Кои са най-добрите сезонни сделки през ноември?

Кои са най-добрите сезонни сделки през ноември?

Ноември е един от най-интересните месеци в календара, що се отнася до сезонни тенденции. В последния есенен месец може да се открият някои наистина силни сезонни трендове, по-важните, от които ще обсъдим в следващите редове.

Златният тренд

Златото има много ясна сезонна тенденция да се представя силно през втората половина на декември и януари. Напоследък това зимно рали бе предшествано от спад в цената през ноември, което може да бъде добра възможност за покупка.

На фона на нарастващата инфлация и забавянето на очакванията за растежа на икономиките по света изглежда съвсем логично търсенето на злато да нарасне. Следователно може да следите и да купите евентуален спад през ноември в очакване на силно представяне през зимните месеци.

Златото е паднало в 8 от последните 10 години през ноември и във всяка от последните 6. Средната загуба на ценния метал за този период е от 2,66%:

Представяне на златото през ноември
Източник: seasonax.com

Сила на пазарите на акции

Още една много добре позната сезонна тенденция през ноември е, че акциите по целия свят се представят силно през този месец. Ето и някои цифри:

  • MSCI World +1.71%
  • S&P 500 +1.25%
  • Nasdaq +2.81%
  • NIkkei 225 +2.04%

Едно от малкото изключения от тази тенденция е британският индекс FTSE 100, който отбелязва сезонен спад от 0,19% през ноември. Въпреки това миналия ноември бе най-силния месец за FTSE в последните 20 години с ръст от 12,33%.

Един от най-интересните пазари е японският, където Nkkei 225 е в серия от 9 поредни покачвания през ноември, а средната му печалба е от 2,30%. Японският бенчмарк регистрира 14 поскъпвания в последните 20 години през последния есенен месец.

Представяне на Niekkei 225 през ноември
Източник: seasonax.com

Слаба йена

Ноември е най-слабият месец за йената и то с много. Ноември е два пъти по-лош месец за JPY от втория най-лош месец, който е февруари. Изглежда логично JPY да се представя слабо на фона това, което споменахме за акциите току що.

Спокойно може да се каже, че тази слабостта на JPY започна още в края на септември като за приблизително един месец USD/JPY се покачи с повече от 5%. В последните десетина дни двойката консолидира, но при такава сезонна тенденция за JPY лесно може да се види пробив нагоре на консолидацията през ноември.

Дневна графика на USD/JPY
Източник: tradingview.com

Слабост при петрола

Лидерите на Г-20 се опитват да накарат ОПЕК+ да направи повече за увеличаването на добива и съответно понижаването на цените на “черното злато”. В четвъртък ни очаква среща на ОПЕК+ и предстои да видим дали това ще се случи.

Междувременно, ноември е най-лошият месец за петрола WTI със средна загуба от 2,24% в последните 20 години:

Представяне на петрола WTI през ноември
Източник: seasonax.com

Затруднения за CAD

След като разбрахте, че петрола се представя слабо през ноември, то следващата сезонна сделка изглежда логична – затруднения за канадския долар. Ноември е най-лошия месец и за канадската валута.

Освен това последните данни за БВП на Канада показаха слабост на икономиката, а пазарите вече включват в цената на CAD 4 повишения на лихвите през 2022 година. Едва ли Канадската централна банка може да изпрати по-бичо послание от това, което пазарите вече знаят.

Следователно може да се очаква поне известна корекция на низходящата тенденция при USD/CAD от последните седмици. Ноември е перфектния момент CAD да изпусне парата, дори това да е временно.

Графика на USD/CAD
Източник: FXTrading.bg

На фона на изключителната волатилност в цените на природния газ трябва да отбележим, че има незначителна тенденция на силно представяне на енергийната суровина през ноември. Но периодът декември – февруари определено е сезонно отрицателен за газта.

Все пак една по-дълга и студена зима може да доведе до нов скок в цените на природния газ, но предстои да видим дали това ще се случи.

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.