Кои са най-добрите сезонни сделки през май?

Сезонни сделки на финансовите пазари

Как се представиха сезонните трендове през април?

Светът на финансовите пазари е пълен с мистерии и една от тях е как така сезонните трендове продължават да работят дори в сегашната кризисна ситуация. В началото на месец април писахме, че сезонните сделки едва ли ще се представят много силно в период на пандемия от Коронавирус. Но дали бяхме прави?

Вижте как се представиха най-добрите сезонни сделки за април!

1. Купихте ли “кабела”?

GBP/USD отскочи солидно от дъната, които удари в края на март. Резултатът за кабела е +1,8% за последните 30 дни. Все пак трябва да отбележим, че една не малка част от тях бяха стопени, тъй като GBP/USD падна на 1 май.

Admiral Markets, MetaTrader 5, GBP/USD, Дневна графика
Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5, GBP/USD, Дневна графика

2. Доларът имаше затруднения

През последното десетилетие април се оформи като най-слабият месец за доларовия индекс. Това твърдение се потвърди и през 2020 година. USD бе сериозно притиснат от AUD и NZD, но като цяло се представи слабо срещу всички свои основни конкуренти.

Admiral Markets, MetaTrader 5, USDX, Дневна графика
Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5, USDX, Дневна графика

3. Канадският долар се забавлява

Сезонните трендове са единственото, което може да обясни солидното представяне на CAD през април. Петролът WTI падна до негативни нива за първи път в историята, Канада бе засегната сериозно от Covid-19, а глобалният икономически растеж се срина.

Въпреки всичко това “лунито” поскъпна с 1,76% срещу южния си съсед, което е почти колкото 10-годишните средни печалби на канадската валута срещу USD за април – 1,77%.

Admiral Markets, MetaTrader 5, USDCAD, Дневна графика
Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5, USDCAD, Дневна графика

4. Природният газ поскъпва

Всичко най-интересно на енергийните пазари през април определено бе около петрола, но в същото време цените на природния газ скочиха с 18%.

Дългосрочните фундаменти пред природния газ се подобряват, тъй като природният газ е страничен продукт на повечето петролни производства, особено на фракинга. Тази индустрия се представя слабо поради масивните спадове в търсенето на петрол. Въпреки това търсенето на природен газ не се понижава сериозно.

Така се стига до ситуация, при която предлагането намалява, но търсенето не спада толкова бързо, което може да е много добра предпоставка за ръст в цените на природния газ в бъдеще.

Admiral Markets, MetaTrader 5, NAGS ДЗР, Дневна графика
Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5, NAGS ДЗР, Дневна графика

И така, равносметката е, че април се оказа перфектен месец за сезонните сделки, което бе всичко друго, но не и очаквано. Едва ли са много трейдърите, които са се доверили на тези сделки, но поне повдигнаха доверието в тези сезонни тенденции.

Най-добрите сезонни сделки през май

Коронавирус продължава да доминира всичко в живота ни в момента и финансовите пазари не са изключение. Централните банки и правителствата се опитват да предприемат мерки, с които да се противопоставят на огромния удар по търсенето, а тези мерки включват сериозни разходи.

Но да видим и кои са най-добрите сезонни трендове през май.

1. Доларът се завръща

През последните 10 години май се оформи като най-добрия месец за щатския долар. Търговско претегленият доларов индекс на Bloomberg нарасна в 8 от изминалите 9 издания на месец май. Със средна печалба от 1,53% за последното десетилетие, април с лекота се оформя като най-добрия месец за “зелените пари”.

Освен за доларовият индекс на Bloomberg, това правило важи в пълна сила и за USDX.

2. Слаб AUD

Сезонни трендове на AUD
Източник: Forexlive.com

Когато погледнем таблицата по-горе ясно можем да видим, че април е най-слабия месец в календара за австралийския долар. За последните 10 години AUD е загубил средно по 2,33% през пролетния месец.

Все пак едно поевтиняване на “озито” през май може да се окаже добра възможност за дълги позиции в AUD, тъй като сезонните трендове през юни изглеждат по-добри.

3. Швейцарския франк процъфтява

Швейцарският франк определено се наслаждава на май. Според средните печалби на CHF през пролетния месец, това е най-силният месец в календара за швейцарската валута срещу USD. Все пак тук трябва да отбележим, че USD/CHF се повиши в последните 3 години преди 2020, което е добре да се има предвид преди влизане в сделка.

4. Трудности за единната валута

Май е най-слабият месец за представянето на еврото срещу щатския долар. През този период EUR регистрира слаби резултати и срещу GBP, и CHF. За изминалите 10 години средният спад на EUR/USD през май е 1,76% като най-търгуваната валутна двойка в света падна в 8 от последните 9 издания на месец май.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.