Сорос: “Може би се насочваме към друга голяма финансова криза”

Джордж Сорос, председател на “Сорос Фонд Мениджмънт”, либерален милиардер и световен спекулант предупреди за друга голяма финансова криза, в реч от Париж днес.

Поскъпващият долар и изтичането на капитали от развиващите се пазари може да доведат до още една “голяма” финансова криза заяви Сорос, предупреждавайки, че Европейският съюз е изправен пред надвиснала екзистенциална заплаха.

Прекратяването на иранската ядрена сделка и унищожаването на трансатлантическия съюз между САЩ и ЕС “ще имат негативен ефект за европейската икономика и ще предизвикат други размествания”, включително девалвирането на валутите на развиващите се пазари, каза Сорос. “Може би се насочваме към друга голяма финансова криза”.

Рязкото предупреждение на милиардера идва след като доходността по италианските облигации скочи до няколкогодишни върхове и основни развиващи се икономики като Турция и Аржентина се затрудняват да сдържат последиците от неудържимата инфлация.

Сорос, който е обект на гняв от правителството в държавата, в която роден – Унгария, запази много мрачните си перспективи за Европейския съюз.

“Всичко, което може да се обърка, се е объркало”, заяви Сорос, цитирайки кризата с мигрантите и политиките на строги ограничения, които изстреляха антиситемните партии към властта, както и “териториална дезинтеграция” илюстрирана от Брекзит.

“Вече не е метафора ако се каже, че Европа е в екзистенциална опасност; това е суровата реалност”.

Сорос предложи “лек за някои от болестите”, пред които според него е изправена Европа. Финансиран от ЕС “план Маршал” за Африка на стойност около €30 милиарда годишно, който ще разхлаби инфлационният натиск е едно от предложенията на спекуланта. Той препоръча и радикална трансформация на ЕС, включвайки изоставяне на клаузата караща членките на съюза да се присъединяват към единната валута.

“Еврото има  много неразрешени проблеми и те не трявба да бъдат допускани да разрущат Европейския съюз”, каза Сорос.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.