Кои са най-добрите сезонни трендове през юли?

Кои са най-добрите сезонни сделки през юли?

Отричани от едни и обичани от други сезонните тенденции са факт и със сигурност би било по-добре да ги познаваме отколкото да не ги. Част от трейдърите и инвеститорите на финансовите пазари базират своята търговия именно на сезонните тенденции (разбира се не само и единствено на тях). Но нека да видим кои са най-добрите сезонни сделки през юли.

Юли е тежък месец за USD/JPY

USD/JPY през юли

Юли е най-лошият месец в годината за втората най-търгувана валутна двойка в света – USD/JPY. В последното десетилетие тя е загубила средно по 1,15% през юли. Представянето може да изглежда смесено в различни периоди, но тренда определено е надолу.

Проблемът тук са фундаментите. Големият риск за тази сезонна сделка е, че ФЕД може да се насочи към по-неутрална позиция, след примирието между САЩ и Китай. Понастоящем пазарните очаквания са, че има 20% шанс за сваляне на лихвите в САЩ с 50 базисни пункта на срещата на Федералния резерв през юли. Освен това, доходността по облигациите изглежда под сериозен натиск. В допълнение към това вчерашният производствен PMI индекс на ISM успя да надхвърли очакванията.

Аргументите, които подкрепят сезонната сделка е, че ФЕД няма да промени курса. Централните банкери ще свалят лихвите през юли и ще оставят вратата за още понижения отворена като не определят това сваляне на лихвите като застраховка. Ако това се случи определено има още възможности за понижение на USD/JPY.

Към момента няма как фундаментите да бъдат оставена настрана, но техническия анализ предлага възможности за управление на риска. Зоната формирана от дъното от май, което е около психологическата съпротива 109 и максимума за юни 108,80 изглежда като естествена съпротива на цената. Рискът от влизане в къса позиция около тези нива изглежда малък, на фона на потенциалната печалба при слизане на USD/JPY до дъното от юни 106,77, а защо не и минимума от “флаш-краша” от началото на годината 104,71.

Юли е добър месец за суровинните валути

През последните 10 години юли е или най-добрия или втория най-добър месец за австралийския, новозеландския и канадския долар.

Проблемът тук е, че ако разширите хоризонта до 20 години този тренд напълно изчезва. Вероятно повечето трейдъри биха предпочели дългосрочната тенденция да съвпада с по-краткосрочната.

Но нека погледнем към USD/CAD. Всеки, който е скъсил двойката през юни, определено би имал доста поводи за радост в началото на юли. Именно късата позиция в USD/CAD бе най-добрата сделка на валутния пазар през юни. Ако средния месечен спад за последното десетилетие през юли се случи, то може да очакваме понижение от още 1,19%.

USD/CAD успя да слезе под най-ниските стойности за годината в края на юни, но успя да отскочи в първия ден на юли. Ако двойката успее да пробие под 1,3068, следващата цел пред цената може да бъде дъното от септември 2018 година 1,2781.

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5, USD/CAD, Дневна графика

В полза на понижението на двойката е и разликата в икономическия растеж. Канадската икономика се представя силно и не изглежда, че има причина за забавяне, особено след примирието между САЩ и Китай и новото споразумение USMCA, което ще замени НАФТА. Притесненията тук отново идват от ФЕД и бъдещата монетарна политика в САЩ.

Като цяло при USD/CAD могат да бъдат набелязани две потенциални сделки: 1) Продажба в зоната формирана от дъното за 10 юни 1,3238 и фигурата 1,32; 2) Продажба при пробив на минимума от януари 1,3068.

Добре е да отбележим, че юли е традиционно слаб месец за щатския долар. Той е вторият най-лош месец за доларовия индекс (DXY) и за Bloomberg Dollar Index.

Юли е силен за фондовите пазари

S&P500 през юли

Юли е най-силният месец в календара за фондовите пазари в САЩ и Великобритания. Това е и най-силния месец за S&P500 през последното десетилетие. Широкият щатски борсов индекс има средна възвръщаемост от 2,79% през юли. S&P500 нарасна в 4 последователни години и в 6 от последните 7 пъти през летния месец.

Историята във Великобритания е подобна. Юли е най-добрият месец в годината за FTSE100. В глобален план юли е силен месец за фондовите пазари, но не в мащабите, които са в САЩ и Великобритания.

Технически има добра възможност за покупка на S&P500. Изглежда се намираме в “началото на края” на търговската война, поне в краткосрочен план и индексът удари нова най-висока стойност в историята. Опасенията обаче са, че пробивът на S&P500 не бе много убедителен и може да се окаже фалшив.

Ако сте бичо настроен, то ще се опрете на фундаментите, че ФЕД ще продължи да понижава лихвите, поради ниската инфлация и централните банкери ще продължават да заявяват, че несигурността около световната търговия е проблем. Това може и да не е най-вероятния сценарии, но със сигурност изглежда като сериозна опция.

Това, което прави акциите особено интересни е, че това определено е едно “омразно” рали, тъй като фонд мениджърите изтеглят капитали от пазарите и настроенията са негативни. Това е нещо, което често се случва преди голямо рали, което бавно налага във всички “страхът да не изпуснат”.

Започнете да търгувате валути, акции, индекси, ETF-и, суровини и криптовалути с платформа номер 1 в света за търговия с множество активи – MetaTrader 5. Вземете безплатно своят MetaTrader 5 като кликнете на банера отдолу.

Търгувайте на MetaTrader 5 от Admiral Markets
About Борис Петров 376 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.