Новата социална мрежа на Доналд Тръмп: Да инвестирате ли?

Новата социална мрежа на Тръмп: Да инвестирате ли?

Малко повече от 10 месеца след като бе блокиран от социалните мрежи Facebook и Twitter, тъй като бе обвинен за безредиците в Кепитъл Хил, бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се завръща в социалните мрежи със свои собствен проект, наречен Truth Social.

Доналд Тръмп обяви, че проектът Trump Media & Technology Group (TMTG) се изправя срещу тиранията на “Биг Тех” от Силициевата долина и мисията на компанията е да създаде конкурент на либералния медиен консорциум, който използва своята мощ, за да заглуши опозиционните гласове в САЩ.

Живеем в свят, в който талибаните имат огромно присъствие в Twitter, но вашият любим американски президент е заглушен. Това е недопустимо.

Доналд Тръмп

В четвъртък Digital World Acquisition Corp. обяви сливане с медийната компания на бившия американски президент, с което Trump Media & Technology Group стана публично търгувана компания на борсата Nasdaq със символ DWAC.

Транзакцията оценява Trump Media & Technology Group на първоначална стойност от $875 милиона, с потенциална допълнителна печалба от $825 милиона в допълнителни акции (при оценката, която са предоставени), което води до кумулативна оценка от до $1,7 милиарда.

Плановете за растеж на Trump Media & Technology Group първоначално ще бъдат финансирани от паричните средства доверени на DWAC в размер на $293 милиона (при условие, че няма обратно изкупуване).

Какво е Digital World Acquisition Corp?

Digital World Acquisition Corp (DWAC) е компания за придобиване със специална цел или SPAC. Разберете повече за тези компании в статията:

Digital World Acquisition Corp. е основана през 2020 и е базирана във Флорида. С 29 милиона акции, SPAC-ът се търгуваше за около 300 милиона долара, докато сделката с TMTG беше обявена. Оттогава обаче DWAC се покачи сериозно, както ще видите по-надолу в статията.

В миналото ръководството на DWAC заяви:

Въпреки че можем да преследваме първоначална цел за бизнес комбинация във всеки бизнес или индустрия, ние възнамеряваме да съсредоточим търсенето си върху нововъзникващи компании, фокусирани в технологиите в Северна и Южна Америка, в софтуер като услуга (SaaS) или в сектора на Финтех и финансовите услуги.

Дали Trump Media & Technology Group отговаря на това описание, е предмет на дебат, но по-скоро да. Може да се каже, че TMTG е технологична компания, фокусирана върху растежа, тъй като TMTG се стреми да изгради социална мрежа, наред с други бизнес начинания.

Патрик Ф. Орландо, председател/главен изпълнителен директор на DWAC, заяви: „Digital World е създаден, за да създаде публична акционерна стойност и ние вярваме, че TMTG е един от най-обещаващите партньори за бизнес комбиниране, за да изпълни тази цел.

Какво е Trump Media & Technology Group?

Компанията на Доналд Тръмп смята да се превърне в:

 • Нов играч при социални мрежи, където да се конкурира с Facebook и Twitter
 • Телевизионна и стрийминг компания, която да опонира на Netflix и Dinsey
 • Новинарска компания, която да се бори със CNN и iHeart Media
 • Участник на пазара на облачните технологии, където да отправи предизвикателство към Amazon, Microsoft и Google
 Trump Media & Technology Group
Източник: tmtgcorp.com

Доколко TMTG ще бъде успешна в тези усилия, днес не е известно и оценките за нейния потенциал много вероятно ще варират значително, в зависимост от позицията на човека по темата.

Докато първите три опции, според мен, изглеждат сравнително реалистични, то облачните технологии обаче се явяват като доста голяма хапка за новата компания, поне за момента.

Trump Media & Technology Group („TMTG“) скоро ще стартира социална мрежа, наречена „TRUTH Social“. Социалната мрежа на компанията вече е достъпна за предварителна поръчка в Apple App Store.

