват и реформите, въведени след Глобалната финансова криза от 2008 година. Те са накарали банките да се въздържат от рискове и да действат по-скоро като амортисьори на пазарите.

Във времена на стрес, машините са склони да затварят “оставяйки човешка намеса да стабилизира пазарите, тъй като в края на крайщата трейдърите заемат другата страна”, сподели Стюарт Стивънс, старши портфейл мениджър в Австралийския пенсионен фонд QIC. “Тук регулаторните промени повлияха на пазара, ограничавайки способността на банките да бъдат този прекъсвач.”

Обеми на валутния пазар

Източник: Financial Times

Съществуват някои признаци, че тези пазарни аномалии навлизат и в по-активни периоди от търговския ден.

Един изпълнителен директор в европейска банка каза, че през последните месеци при британския паунд се виждат ирационални и резки ценови движения и в най-активните часове за търговия, без ясни причини. Алгоритмите се изключват, когато усетят, че няма други парични потоци. Това е „заради структурните промени [на пазара]“, смята банкерът.

Датите на големите азиатски празници, когато и останалите хора трейдъри са още по-склонни да бъдат далеч от офиса, стават специални точки на възпламеняване на резки движение на световния валутен пазар.

“Вече се говори, че петдневният [японски] празник на императора в началото на май може да бъде проблематичен”, казва Рей Атрил, ръководител валутни стратегии в National Australia Bank в Сидни.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.