Докъде може да стигне ръстът в щатското производство на петрол?

Докъде може да стигне ръстът в щатското производство на петрол?
Петролната продукция на САЩ ще продължава да бъде доминирана от шистовия петрол, най-вече от пермския, въпреки че ограниченията в капацитета намаляват растежа и разширяват разликата между WTI и Brent.

Ще видим ли производство на петрол от 14 милиона барела?

Ръстът в щатското производство на петрол може да го отведе до нива от 14 милиарда барела на ден до 2020 година. Това сподели министърът на вътрешните работи на САЩ Райън Зинке пред Foxnews в сряда.

“Днес ние сме най-големият производител на петрол и газ на планетата, преминавайки през 11,2 милиона барела, по пътя към 14 милиона”, каза министър Зинке. Има някои препятствия, трябва да изградим инфраструктурата, но производствената страна е в състояние да достигне 14 милиона барела, добави той.

В краткосрочната енергийна перспектива за октомври (STEO) Енергийната информационна администрация (EIA) заяви, че производството на суров петрол в САЩ е средно 11,1 млн. барела дневно през септември. Това е малко по-малко от щатското производство на петрол през август.  EIA очаква производството на суров петрол в САЩ да достигне средно 10,7 милиона барела през тази година, което ръст спрямо 9,4 милиона  през 2017 година. Американското производството на петрол ще достигне средно 11,8 милиона барела през 2019, показва последната оценка на EIA.

Петролната продукция на САЩ ще продължава да бъде доминирана от шистовия петрол, най-вече от пермския, въпреки че ограниченията в капацитета намаляват растежа и разширяват разликата между WTI и Brent.

Очаква се седемте ключови шисти да увеличат производството си през ноември с 98 000 барела спрямо октомври до общо 7,714 милиона барела. Само пермския петрол ще добави 53 000 барела годишно през следващия месец в сравнение с този месец, прогнозира EIA.

Източник: EIA

Ръстът в щатското производство на петрол ще увеличи износа

Износът на суров петрол от САЩ може да нарасне до 3,9 милиона барела до 2020 година, при 2 милиона барела сега. Този растеж ще бъде воден най-вече от пермския, съобщиха от Houston Chronicle, цитирайки доклад на S&P Global Platts.

Все пак, пермското производство на петрол вече изпреварва капацитета на тръбопроводите, способни да транспортират суровия петрол до крайбрежието на Тексаския залив. Операторите от Midstream са планирали и продължават да обявяват планове за повече петролопроводни проекти в района за доставка на петрол от Пермиан до залива. Но много от тези тръбопроводи няма да влязат в сила преди края на 2019 г. и 2020 г., като създават затруднения в потока на нарастващото производство на петрол до крайбрежието за износ.

About Борис Петров 2985 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.