50-те победители и губещи от S&P 500 след дъното на пазара

Акции от S&P 500

След като удари дъно през март S&P 500 отскочи с почти 40%.

В икономически сценарии, при който голяма част от бизнеса се насочва онлайн, за да се смекчи разпространението на Коронавирус, едва ли е изненадващо, че Информационни технологии е сектора с най-дори резултати от началото на 2020 година. SPRD Technology Select Sector (XLK) добави около 5% към стойността си от началото на годината.

Единственият сектор, освен технологиите, който остава на зелено през тази година е воденият от Amazon – Потребителски Дискреционен, който има положителна възвръщаемост от по-малко от 1%.

Едва ли е изненада и това, че енергийният сектор (XLE) се представи най-зле. Секторът петрол и газ бе засегнат от двоен удар – бързият шок от спада в търсенето от страна на потребителите и временното повишение на предлагането на фона на ценовата война между Саудитска Арабия и Русия.

Енергийният сектор в S&P 500 се е свил с цели 35% от началото на 2020 година.

И така, да видим кой сектор успя да излъчи най-много победители, след като пазарите удариха дъна в края на март. Отговорът може да ви изненада.

Топ сектори S&P 500

От 50-те акции от широкия щатски бенчмарк, които се представиха най-силно след дъното на пазара от 23 март, енергийният сектор е отговорен за 15 от тях.

В Потребителският дискреционен сектор, доминиращият Amazon не успя да застане начело (309 най-добър представител в S&P 500 за този период), а строителите на домове Lennar, Pulte и DR Horton, както и комбинация от търговци на дребно и ресторанти оглавиха класацията.

В същото време популярният технологичен сектор имат само 3 места в топ 50. Все пак той успя да има най-голямата пазарна капитализация от акции, основно воден от PayPal и Nvidia, двете най-големи компании по пазарна капитализация в списъка.

Ето и кои сектори по колко представителя имаха в топ 50 и пазарната им капитализация:

Сектори в S&P 500 с най-добро представяне
Източник: Seeking Alpha

Топ акции

В таблицата по-долу пък може да видите повече информация за 50-те най-добре представили се акции, след като S&P 500 удари дъно в края на март. Данните са до 26 май 2020 г.

Таблицата е приготвена на базата на възвръщаемост за тази година, но включва възвръщаемост от началото на годината, настояща пазарна капитализация, отношение цена/печалби, настоящата дивидентна доходност и индустрията.

Топ 50 акции от S&P 500 след дъното на пазара
Източник: Seeking Alpha

Ето и някои изводи, които можем да си направим от този доста интересен списък:

 • Енергийният сектор присъства в топ 50 акции и не присъства в най-слабо представящите се акции, следователно някой може да заяви, че целия сектор се е възстановил след негативните цени на петрола. Все пак това може да е прибързано твърдение, особено, когато става въпрос за по-малките компании.
 • Докато енергийните компании са добре представени в топ 50, то там липсват такива от сектор Комунални услуги и АДСИЦ (REIT). Липсата на компании за комунални услуги е по-малко изненадващо, тъй като тези компании обикновено се държат по-добре по време на разпродажби.
 • АДСИЦ компаниите също изостават при отскока на пазарите, след като Real Estate Select SPDR ETF се повиши с около 20% на фона на почти 40% при S&P 500 за същия период.
 • Финансовият сектор има само 2 компании в списъкът топ 50, но пък няма нито една в списъка с изоставащите.
 • При равни претеглени стойности компаниите от този списък са се понижили с 14% за годината, но на базата на капитализация те са с 6%. Голяма част от тази разлика се обуславя от факта, че производителят на чипове Nvidia представлява 15% от общата пазарна капитализация на този списък и е с 54% нагоре от началото на 2020 година.
 • С еднакво претеглена пазарна капитализация от $29 милиарда, този списък се насочва към по-малките компании от S&P 500, където средната пазарна капитализация е $134 милиарда.

Извънредната фискална и монетарна политика изглежда е поставила пазарно дъно, но ще продължим да наблюдаваме волатилност, докато вирусът не спре да намалява икономическата активност.

Тъй като пазарите оценяват и променят оценките си на тази възможност,то вероятно ще продължаваме да виждаме над средната волатилност.

Най-слабите сектори

Интересното е, че от 11-те икономически сектора в S&P 500 само един не е представен в списъкът с 50-те най-слаби акции – енергийният.

В края на май, най-близките фючърсни контракти на петрола се търгуват много над негативните нива, които удариха за първи път в историята през април. Така, някои от производителите на петрол и газ се оказаха в най-добрите от S&P 500.

Картината напълно се променя, когато става въпрос за по-малките и средни компании. Голяма част от тях имат сериозни затруднения.

Източник: Seeking Alpha

50-те най-слаби акции

На подобни бързо променящи се пазари като тези, които видяхме наскоро, победителите лесно може да се превърнат в губещи и обратното. След като видяхме, кои са победителите е добре да погледнем и към губещите по време на отскока от дъната.

Таблицата по-долу показва 50-те компании от S&P 500, които се представиха най-слабо след като широкият американски индекс удари дъно в края на март тази година.

Източник: Seeking Alpha

Ето и някои наблюдения, които можем да направим, когато гледаме този списък.

 • Само 10 компании или 2% от участниците в S&P 500 са загубили допълнителни инвестиции след широкия пазарен спад.
 • “Големите 4” авиолинии в САЩ – Southwest Airlines, United Airlines, American Airlines и Delta Airlines са сред 13-те най-слабо представили се компании от S&P 500 за периода на отскок.
 • Потребителската компания за красота Coty се представи най-слабо в индекса, което говори колко малко са били заинтересовани хората за своя външен вид по време на карантината.
 • Coty доказва, че дори индустриите, които изглеждат устойчиви на рецесия могат да паднат в жертва на пазарните разпродажби. Въпреки че конкурентът на Coty – L’Oreal е само 4% надолу от началото на годината.
 • Компаниите с прекъснати бизнес застрахователни линии, включително втората най-слабо представила се Cincinnati Financial (CINF), Cew Financial, собственост на Loews, Travellers (TRV) и Chubb (CB), се представиха по-слабо по време на това рали.
 • Една от най-големите банки в САЩ – Wells fargo също присъства в този сектор като капитализацията на компанията падна до $100 милиарда.
 • Най-големият акционер в Wells Fargo – Berkshire Hathaway също присъства в списъка като номер 35. Това означава, че 93% от компаниите в S&P 500 се представиха по-силно от конгломерата на Уорън Бъфет по време на отскока на S&P 500 от дъната.
 • Търговците на дребно, които се справиха добре през първата част на корекцията, включително WalMart (WMT), Costco (COST) и Kroger (KR), влязоха в този списък на слабаците, но и трите остават “на зелено” за годината.
About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.