Какво е сплит на акции и как да го търгувате?

Разделяне на акции

Вероятно голяма част от тези, които се интересуват от финансовите пазари са чули за предстоящият сплит на акции (разделяне на акциите) на Apple, както и за разделяне на акциите на Tesla.

Все пак едва ли всички са наясно всъщност какво е сплит на акции и защо се стига до това разделяне на дяловете на една компания. В тази статия ще разберете:

 • Какво е сплит на акции?
 • Какво е обратен сплит на акции?
 • Сплит на акции – как работи?
 • Защо компаниите прибягват до разделяне на акции?
 • Защо компаниите прибягват до обратен сплит на акции?
 • Как да търгувате при сплит на акции?

Да не губим повече време и да започваме!

Какво е сплит на акции?

Сплит на акции или разделяне на акции (англ. stock split) се случва, когато една публично търгувана компания раздели своите съществуващи дялове на множество нови акции, за да повиши ликвидността им като цената им се понижава.

Поради сплита, броят на акциите в обръщение се увеличава с конкретно, предварително обявено съотношение (най-често 2:1, 3:1 или 4:1), но цената на акциите се понижава пропорционално със същото съотношение. Така пазарната капитализация на компанията или експозицията на инвеститорите не се променят.

Пример:

На 30 юли 2020 Apple обяви 4:1 сплит на акциите си за 31 август 2020 година. Така ако цената на една акция на Apple тогава е $400, то тя ще спадне до $100, но инвеститорите ще получат 4 акция за всяка една притежавана от тях.

Сплит на акции

Този вид разделяне се нарича още прав сплит, но има и още един вид разделяне наречено обратен сплит.

Научете повече за инвестициите в акции с нашия видео курс. Кликнете на линка и вземете Вашите 9 безплатни урока сега:

Какво е обратен сплит на акции?

Обратен сплит или обратно разделяне на акции (angl. reverse split) е действие на публично търгувана компания, което понижава броя на съществуващите акции. В същото време, пропорционално на понижението на броя на акциите, се увеличава цената им.

Обратното разделяне на акции е известно още като консолидация на акции, сливане на акции или отмяна на акции и е обратното упражнение на сплит на акции.

Пример:

През април, след срива на цените на петрола до негативни нива, компанията, която управлява петролния борсово търгувания фонд United States Oil Fund (USO) реши да направи обратен сплит на акции 1:8, с което понижи броя на дяловете си 8 пъти, но увеличи цената със същото кратно.

Сплит на акции – как работи?

Инвеститорите трябва да знаят за три ключови дати, които се свързват със сплит на акции:

 • Дата на запис – датата, на която от компанията ще обявят кои инвеститори имат право да получат допълнителни акции от разделянето
 • Дата на плащане – на тази дата акционерите ще получат допълнителни акции (при сплит 4:1 за всяка притежавана от Вас акция ще имате 4); често това се случва след края на борсовата сесия
 • Дата на изпълнение – датата, на която акциите ще започват да се търгуват на новата цена; винаги е един след датата на плащане

Тук трябва да се отбележи и една особеност, че при разделяне на акции, ако купите акциите след датата на запис, но преди тази на плащане, би следвало отново да получите допълнителните акции след сплита. Но ако продадете акциите си в този период няма да получите допълнителни акции.

Освен датите, които имат много важно значение за инвеститорите в компанията, чиито акции ще се разделят, друг много важен показател, който трябва да се проследи при сплит е съотношението на разделяне.

Често срещани съотношения за сплит на акции са 2:1, 3:1, 3:2, 4:1 и 5:4. Разбира се решението при какво съотношение ще бъде осъществено разделянето е на борда на компанията.

Защо компаниите прибягват до разделяне на акции?

Когато цената на акциите на дадена компания се увеличи до нива, които са твърде високи или надхвърлят цените на подобни компании в същия сектор, борда на компанията може да реши да раздели акциите:

Причината за разделяне на акции може да е:

 • Акциите да изглеждат по-достъпни за индивидуалните инвеститори
 • Повишаване на ликвидността на акциите
 • Повишаване на търсенето на акции

При сплит на акции често може да се стигне до повишаване на цената на акциите, въпреки понижението веднага след разделянето.

Това е така, защото дяловете на компанията стават по-достъпни за малките инвеститори, освен това много инвеститори вярват, че след като цената се е покачвала преди това, за да се стигне до сплит, то тази тенденция ще продължи.

Защо компаниите прибягват до обратен сплит?

След като разбрахте защо компаниите прибягват към разделяне на акции да видим какви са причините и за обратен сплит:

 • Предотвратяване премахването на компанията от борса; например цената на акцията е на път да падне под $1 и тогава някои борси могат да изберат да премахнат акцията
 • За подобряване на имиджа на компанията след рязък спад в цената
 • Привличане на по-голямо внимание от анализаторите, което може да ги накара да я оценят по-добре

В повечето случаи се гледа негативно на компания, която е прибегнала до обратен сплит на акции и често инвеститорите избягват подобни компании. И обраното, при сплит на акции се смята, че развитието на компанията ще е по-скоро положително.

Как да търгувате при сплит на акции?

Вече споменахме, че сплит на акции се смята за бичи сигнал за бъдещото развитие на компанията. Така може да се окаже добро решение да купите акции след като сплита е обявен или дори след като се състои.

Разбира се никой не може да Ви гарантира , че акциите на компанията ще поскъпнат и Вие ще спечелите от подобна сделка.

Но нека да видим как са реагирали акциите на Apple при изминали сплитове. До момента производителят на iPhone има 4 сплита в историята преди да станем свидетели на 5-я на 31 август.

Ето и техните дати:

 1. 16 юни 1987 година – сплит 2:1
 2. 21 юни 2000 година – сплит 2:1
 3. 28 февруари 2005 година – сплит 2:1
 4. 9 юни 2014 година – сплит 7:1

Така ако сте притежавали 1 акция на Apple преди първия сплит през 1987, то ще станат 224 след планираното разделяне на акции на 31 август.

 • След сплита през 1987 година цената на акциите на Apple нараства с 18.5% в следващата една година
 • След сплита през 2000 година цената на акциите на Apple пада с 57% в следващата една година (основната причина е спукването на дотком балона, който потопи целия технологичен сектор)
 • След сплита през 2005 година цената на акциите на Apple нараства с повече от 60% в следващата една година
 • След сплита през 2014 годината цената на акциите на Apple нараства с над 36% в следващата една година

На следващата графика можете да видите как се представиха акциите на Apple след последния сплит на акциите през 2014 година. Двете червени хоризонтални линии маркират периодът от 1 година след разделянето.

Разделяне на акции на Apple 2014
Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5

Заключение

Разделяне на акции и обратен сплит на акции са действия, които могат да бъдат извършени от публично търгувана компания като причините затова може да различни. В повечето случаи става въпрос за повишаване на инвеститорския интерес, но може да има и други причини.

Когато една компания прави сплит на своите акции това по-скоро се смята като положителен сигнал за нейното развитие, докато обратен сплит по-често е смятан за негативен сигнал.

Открийте още интересни статии:

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.