TRUTH Social планира да започне своето бета стартиране за поканени гости през ноември 2021. Очаква се внедряването в цялата страна през първото тримесечие на 2022 г. Тези, които се интересуват да се присъединят към TRUTH Social, вече могат да посетят www.truthsocial.com, за да се регистрират за списъка с покани.

Какъв е потенциалът на TMTG?

TRUTH Social

Към момента е трудно да се оцени потенциала на новата социална мрежа, но едно е ясно – Доналд Тръмп е доказал, че може да привлича много последователи.

Неговите профили в социалните мрежи преди да бъдат блокирани имаха:

 • 89 милиона последователи в Twitter
 • 33 милиона последователи във Facebook
 • 24,5 милиона последователи в Instagram
Последователи на Доналд Тръмп в социалните мрежи
Източник: tmtgcorp.com

Едва ли всички тези хора ще се присъединят към новият проект, но потребители от сорта на няколко десетки милиона още в началото изглежда реалистичен.

 • 10% от предходните последователи означава 14,6 милиона потребители
 • 20% от предходните последователи ще осигурят на TMTG почти 30 милиона потребители
 • 50% ще означават над 73 милиона

За сравнение днес Twitter има около над 206 милиона монетизирани потребителя, а стойността на компанията е над $50 милиарда.

Реално погледнато ако Тръмп успее да мобилизира 50% от последователите си той ще има около 1/3 от последователите на Туитър още в началото на своя проект. Twitter достига 73 милиона потребителите чак 5 години след създаването си.

Тази цифра става още по-реалистична, когато си припомним, че Доналд Тръмп събра над 74 милиона гласа на президентските избори в САЩ през 2020 година. Така Тръмп се превърна в кандидата, който е събрал най-много гласове и е загубил изборите в историята на САЩ.

Доналд Тръмп може да загуби битката с Джо Байдън на изборите, но определено печели тази в социалните мрежи:

Тръмп срещу Байдън в Социални мрежи
Източник: tmtgcorp.com

TMTG+

Когато става въпрос за телевизионни и стрийминг предложения, изглежда доста ясно, че има търсене на предложения вдясно на политическия спектър в САЩ. Това се демонстрира от успеха, който “Fox News” имаше през годините.

Adweek.com съобщава, че Fox News е бил най-гледания канал през последните 35 седмици. Дали TMTG ще успее да се възползва от тази пазарна възможност обаче е невъзможно да се каже, поне засега.

Конкурирането с утвърдени мрежи, които са наели много таланти, няма да бъде лесно и изглежда съмнително дали няколкостотинте милиона долара, които TMTG ще получи чрез тази сделка, ще бъдат достатъчни. Бюджетите на конкурентите в тази индустрия са в милиарди.

Да споменем и една цифра на големия играч при стрийминг услугите – Netflix, който има 209 милиона абоната. Тази цифра също изглежда сравнително реалистична за проекта на Тръмп в следващите години.

Облачните технологии няма да ги обсъждам към момента, тъй като лично според мен това ще бъде някаква изключително далечна цел на TMTG, тъй като в този сектор доминацията на играчи като Amazon, Microsoft и Google е много сериозна.

Как реагираха пазарите?

Инвеститорите приеха изключително позитивно новините за сделката между Digital World Acquisition Corp и Trump Media & Technology Group и акциите на DWAC се изстреляха над 350% през първия ден и приключиха първите си два търговски дни със скок от почти 850% на цена от $94.

По време на търговията в петък акциите дори достигнаха до нива от $175 за брой.

Графика на цената на DWAC
Източник: TradingView.com

В същото време DWC стана изключително популярна акция в социалните мрежи и субфорума в Reddit WallStreetBets, а в четвъртък и петък бе най-популярния тикър в класацията на Stocktwits.

Защо да инвестирате в проекта на Доналд Тръмп?

