Най-добрите трендове за ноември 2019

Как се представиха сезонните сделки през октомври?

В началото на месец октомври публикувахме 5 сезонни сделки, които имат потенциал да се представят силно през месеца. Тези сделки се справиха различно, но повечето от тях се оказаха печеливши. Някои дори предложиха двуцифрена процентна доходност на тези трейдъри и инвеститори, които са осмелили да отворят позиции.

Нека да видим сега как се представиха отделните сезонни сделки през октомври.

Дълги позиции в AUD/USD

AUD/USD през октомври

Тази сделка бе печеливша. AUD/USD нарасна с над 2,7% от началото до края на октомври и определено се оформи като сезонен победител. В началото на месеца “озито” тества най-ниските си стойности срещу USD за последните 10 години около 0,6670. В края на октомври AUD/USD вече проби над вратната линия на двойно дъно, което прави дългите позиции във валутната двойка с не лош потенциал за печалба и бъдеще. Все пак това крие и своите рискове свързани с новите сезонни сделки, които ще разгледаме малко по-натам в статията. 1:0.

Радост за USD биковете

Това определено не беше добра сезонна сделка. Доларовият индекс падна с почти 2% през октомври и в нито един момент тази сделка не бе “в пари”. По този начин бе прекъсната серия от 5 поредни години на поскъпване на долара през октомври. Резултатът е изравнен 1:1.

Акциите обичат октомври и след това

В началото на месеца написахме, че октомври е най-силният месец за американските акции през последното десетилетие със среден ръст от 1,37%. Въпреки леката корекция в края на месеца, индексът S&P 500 се представи по-силно от средното и натрупа печалби от 1,7% за октомври. Следователно резултатът става 2:1.

Дълги позиции в Биткойн

Трябва да си призная, че съм фен на сезонните тенденции, но прилагането им към свръх волатилния криптопазар може би е грешка като цяло. Но не и този октомври. Биткойн скочи с цели 11,5% в последния месец и резултатът става 3:1 в полза на октомврийските сезонни сделки.

Природен газ

Ето това вече е истинска сезонна сделка. Тези, които са се доверили на сезонността в търговията с природен газ със сигурност са останали доволни през октомври. Тази “суровина на стероиди” успя да натрупа изключителните 20% само за един месец и резултатът категорично става 4:1.

Така можем да заключим, че сезонните тенденции през октомври се представиха солидно, а някои предложиха дори двуцифрени възвръщаемости. Но нека сега да видим какви са най-силните сезонни сделки за ноември?

Сезонни сделки за ноември 2019

Ноември определено е месец, в който може да се откроят някои наистина значими сезонни тенденции като някои от тях са продължение на сделките от октомври.

Силен USD

Доларов индекс през ноември
Източник: Forexlive.com

Ноември е вторият най-добър месец в календара за доларовия индекс (май е най-добрият). DXY печели средно по 1,37% и е поскъпнал в 8 от последните 9 издания на ноември месец. Спадът на долара след ФЕД едва ли бе най-доброто начало, но мечките може да искат да изчакат още малко преди да натиснат спусъка.

Ръст на USD/JPY

Ако се задълбаем по-дълбоко в историята на щатски долар вероятно най-удачното място е да заложим на ръст на USD/JPY, отколкото срещу суровинните валути (AUD, NZD и CAD). Тази двойка е постигнала средно сериозните 2,3% печалба за ноември през последното десетилетие, което е почти двойно повече от втория най-добър месец.

Покупка на японски акции

За последното десетилетие основният японски борсов индекс Nikkei225 печели по средно 3% през ноември и поскъпвал в 7 поредни години. Ноември определено е най-добрият месец да притежават японски акции, но може да искате да хеджирате експозицията си в USD/JPY, поради поевтиняването на JPY. S&P500 също се представя силно в предпоследния месец на годината.

Петролът изостава

Тенденцията за слабост на петрола в края на годината е една от най-популярните сезонни тенденции на финансовите пазари, а през миналата година петролът се срина с над 40% в последните три месеца. Ноември е средно най-лошият месец за “черното злато” в последните 10 години, но подобна сделка изисква много солидна управление на риска, тъй като може да премине през големи промени и в двете посоки.

Следователно 3,7%-овото рали на петрола в първите дни от месеца може да се окаже добра възможност за мечките да влязат. Слабото представяне на петрола в повечето случаи води и до слабо представяне на канадския долар.

Ралито на природния газ продължава

Вече споменахме превъзходното представяне на тази сделка през октомври и тук можем да добавим, че в последното десетилетие природната газ поскъпва със средно 5,5% през ноември. Тук също трябва да се отбележи опасността от много висока волатилност, която е нещо обичайно при газта.

Слабост при EUR/GBP

Знам, знам, много от Вас вероятно ще си кажат, че има прекалено голям риск от Брекзит и предсрочните парламентарни избори, за да се доверят на сезонна тенденция и ще са абсолютно прави. Но, все пак е добре да споменем, че през последните 10 години ноември е най-лошия месец в календара за EUR/GBP със средна загуби от 0,87%.

About Борис Петров 375 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.