Може ли слабата турска лира да насочи Турция към фалит?

Изпадналата в нокаут турска лира загуби 17% само в петък.
Слабата турска лира прави по-трудно изплащането на заемите в чужда валута от турските кредитополучатели. 

Изпадналата в нокаут турска лира загуби 17% само в петък.

Турция е потънала в една от най-големите валутни кризи в историята на развиващите се пазари, на фона на сриващата се турска лира. По-лошото е, че няма много признаци това да приключи скоро. Лирата загуби 17% само в петък, с което преживя най-големия спад след банковата криза в страната през 2001 година. А откакто президентът Еродган бе преизбран с нови правомощия през юни, турската валута изтри близо 30% от стойността си.

Но това не бе всичко. Въпреки коментарите на турската централна банка в понеделник, че ще осигури нужната ликвидност на банковата система, падащата турска лира загуби още 9,40% и в края на деня USD/TRY се търгува на нива над психологическите 7,00.

Миналата седмица анализаторите от Societe Generale и Goldman Sachs заявиха, че нивата около 7,00-7,10 ще се ключови. Причината е, че именно около тези нива капиталовите буфери на турските банки ще бъдат изядени. Следователно ако курсът на турска лира долар се задържи тук достатъчно дълго, тези притеснения ще започнат да се материализират.

Ето и три графики, които показват предизвикателствата пред, които е изправена Турция, според Bloomberg.

Ниска ликвидност за търговия с турска лира

Поради излетелия в космоса курс турска лира долар, разходите за търговия с турската валута скочиха. Спредът (разликата между курс купува и курс продава) при турската лира се увеличи до нива по-големи от времето на глобалната финансова криза през 2008, последвана от колапса на Lehman Brothers. Въпреки че все още не е достигнал стойностите от 2015 година. Ниската ликвидност сочи към нефункционален пазар.

Нисколиквидната турска лира

Слабата турска лира увеличава възможността от фалит на Турция.

Слабата турска лира прави по-трудно изплащането на заемите в чужда валута от турските кредитополучатели. В резултат на това рискът от неизпълнение на задълженията на страната се покачи, което повиши цената на застраховането срещу такова събитие чрез суапове.

Понастоящем на Турция се дава по-голяма вероятност да не успее да изпълни задълженията по дълга си от Гърция, която е оценена с четири пункта по-ниско от Moody’s Investor Service. Текущото ценообразуване за CDS предполага 25% вероятност за неплащане през следващите пет години, показват данни, събрани от Bloomberg.

Турски дълг при слабата турска лира

Финансиране на Турция при слаба турска лира

Поради липсата на национални източници на финансиране, Турция трябва да заеме от чужди инвеститори, за да поддържа своите разходи. А гапа във финансирането сега е подобен на този, наблюдаван преди азиатската валутна криза в края на 90-те години и дълговата криза в Латинска Америка през 80-те години, според Goldman Sachs Group.

Турска лира и източници на финансиране

Слабата турска лира натежа на европейските акции

Европейските акции продължиха оттеглянето си от миналата седмица, тъй като банковите акции паднаха на фона на загрижеността за турската икономическа криза, засягаща задълженията на заемодателите в региона. Индексът Stoxx Eurpope 600 загуби 0,25% в понеделник, след като загуби 1,1% в петък. Испанската банка BBVA загуби 3,23%, докaто Unicredit се понижи с 2,58%.

Смутът на турските пазари продължи, след като президентът Ердоган показа, че не е склонен на отстъпки в конфликта с американската администрация. Това удължи спада на турската лира и увеличи загрижеността за европейските кредитори с експозиция в Турция.

Според Deutsche Bank AG петте европейски банки със значително присъствие или отношения с Турция са BBVA, Unicredit, ING, BNP Paribas и HSBC. Сриващата се турска лира може да се отрази най-негативно именно на тях.

Свежите вълни от продажби на турската лира, идват на фона на нарастващите притеснения на инвеститорите. Те се опасяват, че развиващите се пазари, зависещи от външен дълг, като Южна Африка и Индонезия, могат да имат затруднения да финансират растежа вследствие на нарастващите лихвени проценти в САЩ. А това може да изгради тенденция на поскъпване на щатския долар срещу местните валути.

В последният ден на миналата седмица силният американски долар удари 13-месечен връх срещу еврото.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.