Сезонни трендове: EUR и AUD изпитват затруднения през май

Сезонни сделки: EUR и AUD изпитват затруднения през май

Част от пазарните участници базират своите решения за влизане в сделка на базата на сезонните зависимости, други обаче не ги приемат. Все пак, смятам, че със сигурност ще е по-добре да познаваме сезонните тенденции на финансовите пазари, отколкото да не сме запознати с тях.

Как се представиха сезонните сделки през април?

Април изглежда бе сериозен провал за обичайните сезонни тенденции и повечето сезонни сделки доведоха до загуби. Все пак, известно е, че няма анализ или индикатор на финансовите пазари в 100% от случаите. Та нека погледнем какво ни показваха сезонните тенденции през април и какви биха били резултатите от подобни сделки.

Природният газ е големия печеливш през април. Това се оказа един от най-големите провали на сезонните тенденции за миналия месец. Природния газ се срина с почти 2,50% само за месец и това би довело до сериозни загуби при покупка в началото на април.

Прогнозите за силно представяне на канадски долар също не сбъднаха и USD/CAD се повиши през април, макар и със скромните 42 пипса. Следователно отбелязваме втората загуба при сезонните сделки за април.

По принцип април е добро време за присъствие на американските фондови пазари и тази тенденция се потвърди и през 2019 година. През изминалия месец два от основните щатски борсови индекси – S&P500 и NASDAQ достигнаха нова най-висока стойност в историята си. S&P500 натрупа печалби от почти 3,93%, а NASDAQ добави 4,9%. Dow Jones изостана малко с ръст от “само” 2,56%. Така покупката на щатски индекси през април 2019 се оказва печеливша.

Април по принцип е добър месец за GBP/USD, но този път не се каза така. “Кабелът” се понижи с със скромните 3 пипса спрямо отварянето си на 1 април. Политическата несигурност около Брекзит преговорите все още не позволява включването на големите бикове на британския паунд.

Кои са най-интересните сезонни сделки през май?

Една от най-старите поговорки на фондовите пазари е “Продай през май и изчезвай” (англ. “Sell in Amy and go away”). Въпреки това, широкият американски индекс S&P 500 се наслаждава на периода през май в последните 6 години като отбелязва среден ръст от 1,56% за пролетния месец.

Но нека се насочим към сезонните сделки за май на валутния пазар.

Къси позиции в EUR/USD

През последните 10 години май е най-слабият месец за най-търгуваната валутна двойка в света. EUR/USD падна 10 в последните 12 пъти през май и средният спад за последното десетилетие е 1,76%. Май е най-слабият месец за еврото в календара.

Къси позиции в AUD/USD

За периодите 5, 10 и 30 години, май е най-слабият месец за австралийския долар. За последните 10 години AUD е отбелязал средна загуба от 2,33%. Най-важното събитие за “озито” през месеца ще е срещата на Резервната банка на Австралия на 7 май.

Понижение на лихвите е на 70% включено в цената. Все пак, сваляне на лихвените проценти вероятно ще потопи AUD/USD под психологическите нива от 0,70, особено след като Джером Пауъл заяви, че понижението на лихвите В САЩ не е толкова вероятно, колкото пазарите очакваха.

Къси позиции в GBP/USD

Британският паунд поевтиня в 9 поредни години през май и в 11 в последните 12. Единственото изключение е скока с 9,47% през 2009 година. Средният спад на GBP/USD през май е 1,0%.

About Борис Петров 376 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.