Кои са най-силните сезонни сделки през май?

Кои са най-добрите сезонни трендове през май?

Какво се случи през април?

Месец април оправда повечето очаквания, поне, когато става въпрос за финансовите пазари. С идването на пролетта видяхме разцвет и на доста от основните фондови пазари, а тези, които заложиха на сезонните сделки през април най-вероятно са останали доволни.

Ето и представянето:

  1. Април е най-силния месец в календара за S&P 500 и широкият щатски бенчмарк скочи с малко над 4% през тазгодишното издание на пролетния месец.
  2. Най-силния месец за GBP/USD също е април, но кабела загуби 0,9% от стойността си в последния месец като загубата се дължи изцяло на големия спад в последния ден на април.
  3. Петролът традиционно се представя солидно през април и този път не беше изключение – WTI поскъпна с 3,3%.
  4. Заедно с петрола и канадския долар се наслаждава на първия пролетен месец и USD/CAD падна с 2,28%.
  5. Април със сигурност не е любимия месец на USD и щатския долар се оказа най-слабо представящата се валута от Г-10.

Така можем да кажем, че до 29 април имахме перфектните 5 от 5, но в последния ден паунда леко вгорчи картината на сезонните сделки през април.

Сезонни сделки за май

Април определено може да се похвали с наистина силни сезонни трендове, докато при май ситуацията не е точно такава. Но все пак да разгледаме някои сезонни сделки, които правят впечатление и може да се опитат от привържениците на сезонните трендове.

Слаб кабел

Една наистина силна тенденция, която можем да откроим през май е слабостта на GBP/USD. Кабелът падна:

  • В 11 поредни години
  • В13 от последните 14
  • В 16 от последните 20

Средната загуба на паунда срещу долара през май след 2000 година е -0,78%, което не е много, но е изкривено от огромния скок с 9,47% през 2009, когато щатските банки се сриваха.

От техническа гледна точка късата позиция, със стоп лос над най-високите стойности от март/април има добро съотношение риск/печалба.

Сезонно представяне на GBP/USD
Източник: Seasonax

“Продай през май и бягай” всъщност не съществува

Най-старата поговорка на фондовите пазари е „продавай през май и бягай“. Идеята е била да се избегнат летните месеци от май до септември, които може да са били слаби по това време, но със сигурност не и сега.

Средната печалба на S&P 500 в периода май – септември от 2010 година насам е 2,75% и единствената наистина лоша година е 2011 (-8,1%).

А когато говорим по-конкретно за месец май – S&P 500 нарасна в 7 от последните 8 издания на пролетния месец. За последните 20 години това е шестия най-силен месец в календара.

Бъркотия при петрола

Ако вземете поведението на петрола WTI през май в последните 20 години ще видите, че той е поскъпнал средно с 0,84%.

Въпреки това тази цифра не показва колко волатилни са цените на петрола през този месец, започвайки с ралито от 88,4% през миналата година, което беше причинено от отскока след негативните цени достигнати за първи път в историята през април 2020 година.

Ако погледнете към последните 10 години, то средната загуба се променя до 5,25%, което превръща месец май в на-слабия месец за WTI.

Все пак основния извод, който можем да направим за месец май е, че е изключително волатилен като в 8 от последните 20 години цените на петрола са се придвижили с повече от 10% в една от двете посоки.

Техническата картина в момента показва, че цените на петрола консолидират в последните около 2 месеца. Може ли да видим пробив точно през май?

Графика на петрола тип WTI
Източник: Admirals MetaTrader 5

Почивка за NZD

Новозеландският долар финишира на първа позиция при валутите от Г-10 през април. Това обаче може да се промени през май, тъй като това е втория най-слаб месец в календара за “кивито” през последните 20 години със средна загуба от около 0,90%.

Май е втория най-лош месец за съседа на новозеландския долар – австралийския долар.

Отскок на долара

В края на 2020 година всички бяха мечки по отношение на щатския долар. Институционалното проучване на Bank of America показа, че късите позиции в доларът е втората най-пренаселена сделка на финансовите пазари.

Въпреки това, през 2021 година само CAD, GBP и AUD (с малко) успяха да преборят “зелените пари” и това след тежкия месец април за USD.

Сезонно, май е най-силния месец за доларовия индекс (DXY) през последните 20 години със средна печалба от 0,66%. DXY поскъпна в 9 от последните 11 години през този месец.

Графика на доларовия индекс
Източник: Admirals MetaTrader 5
About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.