Рей Далио: Светът се е побъркал и системата се провали

Рей Далио

Създателят на най-големия хедж фонд в света със страховити прогнози.

Рей Далио, собственик и създател на най-големия хедж фонд в света – Bridgewater, отдавна предупреждава, че икономиката се намира в ужасен период на дълговия цикъл и светът е изложен на крайни политически промени. Далио очертава основните проблеми в пост публикуван в неговия LikedIn профил.

Нека да видим кои са основните проблеми за глобалната икономика, според един от най-прочутите фонд мениджъри с над 1,2 милиона последователи само в LikedIn.

1. Безплатните пари

Парите са безплатни за тези, които са кредитоспособни, защото инвеститорите, които им ги предоставят, са готови да получат обратно по-малко, отколкото дават. По-конкретно инвеститорите, които отпускат заеми на кредитоспособни лица и компании, ще приемат много ниски или отрицателни лихвени проценти и няма да изискват изплащане на главницата им в обозримо бъдеще.

Инвеститорите правят това, защото имат огромна сума пари за инвестиране, които биха и продължават да бъдат притискани от централните банки, които купуват финансови активи в своите безполезни опити за повишаване на икономическата активност и инфлацията.

Причината, поради която тези пари, бутани в ръцете на инвеститорите, не успяват да тласнат растежа и инфлацията на съществено по-високи нива е, че те искат да инвестират този капитал, а не да го похарчат.

Тази динамика връзва ръцете на централните банкери и ограничава монетарната политика. Това се е случвало и в миналото (макар и не наскоро) и бе подробно обяснена в моята книга “Принципи за навигация при кризите с голям дълг”.

В резултат на тази динамика цените на финансовите активи се повишиха и очакваните възвръащемости се понижиха, докато икономическият растеж и инфлацията остават мудни.

Тези големи ръстове на цените и произтичащата от това ниска очаквана възвръщаемост не важат само за облигациите. Те са еднакво валидни за акции, частен капитал и рисков капитал. Въпреки че ниската очаквана възвръщаемост на тези активи не е толкова очевидна, колкото при облигационните инвестиции, тъй като тези капиталови инвестиции не декларират доходността си, както правят облигациите.

В резултат на това очакваната им възвръщаемост на голяма част от активите е оставена на въображението на инвеститорите.

Инвеститорски натиск

Тъй като инвеститорите имат толкова много средства за инвестиране и поради минали истории за успех на акции на революционни технологични компании, все повече компании не трябва да отчитат печалби или дори да имат ясни насоки за постигане на печалби, за да продадат акциите си.

Вместо това те продават мечтите си на онези инвеститори, които имат средства и кредитна сила. В момента има толкова много пари, които искат да купят тези мечти, че в някои случаи инвеститорите с рискове капитал наливат средства в стартиращи проекти, които нямат сериозна нужда от пари, защото имат повече от достатъчно.

Дори някои инвеститори започват да заплашват да навредят на тези компании като инвестират огромни средства в техни конкуренти ако не приемат капиталите им.

Това натискане на пари към инвеститорите е разбираемо, тъй като инвестиционните мениджъри, особено мениджърите на рисков и частен капитал, понастоящем имат големи купчини ангажирани и неинвестирани пари. А те трябва да инвестират този капитал, за да изпълнят обещанията си към своите клиенти и да събират комисионните си.

Рей Далио - Светът се побъркал

2. Правителствените дефицити

Докато инвеститорите се чудят къде да изсипят парите си, съществуват огромни държавни дефицити, които почти сигурно ще продължат да се увеличават значително. Това ще изисква от правителствата да продават огромни количества дълг. Това са суми, които не могат да бъдат усвоени без вдигане на лихвите в момент, когато подобни действия ще бъдат пагубни за пазарите и икономиките, поради огромния използван ливъридж навсякъде по света.