Доналд Тръмп е доказал, че може да генерира последователи, освен това постоянно критикува мейнстрийм политиците, което може да доведе до още по-голям интерес в бъдеще. Освен това Тръмп се е доказал като бизнесмен, особено при частните компании.

Междувременно Патрик Орландо вече има опит с компаниите за придобиване със специална цел, след като през миналата година е стартирал цели 4, макар, но все още да няма сериозни успехи с тях.

Време е да обобщим главните предимства, които предлага на инвеститорите потенциална инвестиция в TMTG чрез DWAC:

 • Ръководство с опит в лицето на Доналд Тръмп, Патрик Орландо и Скот Сейнт Джон, дългогодишен телевизионен продуцент, който ще оглавява корпоративните операции на TMTG+.
 • Солиден потенциал за ръст на потребителите в новата социална мрежа.
 • Солиден потенциал за ръст на потребителите при телевизионните и стрийминг услугите.
 • Лоялност на последователите на Доналд Тръмп.
 • Доказан интерес към дясно насочени политически предавания.
 • Възможност за бързи и големи печалби, поради широката популярност на акциите.

Определено има фактори, които могат да Ви накарат да се насочите към инвестиции в проекта на Доналд Тръмп, но и рисковете не са за пренебрегване.

Рисковете при инвестиции в TMTG

Както знаете абсолютно всяка инвестиция крие своите рискове, а рисковете при инвестициите в стартираща компания са по-големи от тези при вече доказаните компании.

Най-голямото предизвикателство за всяка социална мрежа е мащабът: ако никой не публикува, тогава няма какво да се чете, което означава по-малко читатели и по-малко стимул за регистриране на потребители. Все пак това изглежда няма да е най-големия проблем пред Trump Media & Technology Group.

Ето някои от основните рискове свързани с инвестициите в TMTG:

 • За разлика от силното представяне на Доналд Тръмп при частните компании, Тръмп има негативна история с публично търгуваните компании в миналото, които на практика на два пъти фалират.
 • Агресивната реакция на останалите играчи срещу Тръмп и десните проекти в тази индустрия (примера с Parler, чието приложение бе свалено от Amazon, Apple и Microsoft).
 • Все още няма напълно готов продукт, макар да бе обявено, че бета версия на TRUTH Social ще излезе още през следващия месец.
 • Липса на финансови прогнози в презентацията публикувана TMTG.
 • Високата волатилност на акциите на стартиращите компании

Как да инвестирате в DWAC?

За да инвестирате в акции на компанията за придобиване със специална цел Digital World Acquisition Corp може да следвате стъпките:

 1. Анализирайте информацията и данните около DWAC, колкото и малко да са те.
 2. Определете капитала, който може да си позволите да инвестирате в DWAC.
 3. Дефинирайте финансовите цели, които искате да постигнете с подобна инвестиция – бърза печалба, дългосрочна печалба и тн.
 4. Преценете дали може да поемете рисковете свързани с инвестиция в подобна стартираща компания.
 5. Изберете стратегия за инвестиции – търговия в рамките на деня, суинг търговия или дългосрочна инвестиция, например.
 6. Открийте инвестиционен посредник, който предлага достъп до акции на DWAC и закупете.

Добре е да следвате тази последователност.

Обобщение

Проектът Trump Media & Technology Group определено разполага с потенциал да се развие, на фона на популярността на Доналд Тръмп и търсенето на подобни продукти. Важно е да се види точно как ще бъде използван този потенциал от ръководството на компанията.

Въпреки това инвестицията в акции на DWAC определено е с доста висок риск, разбира и със солиден потенциал за възвръщаемост не само за инвеститорите, но и за спекулантите с висока толерантност към риск.

Аз лично инвестирах в акции на DWAC малка част от своя инвестиционен портфейл. След като станат ясни повече подробности за развитието на компанията мога да добавя към своята експозиция.

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.