Ще си върне ли златото блясъка през 2019?

Ще си върне ли златото блясъка през 2019?

Търсенето на убежища като злато може да нарасне през 2019

Това ще бъде годината на преразпределението на активите, което ще облагодетелства благородните метали, като трейдърите избират по-нискорискови инвестиции, като злато и сребро, на фона на забавянето на световната икономика, според Capital Economics.

По-бавният икономически растеж ще е основна тема на пазарите през следващите две години, смятат от базираната в Лондон компания за икономически изследвания.

“През 2019 година прогнозираме забавяне на растежа на БВП на глобално ниво от 3,6% до 3,0% и до 2,8% през 2020, което ще са най-ниските нива за последното десетилетие”, написаха от Capital Economics в техните перспективи за суровините през първото тримесечие. “Ние оставаме бикове относно перспективите за златото и среброто и ревизирахме нагоре прогнозите си за края на 2019 до $1350 за унция и съответно $17,50 за среброто. Ние очакваме и двата метала да привлекат инвеститори търсещи активи-убежища.”

Риск апетит

В допълнение към по-бавния растеж, прогнозите са, че глобалните акции ще поевтинеят през тази година, което ще ограничи апетита на инвеститорите за рискови активи, подчертава докладът. Освен това, от CE добавят, че се очаква S&P500 да се понижи до 2300 пункта в края на 2019 година.

Такова развитие ще работи в полза на златото, което ще стане още по-желано поради неговите качества на актив-убежище. “Притокът на инвеститори изглежда ще продължи, предвид очакванията ни за по-нататъшен спад на световните пазари на акции и по-бавен икономически растеж”, пишат икономистите.

“Доходността по облигациите ще се понижи, което може да насърчи повече инвеститори да купуват злато, тъй като е друга възможност за нискорискови инвестиции”, смятат от Capital Economics. “Ние включваме поне 500 тона покупки на злато от централни банки през 2019, което ръст спрямо 373 тона през 2017.”

Въпреки че от Capital Economics виждат 2019 година като много перспективна за златото, цените на ценния метал едва ли ще успеят да направят сериозни печалби през 2020. През следващата година вероятно ще останат около нивата от $1350.

Основните пречки през златото през 2020 година включват отскок в глобалните акции и понижаване в търсенето на убежища, се казва в доклада.

Монетарна политика

По отношение на глобалната монетарна политика, от Capital Economics са миролюбиво настроени. Те очакват само едно повишение на лихвите от страна на ФЕД, преди да се завърне към свалянето на лихвените нива през 2020 г. В същото време, CE предвиждат, че Европейската и Японската централни банки изцяло пропуснаха възможността за вдигане на лихвите

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.