Биткойн проби $8000! Какво да очакваме?

Биткойн и целия криптопазар с двуцифрен ръст.

Биткойн и целия криптопазар с двуцифрен ръст.

​След като нарасна с повече от 37% за последните 7 дни до 14 май, цената на Биткойн достигна $8200, което е най-високата и стойност от края на юли 2018 година насам. Освен Биткойн, почти всички криптовалути в топ 20 по пазарна капитализация отбелязаха двуцифрен ръст през изминалата седмица.

В момента ставаме свидетели на най-дългата печеливша серия на Биткойн от 2013 година ако гледаме само делничните дни. Най-голямата криптовалута отскочи с повече от 150% спрямо най-ниската стойност достигната през декември. Но нека погледнем какви са причините, които стоят зад този скок на криптопазара?

Биткойн и Facebook

На 2 май от Facebook обявиха, че са започнали разговори с компании, включително Visa и Mastercard, за да подпомогнат и спонсорират плановете за криптовалута подкрепена от фиатни пари.

Според информация на Wall Street Journal, компанията на Марк Зукърбърг работи от около година по проект за платформа за разплащания базирана на собствена криптовалута. Вътрешното име на този проект е “Project Libra” и има за цел да разработи криптовалута, която ще позволи на милиардите потребители на социалната мрежа да изпращат пари един на друг, както и да правят онлайн покупки.

Освен с Visa и Mastercard, от Facebook са провели разговори с компанията за финансови услуги First Data Corp, за да може да събере 1 милиард долара за обезпечение на криптовалутата и да защити от волатилността.

И още нещо. Няколко дни след оповестяването на плановете за създаване на собствена криптовалута, Facebook съобщи, че премахва част от рестрикциите за реклама на криптовалути и Блокчейн проекти, които въведе преди около година. От 8 май рекламите, които са свързани с криптовалути няма да се нуждаят от предварително писмено одобрение.

Все пак, от социалната мрежа ще продължат да блокират реклами свързани с продажби и първични предлагания на монети, познати като ICO.

Биткойн фючърси

Оживлението на криптопазара може да се види и при Биткойн фючърсите, които позабравени след шума, който се вдигна при пускането им на Chicago Mercantile Exchange в края на 2017 г.

На 13 май търговията с Биткойн фючърси на CME достигна 33 700 контракта, което е нова най-висока дневна стойност в историята и с около 50% над предходния рекорд от 4 април тази година.

Биткойн в Google

В миналото някои анализатори често са споменавали корелацията между търсенията с ключова дума Биткойн в търсачката на Google и движението на цената на най-голямата криптовалута, както и целия криптопазар. Това сравнение не е лишено от логика, тъй като повечето търсения означават ръст на интереса, което пък води до свежи капиталови потоци към Биткойн и останалите дигитални активи.

На графиката от Google Trends по-долу лесно можем да забележим нарастващите търсения с ключова дума Биткойн в Google. Освен това се вижда как двата пика в търсенето в Google, предшестват последните две резки покачвания в цената на Биткойн, както и скоковете в обема на изтъргуваните Биткойн фючърси на CME.

Източник: Google Trends

Технически анализ на Биткойн

След като цената на Биткойн получи на 2 пъти (в края на 2018 и началото на 2019) подкрепа от 200-седмичната пълзяща средна, която играя ролята на много силна подкрепа, биковете дочакаха своето време и започнаха своята офанзива.

В началото на април първо бе пробита силната съпротива в зоната $4100-$4200. Този пробив бързо бе последван от пробив на психологическите $5000 и предходната подкрепа около $5600. Това даде допълнителна увереност на купувачите, които в средата май изведоха цената до $8312, с което на практика тестваха върха от 22 юли миналата година малко под $8500.

Пробив на този максимум ще даде възможност на биковете да погледнат и към позабравеното в последно време ключово ниво от $10 000, където се очаква сериозна съпротивата.

От друга страна, силният скок в последните седмици може да доведе до известна корекция в цената на Биткойн. Подкрепа може да се очаква от 100-седмичната средна, която се намира на $6560, както и от споменатите вече $5600.

Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5, BTC/USD, W1

Добре е да споменем, че ралито на цената на Биткойн започнало в началото на април, съвпада с началото на скок в доминацията на Биткойн на криптопазара.

Съотношението на пазарната капитализация на Биткойн спрямо тази на всички криптовалути достигна 60% на 14 май, според данни на coinmarketcap.com. Това демонстрира едно надмощие на Биткойн над останалите криптовалути.

Какво да очакваме?

Нарастващият в последно време интерес от институции като Fidelity, E*Trade и Bakkt може би добавя към възходящата инерция на цените на криптопазара. В допълнение на институционлания интерес, огромни корпорации като Microsoft, Amazon, eBay и Facebook също обмислят възможности за изграждане на системи за разплащане базирани на Блокчейн.

Изглежда, че ледът около криптопазара се разтапя и биковете се събуждат, но предстои да видим дали ще успеят да изградят дългосрочна позитивна тенденция или импулса от последните седмици ще остане временен.

Започнете да търгувате CFD-та върху Биткойн и още 11 криптовалти с Форекс и CFD брокер номер 1 в Германия за 2019 година.

CFD търговия с Биткойн
About Борис Петров 3050 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.