Откъде ще дойдат парите за закупуване на тези облигации и финансиране на тези дефицити? Почти сигурно ще дойдат от централните банки, които ще изкупуват дълга, който се произвежда с прясно отпечатани пари.

Цялата тази динамика, в която финанси се изхвърлят през прозореца, ще продължи и вероятно ще се ускори, особено в страните с резервни валути – САЩ, Европа и Япония.Следователно ще имат ефект върху долара, еврото и йената.

3. Липса на пари за пенсии и здравни грижи

В същото време задължителните плащания за здравни грижи и пенсии ще се увеличават, докато много от тези, които са задължени да ги платят, нямат достатъчно пари да изпълнят задълженията си. Понастоящем много пенсионни фондове, които имат инвестиции, предназначени да изпълнят пенсионните им задължения, използват предполагаема доходност, която са съгласувана с регулаторите им.

При повечето случаи тези плащания са по-големи (около 7%) от пазарната възвръщаемост, която е включена в цените и вероятно ще бъде достигната. В резултат, много от тези, които имат задълженията да доставят парите за изплащане на пенсии, е малко вероятно да имат достатъчно капитал, за да покрият задълженията си.

Онези, които получават тези обезщетения и очакват спазването на тези ангажименти, обикновено са учители и други държавни служители. А те също са притиснати от намаляване на бюджета. Малко вероятно е те спокойно да приемат свиването на издръжката им.

Поради променящата се демография в САЩ (а и не само), все по-малко работници ще трябва да издържат все по-голяма популация от застаряващи и нуждаещи се от здравни грижи. За финансирането на тези задължения също няма достатъчно пари.

Богати срещу бедни

Тъй като няма достатъчно пари за финансиране на пенсионни и здравни задължения, вероятно ще се случи грозна битка за определяне на това каква част от разликата ще бъде преодоляна чрез:

  • намаляване на обезщетенията
  • повишаване на данъците
  • печатане на пари

Последното ще трябва да бъде направено на федерално ниво и да се премине към тези, които се нуждаят от това на щатско ниво. Това ще изостри противопоставянето на богати срещу бедни.

Въпреки че никой от тези пътища не е лесен, печатането на пари изглежда като най-безболезнения. Реално погледнато това е най-лесния начин за трансфериране на богатството и има тенденция да повишава цените на активите.

В крайна сметка дълговите и други финансови задължения, които са деноминирани в пари, изискват само длъжниците да доставят нужната сума. След като няма ограничения за сумите пари, които могат да бъдат отпечатани, или стойността на тези пари, това е най-лесният път.

Големият риск от този път е, че той заплашва жизнеспособността на трите основни световни резервни валути като стойност и покупателна способност. В същото време ако създателите на тези политики не успеят да осигурят тези задължения, тогава битката на богати срещу бедни, затова кои разходи трябва да бъдат намалени и кои данъци да бъдат повишени, ще стане още по ожесточена.

В резултат на това богатите капиталисти все повече ще се местят на места, на които разликите в богатството и конфликтите са по-малко тежки. А правителствените служители в тези страни, които губят тези големи данъкоплатци, все повече ще се опитват да намерят начини да ги хванат.

Заключение

Парите по същество се безплатни за тези, които имат го имат и са кредитоспособни. По същество те са недостъпни за тези, които нямат пари и не са кредитоспосбни. Следователно тази динамика допринася затова богатите да стават все по-богати, за повече възможности и политически разриви.

За тези разриви допринася и технологичният напредък, от който инвеститорите и предприемачите, които споменах по-рано, се вълнуват по описаните от мен начини и който също замества работниците с машини. По този начин естествения процес, който трансферира капитали от най-богатите към работниците и останалата част от населението, за да се подобри тяхната кредитоспособност не функционира.

Именно това е причината, поради която системата, която се опитва да направи така, че капитализмът да работи добре за повече хора се проваля.

Рей Далио, LinkedIn, 5 ноември 2019 година.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.