Кой е един от най-добрите сигнали за покупка на акции?

Обърнатата крива на доходността всъщност е добър сигнал за покупка на акции

Акциите се сриват на фона на обърната крива, която индикира рецесия.

Търговското напрежение между САЩ и Китай остава, но има известна деескалация, след като от Белия Дом обяви отлагане на част от митата за $300 милиарда, които бяха планирани за 1 септември. Близо половината от тарифите бяха изместени за 15 декември. Въпреки това, доброто настроение на пазарите от тази новина бе краткотрайно. Все пак тези мита не бяха премахнати, а просто отложени.

Откровено казано никои от тези допълнителни тарифи може да не влязат в сила, пише Кевин Матрас вицепрезидент на Zacks.com. Датата 1 септември остава за част от планираните мита, но и те може да бъдат отложени, както бяха преди търговските преговори през юни и срещата на Г-20.

Но нищо от това не са новини! Единственото ново е последното обръщане на кривата по доходността на 2 годишните и 10 годишни щатски държавни облигации. Въпреки това, цялата тази истерия около това явление е доста противоречива, смята Матрас.

По време на търговията в сряда (14.08.19) доходността по 2 годишните облигации проби под тази на 10 годишните. Както е видно на графиката по-долу 2 годишната доходност (оранжевата линия) бе 1,634%, което е над 10 годишната (лилавата линия) от 1,623%.

Обърната крива на доходността по щатските облигации
Източник: CNBC.com

Наблюдаваме как статия след статия в различни финансови (и не само) медии се надпреварват да предупреждават за предстояща икономическа рецесия, може би след 2 години или повече. Наистина?

На графиката по-долу можете да видите обръщането на кривата на доходността по 2 и 10 годишните американски облигации (червената линия) и периодите на рецесия (отбелязани в сиво).

Обърната крива по доходността и икономическа рецесия
Източник: CNBC.com

Малко встрани остават фактите, че доходността по 30 годишните щатски облигации, макар и на рекордно ниски нива, остава по-висока от тази по 10-годишните. Никой не споменава, че по принцип икономиката на САЩ продължава да расте и след тази обърната крива. Никой не споменава и, че обикновено след това обръщане на кривата щатските фондовите пазари нарастват със средно 16%.

Така може ли обърната крива по доходността да се превърне в един от най-добрите сигнали за покупка на акции? Нека видим.

Акции или облигации

Трябва да бъдем наясно, че при обърната крива по доходността, търсенето на облигации е огромно. Освен това трябва да добавим забавените темпове на икономически растеж по целия свят, близката до нула доходност и отрицателната възвръщаемост от държавни ценни книжа в някои страни като Германия и Япония например.

За тези, които притежават стотици милиони долари или милиарди долари, запазването на капитала е приоритет номер едно (а виртуалната безрискова гаранция на американските облигации отговаря на това) и тогава положителната доходност е приоритет номер две. Точно това увеличава сериозно интереса към щатските облигации.

Освен това, ако сте доста уверени, че лихвените нива се понижават (шансовете, че ФЕД ще прибегне до още едно понижение през септември в момента са около 74%, като има все повече спекулации, че може понижението да е с 50 базисни пункта), ще чакате ли да купите облигациите си по-късно и да получите по-ниска доходност, или ще ги купите сега и заключете доходността си, преди тя да намалее още повече?

Очевидно, че бихте искали да ги купите сега.

Най-бързият начин да се спре лудостта около тази обърната крива по доходността е ФЕД бързо да бъдат свалени лихвите. Това допълнително ще притисне краткосрочната доходност надолу, където и е мястото, и ще коригира инверсията. Пазарите ясно казват на Федералния резерв, че лихвените проценти са твърде високи в момента, че централните банкери на САЩ прекалиха през миналата година и ще трябва да поправят тази грешка веднага.

Данни на Credit Suisse от 1978 година насам показват, че последните 5 обръщания на кривата на доходността по 2-годишните и 10-годишните щатски облигации са довели до рецесия. Следващата рецесия на икономиката се появява средно 22 месеца след обръщането на кривата по доходността на споменатите облигации, смятат от швейцарската банка.

Въпреки това има и добри новини за инвеститорите на фондовите пазари, тъй като според същите данни на Credit Suisse, отрицателната възвръщаемост на акциите идва чак 18 месеца след обръщането на кривата. За следващата година след обръщането на кривата под 2 и 10-годишните щатски облигации S&P 500 e нараснал със средно 12%.

Покупки или продажби на акции?

Икономиката на САЩ се справя отлично към момента. Разбира се може и по-добре, но лихвените нива трябва да бъдат по-ниски. Това обаче вече бе адресирано към ФЕД и то многократно от президента на САЩ Доналд Тръмп.

Все пак БВП на Съединените щати нараства с темпове от 2,6% през тази година, което е над средногодишния ръст за експанзията през последните 10 години и половина. Безработицата остава много близо до рекордно ниски нива. Потребителското доверие близо до рекордно високи стойности. А корпоративните отчети продължават да впечатляват.

Изглежда тук няма много признаци за рецесия, според Кевин Матрас. Използвайте тези спадове на пазарите като възможности за покупка, съветва Матрас.

“Много хора Ви казваха, че идва края на света в края на последния декември (не и ние), само, за да видят как пазара се обръща и процъфтява до едно от най-добрите си представяния през първата половина на годината от десетилетия насам.”

Именно затова и сега не слушайте тези, които Ви казват, че светът ще свърши. Няма. Купувайте спадовете. Вземете любимите си акции и тези, които сте очаквали да купите след корекция. Сега е Вашия шанс, смята вицепрезидентът на Zacks.com.

И когато пазарът се обърне и се насочи нагоре, ще се почувствате като гений, затова, че сте заложили срещу хронично погрешните съдници и ще търгувате на този пазар като професионалист, завърши Кевин Матрас.

Започнете да търгувате акции на над 4500 компании и общо над 7500 финансови инструмента с платформа номер 1 в света за търговия с множество активи – MetaTrader 5. Вземете Вашия MetaTrader 5 безплатно от Admiral Markets като кликнете на банера отдолу.

MetaTrader 5 от Admiral Markets
About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.