Кои са най-силните сезонни трендове през декември?

Сезонни трендове през декември

Как се представиха основните сезонни трендове през ноември?

Както в началото на всеки месец и през ноември публикувах някои силни сезонни трендове, които е добре да следим. Ноемврийските сезонни трендове на Форекс пазара се представиха много добре, но това не бе точно така при енергийните суровини. Нека да направим кратък преглед на резултатите от последния месец.

Силен долар

Щатският долар имаше прекрасен месец и бе втората най-силно представяща се валута през ноември. USD отстъпи само на новозеландския си съименник и то само с няколко пипса. От друга страна успя да спечели около 1% срещу всички останали основни конкуренти.

В края на крайщата доларовият индекс поскъпна с 0.9% и така продължи силното си представяне през ноември като спечели в 9 от последните 10 пъти през този месец.

Форекс пазара през ноември 2019
Източник: Forexlive.com

Ръст на USD/JPY

Това бе една от идеите, когато се задълбаем в силата на щатския долар през ноември. По принцип този месец е най-добрия в календара за USD/JPY. И този път ситуацията не бе по-различна след като втората най-търгувана валутна двойка се похвали с рали от 1,26% за последния месец.

Японски акции

В началото на месеца очертахме, че японският индекс Nikkei 225 поскъпна през последните 7 издания на ноември и има средни печалби от 3% през този месец в последното десетилетия. Печалбите отново са на лице, но този път бяха 1,6%. Трябва да отбележим, че част от тях може да бъде компенсирана от поевтиняването на JPY, ако не сте хеджирали валутния риск разбира се.

Освен това говорихме, че ноември е добър месец за широкият американски бенчмарк S&P 500, който нарасна с цели 3,7% в предпоследния месец на годината.

Спад на петрола

Това бе един от най-сложните сезонни трендове и подчертава значението на управлението на риска на пазарите. Ноември е най-лошият месец в годината за петрола, но това не бе точно така този път. Или поне не бе така до срива от 5% в последния търговски ден на месеца.

След срива в петък петролът приключва месеца “на червено”, макар и с малко. Въпреки това, тази от тази сезонна сделка би било трудно да се направят сериозни печалби.

Рали на природния газ

След няколко силни дни в началото на месеца, които бяха продължения на мощното представяне през октомври, тази сезонна сделка се разви зле. Природният газ успя да загуби всичко, което спечели през предходния месец, че и малко отгоре.

Ситуацията се усложни най-много заради срива от около 8% в последния ден на месеца, който върна цената малко под тази от края на октомври.

Слабост на EUR/GBP

Валутният крос падна с 1,3% през ноември като в нито един момент от месеца не бе с повече от 40 пипса на загуба. EUR/GBP поевтиняваше стабилно почти през целия ноември като затвори близко до най-ниските си стойности за месеца. Тази сезонна сделка може да се нарече “лесни пари”.

Най-силните сезонни трендове през декември

Резултатите от сделките базирани на сезонни трендове през ноември бяха солидни. Последният месец на годината може да не предлага толкова много възможности за сезонни сделки, но определено има някои, които грабват окото.

На финансовите пазари има няколко силни сезонни трендове през декември, а и месецът може да бъде използван за позициониране за януарските движения. Но да видим кои са най-интересните сезонни трендове в края на годината.

Златна сделка

Златото е чудесен актив, в който да имате позиции в периода януари-февруари. Това е един от най-силните сезонни трендове на пазарите въобще. Година след година тази тенденция продължава да се представя силно, но в последно време има признаци, че тази сделка се измества по-рано.

За последните 10 години декември е слаб месец за златото, но през последните 2 години ценния метал нарасна със съответно 2,2% и 5,1%. Ето защо може да е добра идея да се купува злато още през декември или при спад в цената по време на месеца.

От техническа гледна точка ситуацията изглежда още по-добра. След като усети подкрепа при ключовите нива около $1450, златото се изстреля нагоре и проби последната низходяща тренд линия. Все пак ще трябва да се изчака пробив над 1478/1480, за да се каже, че започва подновяване на възходящата тенденция. А спад под $150 би довел до тест на нива около $1400 за тройунция.

Admiral Markets, MetaTrader 5, Злато, Дневна графика
Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5, Злато, Дневна графика

Смесени сигнали при акциите

Декември често е подходящо време, за да притежавате акции. S&P 500 е нараснал в 8 от последните 11 години през декември и в 14 от последните 20. Все пак миналата година продължава да е в съзнанието на повечето трейдъри и инвеститори. Индексът се потопи с 9,2% през миналия декември, което е трудно да се забрави.

От друга страна прекалено предпазливите пазари имат склонност да се задвижват нагоре при липса на негативни новини, тъй като скептиците се отдръпват. Освен това фонд мениджърите ще искат да демонстрират портфолио пълно с акции, след една прекрасна година.

Слабост при фиксираната доходност

Сезонният тренд при доходността по 10-годишните щатски облигации е по-скоро възходящ през декември. Това е малко контраинтуитивно, защото бихте смятали, че мениджърите на активи биха искали да настроят своите портфолиа в края на годината.

И все пак декември е най-лошият месец за облигациите през последното десетилетие. Това вероятно е функция на силния пазар на акции в края на годината.

Заложете на NZD

През декември няма много силни сезонни тенденции на Форекс пазара, при които последния месец в годината да е най-добрия или втория най-добър месец. Но все пак ето някои предложения, които може да се окажат интересни. Декември е:

  • Третият най-лош месец за USD/CHF, което е малко странно като знаем за силата на рисковите активи в този период.
  • Третият най-силен месец за USD/JPY. За Nikkei 225 също е силен, което продължение на тенденциите от ноември.
  • Сезонният тренд на слабост на петрола от ноември до януари продължава, докато слабото представяне на газта от декември до февруари започва.
  • Третият най-силен месец за NZD/USD и втория най-силен за NZD/JPY. Графиката на този крос изглежда добре (виж по-долу).
Admiral Markets, MetaTrader 5, NZD/JPY, Дневна графика
Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5, NZD/JPY, Дневна графика
About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.