S&P500 с нова най-висока стойност! Какво следва?

На 28 октомври S&P 500 удари нова най-висока стойност.

На 28 октомври S&P 500 удари нова най-висока стойност.

В понеделник, 28 октомври 2019 година, фючърсите върху широкият американски индекс S&P 500 индикираха, че индексът ще отвори своята първа сесия за седмицата на най-високата си стойност в историята. Така и стана. S&P 500 започна щатската търговска сесия на нива от 3032 пункта и приключи на 3039 пункта.

Биковете са обнадеждени поради прогреса при преговорите за прекратяване на търговската война между САЩ и Китай. От друга страна, по-силните от очакванията отчети на компаниите за третото тримесечие също подкрепят позитивните настроения на фондовите пазари в САЩ.

Предходният връх на S&P 500 от 3027 пункта бе достигнат на 26 юли 2019 година. След това, през август, последва разпродажба, на фона на страховете от икономическа рецесия. За този месец широкият щатски бенчмарк падна с 1,8%. Индексът имаше затруднения и през септември, но отскочи сериозно през октомври като вече се намира на повече от 6% над дъната от август.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп също отбеляза новата най-висока стойност на S&P 500 с туит, в който написа: “S&P 500 удари най-висока стойност в историята. Това е голяма победа за работните места, 401-К и често казано за ВСИЧКИ! Страната ни се справя великолепно.”

Какво следва?

Новия максимум на S&P 500 трябва да предизвика два въпроса в съзнанието на много трейдъри и инвеститори, един риторичен и един практичен. Риторичният е: “Трябва ли да е толкова високо?”. А практичният: “Какво следва?”

Отговорите и на двата са въпроса са според гледната точка. Относно първия, дали трябва S&P 500 да е на тези нива или не, зависи от това, накъде е насочено вниманието Ви.

Ако става дума за неща като корпоративно данъчно облагане и регулиране, числата за пазара на труда, потребителските разходи и корпоративните печалби, тогава да. Рекордно високите стойности са напълно оправдани.

Безработицата е на най-ниското ниво от десетилетия, а корпоративните печалби са добри, поне отчасти заради по-ниската данъчна ставка и по-малкото регулиране. Потребителското доверие в САЩ се понижи леко в последните месеци, но все още остава на високи нива, както и бизнес доверието.

Всичко това са реални, конкретни факти, които оправдават рекордно високите стойности. От друга страна, причината, поради която не бива да сме на тези нива, се крие повече в това, което вероятно ще се случи, отколкото в това, което се случва в момента.

Твърди се, че ниското данъчно облагане и дерегулацията не могат да продължат вечно. Федералният дълг, подобно на фондовите пазари, е рекордно висок и расте с по-бързи темпове от всякога, отколкото в дълбините на миналите рецесии. Това не може да продължи вечно и ще има последствия.

В същото време, истории като тази с Boeing показват докъде може да се стигне при лошо регулиране и какъв може да е ефекта от това върху цената на акциите на компанията.

Песимистите често визират и търговската война между САЩ и Китай. Въпреки периодичните изблици на оптимизъм нейното въздействие върху производството в Америка и върху забавянето на растежа в останалия свят е видно.

Все пак, този търговски конфликт може да остане в историята още през следващия месец ако президентите на САЩ и Китай подпишат споразумение в рамките на форума на Азиатско-тихоокеанския регион в Чили от 11 до 17 ноември.

Въпреки многото и в някои случаи оправдани страхове, икономиката на САЩ, както и фондовия пазар в страната продължават да се представят отлично.

„Пазарът изпраща много силно послание: Цикличните акции се възстановяват и се представят силно“, казва Андрю Слимън, управляващ директор в Morgan Stanley Investment Management. „Ако икономиката щеше да се влоши, тези акции нямаше да се възстановят.“

„Пазарът най-накрая се измъква от този търговски диапазон и се насочва нагоре“, каза Слимън. „Икономическите данни бяха по-добри от очакваното. Печалбите излязоха по-добре от очакваното. “

Техническа картина

Седмична графика на цената на S&P 500
Източник: nasdaq.com

От гледна точка на техническия анализатор е без значение дали трябва да сме на настоящите нива или не. Както видяхме по време на “дотком” балона от 2000 година например, цените на акциите не винаги трябва да имат силна връзка с реалността. Важно е, че се намираме на тези нива и какво се е случвало при подобни ситуации в миналото.

Ако се върнем през 2016 година ще видим че, когато старите максимуми бяха пробити след изборите, походът към нови пазарни върхове доведе до реакция, която теоретично може да се очаква. След като съпротивата на предходния връх бе пробита, акциите скочиха и спечелиха над 30% през цялата 2017 година.

Както можете да видите на графиката по-горе, следващите 4 върха бяха всичко друго, но не и това. Пазарите се показваха над последните максимуми с няколко пункта и след това се обръщаха и падаха. Ако това се бе случило веднъж или два пъти, може да бъде съвпадение, но след четири пъти по-скоро изглежда много като модел.

Разбира се фундаменталните условия могат да се променят и бързо да наклонят везните в полза на биковете. Най-накрая се вижда светлината в тунела при приключването на търговската война, което потенциално може да доведе до повторение на 2017 г. Освен това, ФЕД може да свали лихвите още няколко пъти, което от своя страна да насочи капиталите към щатските акции.

Какво точно ще се случи? Предстои да видим!

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.