Кои са най-добрите сезонни сделки през август?

Кои са най-добрите сезонни сделки през август?

Въпреки разгара на отпускарския сезон волатилността на финансовите пазари остава висока. През юли фондовите пазари коригираха и се върнаха, а на Форекс пазара станахме свидетели на някои съществени движения като понижението на австралийския долар.

В тази статия ще проследим как се представиха сезонните сделки през юли и кои са най-силните сезонни трендове през август.

Какво се случи през юли?

Да видим как се представиха сезонните тенденции за месец юли, които обсъдихме:

  1. Юли е силен месец за акциите – американските фондови пазари се представиха сравнително добре през юли като S&P 500 добави около 1% към стойността си. Останалите два основните индекса в САЩ също приключиха на зелено. Все пак на други места по света юли не бе толкова успешен.
  2. Юли е силен месец за медта – това се потвърди и този път като индустриалният метал поскъпна с повече от 4,5% за последния месец
  3. Юли е слаб месец за газта – тук ще отбележим неуспех, тъй като цената на газта се покачи с почти 6% през юли.

Равносметката за този месец можем да каже, че по-скоро е 2 от 3, което е подобрение спрямо слабото представяне през май и юни.

Сезонни сделки за август

Август изглежда като месец, в който рисковите активи могат да имат неприятности, особено ако погледнем някои от най-силните сезонни трендове на Форекс пазара.

Слаб AUD

Август е най-слабия месец в календара за валутната двойка AUD/USD през последните 20 години. Средната загуба на “озито” през този месец е 1,17% и само 6 от последните 20 издания на месец август бяха позитивни за австралийската валута.

Особено тревожно е, че вече има катализатор за спад. Ситуацията с Covid-19 в Австралия излиза извън контрол. Политическата ситуация също не е много по-добра. Следователно сезонната тенденция налива още вода в мелницата на мечките при AUD.

Сезонно представяне на AUD/USD
Източник: Seasonax

Труден месец за GBP/USD

През юли имаше прекрасно време във Великобритания, но има облаци на хоризонта на валутата. Август е най-слабия месец за GBP/USD през последните две десетилетия, като кабелът губи средно по 0,99%.

За разлика от Австралия, Великобритания имаше много добри новини за Covid-19 с изненадващия обрат в траекторията на случаите. Новините са толкова добри напоследък, че се говори за две повишения на лихвите през 2022 г.

Ако сте мечки при британския паунд, можете да се запитате дали каруцата не изпреварва коня. В същото време тази сделка показа много висока бета стойност с акциите и рисковите активи напоследък, така че имайте и това предвид.

Сезонно представяне на GBP/USD
Източник: Seasonax

JPY се стабилизира

На фона на лошите индикации за рисковите активи, които се виждат от първите две Форекс сделки, едва ли е изненада, че йената се представя солидно през август.

Средният спад на двойката USD/JPY през последните 20 години е 1,06% и е двойно по-голям при двойките AUD/JPY и NZD/JPY. Пазарът вече може да види потенциалните катализатори за ход с ястребово решение на Джаксън Хол или скок в случаите Covid-19.

Сезонно представяне на USD/JPY
Източник: Seasonax

Като цяло има ясна картина на слаб риск апетит през август. Това може просто да се дължи на разпродажба на акции, тъй като участниците на пазара се отправят към заслужена ваканция. Помислете да направите същото или обмислете покупка на спада, когато дойде.

Открийте още интересни статии:

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.