Най-добрите сезонни трендове за септември

Най-добрите сезонни трендове за септември

Краят на отпускарският сезон наближава и с идването на септември е време повече пазарни участници да седнат зад бюрата си и да се заемат с основната си дейност, а именно търговията. С приключването на ваканциите би трябвало да се завърне и динамиката на пазарите.

В тази статия ще проследим как се представиха сезонните сделки за август, които обсъждахме преди около месец и ще разгледаме някои интересни сезонни тенденции за септември.

Какво се случи през август?

Ето и равносметката на сезонните сделки за месец август:

  1. Слаб AUD. Споменахме, че по принцип летният месец не е най-добрия за “озито” и двойката AUD/USD и познахме. AUD/USD загуби 0,53% от стойността си.
  2. Трудности за GBP. Август е най-слабия месец за “кабела” в последните 20 години и този път не бе по-различно, след като GBP/USD изтри повече от 1% от стойността си за последния месец.
  3. Стабилна JPY. Преди месец обсъждахме, че японската валута се представя солидно през август и USD/JPY трябва да се задвижи надолу, което не се случи.

Така, можем да кажем, че през август сезонните сделки бяха 2 успешни срещи 1 неуспешна. Но да видим какво ни очаква през септември?

Сезонни сделки за септември

Лятното затишие бавно отминава и септември е времето, когато всеки започва да мисли за края на годината и коригира позициите си на финансовите пазари. Сега ще видим и някои интересни сезонни тенденции през този месец.

Проблеми за акциите

Септември е сравнително труден за повечето фондови пазари. За последните 30 години това е един от само четирите месеца, през които S&P500 средно се понижава. Средната възвръщаемост за този месец през последните 30 години е -0,46%.

Представяне на S&P 500 по месеци
Източник: Seasonax

Все пак трябва да отбележим, че ако премахнем сривовете след терористичните атаки на 11 септември 2001 и финансовата криза през 2008 нещата може да изглеждат по-добре.

Колебания при петрола

По принцип петрола се представя слабо в края на годината. Ако погледнем последните две десетилетия септември все пак е сравнително неутрален за цените на петрола, но пък последните три месеца на годината обикновено водят със себе си сериозен спад в цената на “черното злато”.

Въпреки това средната възвръщаемост на петрола WTI през последните 20 години през септември е -0,69% като е загубил в 12 от тези издания на този месец.

Септември не изглежда като най-подходящото време за продажба на петрола, но трейдърите могат да се възползват от всяко рали, за да инициират къси позиции, ако имат доверие на сезонните тенденции.

Цените на петрола WTI през септември
Източник: Seasonax

Доминация на природния газ

Септември е най-добрият месец и то с много по-добър от останалите, когато става въпрос за природния газ, който сериозно поскъпна от началото на годината и ако вярваме на сезонните фактори, то ралито ще продължи.

За последните 2 десетилетия средната печалба на синьото гориво през септември е цели 8.52%, последвана от 6,65% през октомври и 3,19% през ноември.

Предвид фундаменталния фон в глобалното предлагане, тази година може да бъде особено интересна. Говори се дори за това, че САЩ ще блокират износа на втечнен природен газ, за да запазят вътрешните цени. Подобно действие би причинило супер скок в останалата част на света.

Графика на цената на природния газ
Източник: Admirals

Тежък период за златото

Септември е най-слабия месец за златото през последните 10 години. Средният спад на ценния метал през този месец е 3,37% като златото е поевтинявало в 8 от последните 10 издания на септември, а в един цената не се е променила.

Максималната загуба на жълтия метал е цели 11,31% през 2011 година:

Цената на златото през септември
Източник: Seasonax

Можем да обобщим, че през септември има от всичко по-малко, но няма ясно изразена тенденция на търсене на убежища или търсене на риск.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.