Шест основни притеснения относно Биткойн фючърсите на CME

bitcoin-futures-cme-copy

CFTC даде благословията си за въвеждането на Биткойн фючърси и контрактите на Cboe ще започнат да се търгуват тази седмица, а тези на CME Group следващата.

CME е втора на пазара, но предполагам, че ще спечели битката за обема. Въпреки това, те могат да съжаляват ако нещата тръгнат на зле.

Седем неща, които трябва да знаем за фючърсите върху Биткойн.

Ето и шестте основни притеснения:

  1. Часовете

Биткойн фючърсите на CME ще отварят в неделя в 17 часа(чикагско време) и ще приключат в 16:00 в петък(от 01:00 в понеделник до 00:00 в петък вечерта българско време). Това оставя 49 часа, когато Bitcoin ще търгува, но фючърсният пазар ще бъде затворен. Марджинът по контракта е 35%, но през последните 48 часа Биткойн е нараснал с 35,6%.

  1. Размерът на контракта

Размерът на договора е 5 Бикотйна, което е $77,885 по текущи цени. Това поставя началния марджин на минимум около $28,000. Това е число, което е далеч отвъд възможностите на търговците на дребно. Фючърсите ще се отразят положително на финансовата стабилност, но също така вероятно са далеч отвъд това, което повечето Биткойн миньори биха могли да използват за хеджиране.

  1. Ограничение на позициите

Лимитът за позицията е 1000 договора или 5000 Биткойна. Това означава, че някой може да заложи 75 милиона долара на позиция в Биткойн с $26,25 милиона в марж.

  1. Спиране на търговията

Това е основна тревога. Ето какво казват от CME: „Прилага се ценови лимит от 20% над или под референтната цена и специални лимити на колебание на цените, равняващи се на 7% над или под референтната цена и 13% над или под референтната цена. Търговията няма да бъде позволена извън диапазона 20% над или под референтната цена.“ Това би могло да остави обмена в много лоша позиция ако цените се движат с повече от 20% в последователни дни. Търговията по същество няма да отвори и хората ще бъдат затрупани с големи загуби (или печалби).

  1. Контрактите са с „кеш сетълмент“

Никакви Биткойни няма се разменят по тези контракти. Това ще са контракти с „кеш сетълмент“, което означава, че ако купите контракт, вие няма да получите Биткойн при изтичането му. Вместо това, вие получавате в брой разликата между това, което сте платили и нивото, на което се търгува в края на договора. Това е по същество като голям страничен пазар, където залагате на цената на нещо, което никой няма. Много фючърсни пазари работят по този начин.

  1. Референтна цена

Това е най-голямото притеснение. От CME са проектирали Референтен курс на Биткойн(BRR) и Биткойн индекс реално време(BRTI). Последният ще се използва за проследяване на движението на цените и се основава на това уравнение:

Можете да прочетете всичко тук, но това, което трябва да знаете, е, че се основава на данни от поръчките, а не на търговски данни. Състои се от несравними лимитирани поръчки за покупка или продажба на Биткойн. Това е сериозен потенциален проблем поради фалшифициране, хакерство, липса на прозрачност при обмена и други възможности за измама. Ценовите данни също са силно изключващи се, което означава, че всички размени, които не се актуализират достатъчно бързо, ще бъдат изключени. С Bitstamp, GDAX, itBit и Kraken като основни доставчици, проблемът с една или две (или всички тях) може да доведе до сериозни ценови несъответствия. Освен това те ще бъдат уязвими на манипулация на цените при изтичане на срока на договора.

Така че, докато огромният фокус ще бъде върху първите дни на търговия, мисля, че истинската тревога ще бъде последният ден от търговията на първите няколко договора.

 

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.