25% шанс за рецесия В САЩ през тази или следващата година

Рецесия

Рей Далио поставя под въпрос възможностите на централните банки.

Рей Далио, милиардер и основател на най-големия хедж фонд в света заяви, че има около 25% шанс за рецесия на американската икономика още през тази или през следващата година. Далио добави, че централните банкери имат ограничени възможности да се справят с едно потенциално икономическо забавяне.

Федералният Резерв, Европейската централна банка и Японската централна банка “трябва да се изправят пред факта, че когато дойде следващото забавяне няма да имат силата да обърнат нещата по същия начин, по който са го правили преди”, сподели в четвъртък 70-годишният Рей Далио в интервю в “Шоуто на Дейвид Рубенщайн: Партньорски разговори”. Той смята, че ФЕД ще свали лихвите бавно, може би с 25 базисни пункта, без да посочва период от време.

Далио, главен инвестиционен директор на Bridgewater Associates каза, че днес е налице съвкупност от фактори – ефективността на централните банкери, разликата между богатите и бедните, изборите в САЩ и нарастващото влияние на Китай, които трябва да бъдат смятани като фактори, които могат да натежат в полза на потенциална рецесия.

На 31 юли тази година ФЕД намали лихвените нива в САЩ за първи път от повече от десетилетие и очакванията са да ги свали с още 25 базисни пункта на заседанието за политиката през септември. Председателят Джером Пауъл нарече свалянето през юли “корекция в средата на цикъла”, а не началото на дълга поредица от намаляване на лихвите.

Проблемите на системата

Далио се оплаква от лихвената среда от месеци и наскоро написа в социалната мрежа LinkedIn, че глобалната икономика е в късните етапи на дългосрочен дългови цикъл. Той бе бичо настроен към златото. Според него инвеститорите ще потърсят алтернативни форми на пари, тъй като стимулите на централните банки наближават лимита на ефективността си.

По-рано тази година Далио удари камбаната на тревожните недостатъци на капитализма, като заяви, че създава пропуски в образованието, социалната мобилност и доходите, които заплашват здравето на икономиката. Той заяви, че разликата в богатството и доходите трябва да се третира като национална спешна ситуация и изисква по-добро лидерство от „върха на страната“ и по-високи данъци върху богатите.

Рей Далио също обяви, че не е притеснен за ефекта от Брекзит върху американската икономика.

Основният хедж фонд на Bridgewater, Pure Alpha, не успя да впечатли с представянето си през тази година, дори докато неговите макро конкуренти се радваха на отскок. Фондът е загубил 6% през тази година до 23 август, пострадал от мечите залози за глобалните лихви, съобщи преди това Bloomberg.

Bridgewater управлява около 160 милиарда долара и е базиран в Уестпорт, Кънектикът.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.